Siirry pääsisältöön

Toiminta

Tutustu toimintaamme ja tule mukaan vapaaehtoiseksi, kokemustoimijaksi, koulutuksiin! Entä tunnetko jo Pimé Cafén?
Kolme hymyilevää ihmistä istuu kesäisellä kalliolla mustan opaskoiran kanssa.

Tässä osiossa

Järjestämme monenlaista tukea ja toimintaa näkövammaisille ja läheisille sekä muillekin kiinnostuneille. Meiltä löytyy myös kokous- ja majoitustilaa sekä monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.


Näkövammaiselle ja läheiselle

Kaipaatko tietoa tai ohjausta liikkumiseen, sosiaaliturvaan tai tietotekniikkaan liittyen? Etsitkö vertaistukea tai kouluttautuisitko kokemustoimijaksi? Haluatko oppia pistekirjoituksen salat?

Sivustollamme on paljon tukea, tietoa ja palveluita näkövammaisille ja läheisille.


Kaikille avoimet palvelut

Näkövammaisten liitto ja Helsingin Itäkeskuksessa sijaitseva Iiris-keskus tarjoavat monenlaisia palveluja, jotka ovat avoimia ihan kaikille.

Tervetuloa esimerkiksi näkövammaismuseoon tai pimeään kahvilaan! Meillä voi myös kokoustaa, majoittua ja kahvitella, painaa pistekirjoituslehtiä ja opaskylttejä, tehdä äänityksiä ja hankkia apuvälineitä. Tai ryhtyisitkö vapaaehtoiseksi?


Tapahtumat ja teemat

Näkövammaisten liitto 95 vuotta

Näkövammaisten liitto täyttää tänä vuonna 95 vuotta. 

Julkaisemme juhlavuoden kunniaksi välähdyksiä näkövammaistyöstä 95 vuoden ajalta tähän päivään.

Vuosien 2023-2024 teema

Näkövammaisten liiton vuosien 2023-2024 teemana on Uusin silmin.

Uusin silmin -slogan kertoo näkövammaisuudesta ja näkövammautumisesta. Teemavuodella on kaksi kohderyhmää: näkevät sekä vasta näkövammautuneet ihmiset.

Vasta näkövammautuneita, jotka eivät ole näkövammaisten palveluiden ja tuen ja vertaistuen piirissä, tavoittelemme teemavuosina omaisten kautta. Täten tavoitamme ikääntyneet näkövammaiset, jotka eivät käytä nettiä ja poistamme omaisten huolta näkövammautumisesta jakamamme tiedon avulla.​ 

Näkeville viestimme erityisesti siitä, miten näkövammaisuus ilmenee ja millaista on elämä näkövamman kanssa. Kerromme tarinoita näkövammaisuudesta ja näön heikkenemisestä ja teemme näkövammaisuutta tunnetuksi näkövammaisten ihmisten omin sanoin.

Toimenpiteet

  • Teemavuosien aikana tarjoamme verkkosivuillamme koottua tietoa näkövammautumisesta.
  • Kehitämme digitaalista palvelupolkua jäsenyyden äärelle liiton verkkosivuilla.
  • Järjestämme kaikille avoimia Teams-tietoiskuja, joissa jaamme tietoa näkövammautumisesta ja liiton palveluista. 
  • Tarinoita näkövammaisuudesta ja näön heikkenemisestä jaamme Airueessa ja somekanavissamme. Näissä tarinoissa päähenkilöinä ovat yhdistysten uudet jäsenet.
  • Levitämme yksiköidemme yhteistyöllä uusia saamenkielisiä ja suomenkielisiä Kun silmälasit eivät riitä -esitteitä alueille. 
  • Näkövammarekisterin 40-vuotisjuhlaseminaari 22.9.2023 ja näkövammaisyhteisön teemapäivät ovat osa Uusin silmin -teemavuosia.

Vuosien 2021-2022 teema

Vuosien 2021-2022 teema oli Sano se sanoin.

Teemapäivät

Näkövammaisyhteisön tärkeimpiä teemapäiviä ovat:

Muut teemapäivät löydät tapahtumakalenteristamme.

Tapahtumat


Koulutukset

Järjestämme koulutusta näkövammaisten kanssa työskenteleville ja opiskelijoille. Ammatilliset lisäkoulutustemme syventävät osaamista näkövammaisuuteen liittyvissä erityiskysymyksissä. Koulutukset pidetään Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä, ellei toisin mainita.

Tilauskoulutukset

Järjestämme myös tilauskoulutusta näkövammaisten kanssa työskenteleville ja opiskelijoille. Asiantuntijamme perehdyttävät opiskelijoita näkövammaisen asiakkaan kohtaamiseen ja kertovat esimerkiksi apuvälineistä, kuntoutuksesta ja tukipalveluista. Ohjelmaan voidaan sisällyttää käytännöllisiä harjoituksia muun muassa opastamisesta. Koulutuksen aiheita:

  • Näkövammaiset lapset
  • Esteetön ympäristö
  • Näkövammaisen asiakkaan kohtaaminen
  • Näkövammaisuus ja erilaiset näkövammat
  • Näönkäyttö, valaistus ja näköergonomia
  • Toimintakyvyn tukeminen eri toimintaympäristöissä
  • Tiedonsaannin keinot (pistekirjoitus, äänitteet, tietotekniset keinot)
  • Apuvälineet, atk, liikkumisen apuvälineet, näönkäyttö
  • Käytännön harjoitukset esim. näkövammaisen henkilön opastaminen.

Tilauskoulutusten sisältö ja kesto räätälöidään aina ryhmän kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan. Tilauskoulutuksia järjestetään palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä sekä muualla Suomessa. Koulutuksista peritään Näkövammaisten liiton koulutusluentojen mukainen maksu.

Kysy lisää:
koulutussuunnittelija Eeva-Liisa Koskinen
p. 09 3960 4573, 050 569 1924
eeva-liisa.koskinen@nkl.fi


Kansainvälinen toiminta

Näkövammaisten liitto tekee aktiivista yhteistyötä muiden maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa.

Olemme Euroopan Sokeiden Unionin (European Blind Union EBU) jäsen ja seuraamme yhdessä muiden EU-maiden näkövammaisjärjestöjen kanssa Euroopan Unionin toimintaa. Olemme myös Maailman Sokeiden Unionin (World Blind Union WBU) ja kansainvälisen näkövammaisten opetusalan järjestön ICEVI:n jäsen. Lisäksi teemme yhteistyötä pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa.


Ympäristö- ja ilmastotyö

Meillä jokaisella on vastuuta ympäristöasioissa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Myös organisaatioiden tulee muokata toimintaansa niin, että ilmasto- ja ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on yksittäisille työntekijöille työpaikalla helppoa. 

Sote-järjestöillä on monia mahdollisia rooleja ilmastotoimijoina: työnantajina, hankintojen tekijöinä, kansalaisten aktivoijina, edunvalvojina, viestijöinä, varautujina ja tiedon tuottajina.  

Me Näkövammaisten liitossa haluamme olla mukana kestävän kehityksen edistämisessä. Sitoudumme kestävän kehityksen periaatteita edistäviin työtapoihin, ja kannustamme henkilökuntaa ajattelemaan kestävän kehityksen periaatteita päivittäisessä työssään.  

Olemme lisäksi koonneet työntekijöistä säännöllisesti kokoontuvan työryhmän, jonka tehtävänä on koordinoida ympäristö- ja ilmastovastuun toteutumista ja jalkauttaa se osaksi päivittäistä toimintaa.

Tavoitteenamme ovat: 

ympäristö- ja ilmastoystävälliset toimintatavat 

kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistäminen 

ilmastonmuutoksen hillitseminen. 

Sitoumus2050: Näkövammaisten liiton henkilökunta kantaa ympäristö- ja ilmastovastuuta 

Olemme keväällä 2023 päivittäneet Näkövammaisten liiton kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen (Sitoumus2050). Sitoumuksen laatiminen on osa liiton ympäristö- ja ilmastotyötä. 

Tämä tarkoittaa, että sitoudumme Näkövammaisten liitossa kestävän kehityksen periaatteita edistäviin työtapoihin ja toimintaan: 

1. vähennämme paperin kulutusta 

2. kiinnitämme energiatehokkuuteen huomiota 

3. kannustamme hyötyliikuntaan 

4. vähennämme sekajätteen määrää 

5. vähennämme ruokahävikkiä 

6. suosimme kasvisruokaa. 

Liiton Sitoumus vie eteenpäin yhteiskuntasitoumuksen tavoitteita ja toteuttaa kahta YK:n kestävän kehityksen ohjelman Agenda 2030:n tavoitetta. Siten toteutamme samalla globaaleja tavoitteita kansallisesti omalla työpaikallamme. 

Strategia, toimintasuunnitelma ja vuosikertomus

Toimintaamme ohjaa liiton strategia. Vuosittain teemme myös toimintasuunnitelman, jossa kuvataan tarkemmin suunnitelmamme tulevalle vuodelle. Toteutuneista toimenpiteistä voi lukea vuosikertomuksestamme.


Sosiaalinen media

Löydät Näkövammaisten liiton myös sosiaalisesta mediasta.


Podcastit

Kuuntele haastatteluja ja historiaohjelmia sekä nappaa käyttöösi digivinkit. Meiltä löydät monenlaista kuunneltavaa!

Voit kuunnella kaikkia podcastejamme ja muita äänitallenteitamme neljästä eri palvelusta:


Avustukset

Näkövammaisten liitto myöntää sidotuista rahastoista avustuksia liiton jäsenyhdistyksille, yksityishenkilöille ja yhteisöille kaksi kertaa vuodessa. Seuraavan kerran avustuksia myönnetään toukokuussa 2023 ja avustushakemukset on lähetettävä 22.4. mennessä.

Lue lisää avustuksista