Esteettömyys

Toimiva ja monimuotoinen rakennettu ympäristö hyödyttää meitä kaikkia: ratkaisut, jotka palvelevat vammaisia henkilöitä, palvelevat yhtä lailla myös muita, kuten vanhuksia, lapsiperheitä ja vieraskielisiä ihmisiä. On kuitenkin muistettava, että monelle esteettömyys on välttämättömyys, ja että yksilöllisiä ratkaisuja tullaan aina tarvitsemaan yleispätevien rinnalla, erityisesti asunnoissa.
Näkövammaisten tarpeet voidaan huomioida rakennetussa ympäristössä monin tavoin. Erilaiset ohjauslistat tai laatoitukset helpottavat kulkemista niin sisällä kuin ulkona. Kylttien oikeanlainen sijoittelu ja väritys ovat myös tärkeitä huomioitavia asioita samoin kuin portaiden, ovien tai vaikka naulakoiden sijoittelukin. Pyöräteiden reunuskivet, hissien painikkeiden merkitseminen ja äänimajakoiden käyttö kuuluvat olennaisesti myös esteettömän ympäristön toteuttamiseen.
Esteettömyys liittyy myös erilaisiin laitteisiin. Laite voi olla kodinkone tai vaikkapa julkisista tiloista löytyvä automaatti. Kun painikkeiden muodot ja merkinnät, laitteiden sijoittelu, värien käyttö ja mahdolliset äänipalautteet suunnitellaan esteettömyysperiaatteita noudattaen, tulee laitteista kokemuksen mukaan kaikille käyttäjille parempia ja helppokäyttöisempiä.
Rakennettu ympäristö ja liikenne
Näkövammaiselle liikkujalle tärkeintä on ymmärrettävän ja oikea-aikaisen informaation saaminen ympäristöstä: missä esimerkiksi kulkee turvallinen kävelyreitti, mistä tunnistaa suojatien paikan tai rakennuksen sisäänkäynnin, mistä tietää milloin voi ylittää kadun, miten tunnistaa oikea painike hississä.
Osa heikkonäköisistä ihmisistä selviytyy näönjäänteensä avulla, kunhan ympäristön valaistus ja nähtävien kohteiden kontrastit ovat yksilön kannalta oikeat tai käytössä on tilanteeseen sopiva näkemistä helpottava apuväline.
Sokeiden ja liikkumisnäköä vailla olevien osalta ympäristön visuaalisen informaation on oltava saatavissa kuulo- tai tuntoaistin avulla. Rakennetussa ympäristössä tämä tarkoittaa muun muassa koho-opasteita, pistekirjoitusta, ohjaavia materiaaleja ja ääniopasteita – toisin sanoen moniaistista ympäristöä.
Esteetön rakennettu ympäristö ei vielä yksin takaa, että kaikki voisivat liikkua itsenäisesti. Näkövammaisille henkilöille esteettömyys on hyvin yksilöllinen asia, kuten näkövammakin. Esteettömän toimintaympäristön lisäksi tarvitaan muun muassa liikkumistaidon harjoittelua, toimivia kuljetuspalveluja, avustajaa.
Toimiva, selkeä ja moniaistinen ympäristö tarjoaa kuitenkin hyvän alustan, käyttöliittymän, itsenäiseen elämään!
Lue lisää
Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen videot
- Opaskoira ja hissi- Ulkoinen linkki
- Ääni- ja materiaaliopasteet, kontrastit- Ulkoinen linkki
- Yllättävät esteet näkövammaisille- Ulkoinen linkki
Lisätietoa muualla verkossa
- Esteettömyystietokanta- Ulkoinen linkki (Esteettömyyskeskus ESKE, Invalidiliitto)
- Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitus -opas (pdf)- Ulkoinen linkki (Invalidiliitto)
- Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE- Ulkoinen linkki vaikuttaa laaja-alaisen esteettömyyden edistämiseen yhteiskunnassa
- Esteettömän asuinympäristön suunnittelu- Ulkoinen linkki (RT Esteettömyystieto)
- Helsinki kaikille- Ulkoinen linkki -esteettömyystyö tähtää siihen, että Helsingissä on kaikkien helppo liikkua ja toimia
- Kulttuuria kaikille- Ulkoinen linkki -sivustolla tietoa ja työkaluja, jotka auttavat kulttuuripalveluiden saavutettavuuden edistämisessä
- Esteettömät sisäliikuntatilat -kirja- Ulkoinen linkki (Rakennustieto 2013)
Kysy lisää
Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija neuvoo mielellään. Kysy opasteista, materiaaleista ja ylipäätään esteettömyydestä:
Juha Sylberg
p. 09 3960 4020
juha.sylberg@nkl.fi