Siirry pääsisältöön

Toiminta

Tutustu toimintaamme ja tule mukaan vapaaehtoiseksi, kokemustoimijaksi, koulutuksiin! Entä tunnetko jo Pimé Cafén?
Kolme hymyilevää ihmistä istuu kesäisellä kalliolla mustan opaskoiran kanssa.

Tässä osiossa

Järjestämme monenlaista tukea ja toimintaa näkövammaisille ja läheisille sekä muillekin kiinnostuneille. Meiltä löytyy myös kokous- ja majoitustilaa sekä monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.


Näkövammaiselle ja läheiselle

Kaipaatko tietoa tai ohjausta liikkumiseen, sosiaaliturvaan tai tietotekniikkaan liittyen? Etsitkö vertaistukea tai kouluttautuisitko kokemustoimijaksi? Haluatko oppia pistekirjoituksen salat?

Sivustollamme on paljon tukea, tietoa ja palveluita näkövammaisille ja läheisille.


Kaikille avoimet palvelut

Näkövammaisten liitto ja Helsingin Itäkeskuksessa sijaitseva Iiris-keskus tarjoavat monenlaisia palveluja, jotka ovat avoimia ihan kaikille.

Tervetuloa esimerkiksi näkövammaismuseoon tai pimeään kahvilaan! Meillä voi myös kokoustaa, majoittua ja kahvitella, painaa pistekirjoituslehtiä ja opaskylttejä, tehdä äänityksiä ja hankkia apuvälineitä. Tai ryhtyisitkö vapaaehtoiseksi?


Tapahtumat ja teemat

Vuoden teema

Näkövammaisten liiton vuosien 2021–2022 teemana on Sano se sanoin. Teema muistuttaa sanallisen viestinnän tärkeydestä näkövammaisille ihmisille. Puhumme vuosien aikana mm. visuaalisen somen sanoittamisesta, kuvailusta ja kuvailutulkkauksesta.

Teemapäivät

Näkövammaisyhteisön tärkeimpiä teemapäiviä ovat:

Muut teemapäivät löydät tapahtumakalenteristamme.

Tapahtumat


Koulutukset

Järjestämme koulutusta näkövammaisten kanssa työskenteleville ja opiskelijoille. Ammatilliset lisäkoulutustemme syventävät osaamista näkövammaisuuteen liittyvissä erityiskysymyksissä. Koulutukset pidetään Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä, ellei toisin mainita.

Tilauskoulutukset

Järjestämme myös tilauskoulutusta näkövammaisten kanssa työskenteleville ja opiskelijoille. Asiantuntijamme perehdyttävät opiskelijoita näkövammaisen asiakkaan kohtaamiseen ja kertovat esimerkiksi apuvälineistä, kuntoutuksesta ja tukipalveluista. Ohjelmaan voidaan sisällyttää käytännöllisiä harjoituksia muun muassa opastamisesta. Koulutuksen aiheita:

  • Näkövammaiset lapset
  • Esteetön ympäristö
  • Näkövammaisen asiakkaan kohtaaminen
  • Näkövammaisuus ja erilaiset näkövammat
  • Näönkäyttö, valaistus ja näköergonomia
  • Toimintakyvyn tukeminen eri toimintaympäristöissä
  • Tiedonsaannin keinot (pistekirjoitus, äänitteet, tietotekniset keinot)
  • Apuvälineet, atk, liikkumisen apuvälineet, näönkäyttö
  • Käytännön harjoitukset esim. näkövammaisen henkilön opastaminen.

Tilauskoulutusten sisältö ja kesto räätälöidään aina ryhmän kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan. Tilauskoulutuksia järjestetään palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä sekä muualla Suomessa. Koulutuksista peritään Näkövammaisten liiton koulutusluentojen mukainen maksu.

Kysy lisää:
koulutussuunnittelija Eeva-Liisa Koskinen
p. 09 3960 4573, 050 569 1924
eeva-liisa.koskinen@nkl.fi


Kansainvälinen toiminta

Näkövammaisten liitto tekee aktiivista yhteistyötä muiden maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa.

Olemme Euroopan Sokeiden Unionin (European Blind Union EBU) jäsen ja seuraamme yhdessä muiden EU-maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa Euroopan Unionin toimintaa. Olemme myös Maailman Sokeiden Unionin (World Blind Union WBU) ja kansainvälisen näkövammaisten opetusalan järjestön ICEVI:n jäsen. Lisäksi teemme yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa.


Strategia, toimintasuunnitelma ja vuosikertomus

Toimintaamme ohjaa liiton strategia. Vuosittain teemme myös toimintasuunnitelman, jossa kuvataan tarkemmin suunnitelmamme tulevalle vuodelle. Toteutuneista toimenpiteistä voi lukea vuosikertomuksestamme.


Sosiaalinen media

Löydät Näkövammaisten liiton myös sosiaalisesta mediasta.

Äänitallenteitamme voit kuunnella neljässä eri palvelussa, valitse sinulle sopivin: