Nä­kö­vam­mais­museo

Iiris-keskuksessa sijaitsevassa Näkövammaismuseossa pääset tutustumaan näkövammaishistoriaan. Historia on museossamme käsinkosketeltavaa.
Vanhoja kirjoja, veistos jossa mies sekä historiallinen aikajana.

Tässä osiossa

Näkövammaismuseo on vuonna 1990 perustettu vammais­historian erikoismuseo, jota ylläpitää Näkövammaisten liitto.

Museon kokoelmissa on esineitä, valokuvia, asiakirjoja, ääni-, puhe- ja videotallenteita sekä jäsenlehtiä ja kirjoja. Ne valottavat monipuolisesti sokeainopetuksen, perinteisten ammattien, tiedonsaannin sekä arjen apuvälineiden ja järjestölähtöisen näkövammaistyön historiaa ja kehitystä 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Vuonna 2019 uusitussa vitriinittömässä "Näkövammaistyön vuosisadat" -perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kohokarttoja, pistekirjoja, -kirjoituskoneita ja -tauluja, pienoismalleja sekä perinteisiä harja- ja korityövälineitä. Kävijät voivat kokeilla pistekirjoitusta vanhoilla kirjoitusvälineillä ja työmenetelmillä sekä testata simulaatiolaseja. Simulaatiolasien tarkoituksena on tuoda esille näkövammaisuuden erilaisia haitta-asteita. Lisäksi museossa voi kuunnella näkövammaisuutta käsitteleviä puheohjelmia eri vuosikymmeniltä.

Museo myös tutkii näkövammaisyhteisöä koskevaa historiaa ja kulttuuriperintöä ja tarjoaa arkisto- ja tietopalveluja alan tutkijoille.


Yhteystiedot ja aukioloajat

Näkövammaismuseo
Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris
Marjaniementie 74
00930 Helsinki (Itäkeskus)

Museo sekä arkisto- ja tietopalvelu on avoinna ajanvarauksella ma–ke klo 12–15. Ei pääsymaksua.

Koronatilanteen vuoksi Näkövammaismuseo on auki vain etukäteisvarauksella. Sovithan siis käynnistäsi etukäteen.

Sovi käynnistä, kysy lisää museosta ja näkövammaishistoriasta:
museoamanuenssi Kari Huuskonen
p. 09 3960 4676
kari.huuskonen@nkl.fi


Tapahtumat ja teemapäivät

Historiaklubit

Näkövammaismuseon historiaklubin tilaisuuksissa tutustutaan esimerkiksi näkövammaisuuden historiaan. Tulevista historiaklubeista ilmoitetaan tapahtumakalenterissa.

Historiaklubeista tehdään tallenteet, joihin voi syventyä koska tahansa myös myöhemmin.

Teemapäivät

Miten ja miksi vietetään Maailman pistekirjoituksen päivää? Entä mikä on Sokeiden viikko ja miksi sitä vietetään? Tutustu näkövammaisten tärkeimpiin teemapäiviin.


Puheohjelmia ja tallenteita

Näkövammaismuseon kokoelmissa on monenlaisia äänitallenteita, joiden kautta pääset tutustumaan näkövammaishistoriaan eri näkökulmien kautta.

Kuuntele esim. Louis Braille 200 vuotta -ohjelmasarjaa, joka kertoo ranskalaisen sokean koulupojan 1820-luvulla kehittelemästä pistekirjoitus­järjestelmästä ja sen merkityksestä näkövammaisille.Lehtiarkisto

Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan Sokeain Airut -lehtien vuosikertoihin 1920-luvulta:

Kustantaja ja elektronisen julkaisun tuottaja: Näkövammaisten keskusliiton Näkövammaismuseo ja tiedonhallintapalvelut. Muokkaus (M3): Heli Huuhtanen 12/98.


Sivu päivitetty