Värit ja kont­ras­tit

Riittävä kontrasti ja selkeät värit tukevat näkemistä.
Valkoinen keppi, joka seuraa maassa olevaa kohomerkintää, sekä takana näkyvä jalka.

Tällä sivulla

Kontrastit

Kontrasteilla luodaan tilaa, joka hahmottuu myös näkövammaiselle. Ilman riittävän suuria eroja ympäristön pintojen heijastussuhteissa näkyvyyttä ei juuri voida parantaa pelkästään valoa lisäämällä. Toisaalta hyvätkään pintojen kontrastit eivät tule näkyviin ilman riittävän tehokasta valaistusta.

Värien käyttö sisustuksessa ja arkkitehtuurissa on suotavaa myös näkövammaisten kannalta. Värit ja kontrastit toimivat tilan hahmotuksen apuna.

Aineettomuuteen pyrkivä lasiarkkitehtuuri yhdistettynä kaiken kattavaan harmaaseen sävytykseen on näkövammaiselle todella haastava toimintaympäristö.

Pääsääntönä on, että suurten pintojen (katto, seinät) tulisi olla vaaleita valon heijastumisen vuoksi ja pienten väripintojen (ovet, listoitus, kalusteet) tummempia. Vaaleita seinäpintoja voidaan hyödyntää epäsuorassa valaistuksessa kuten vaaleaa kattoakin. Lattian perusyleisväri on mielellään tummempi kuin seinien, jolloin tila hahmottuu helpommin.

Värit

Värien käyttö parantaa tilan hahmotettavuutta. Väreissä merkityksellistä on niiden suhde tumma-vaalea asteikolla, sillä esimerkiksi keskenään samansävyiset vihreät ja punaiset eivät erotu heikkonäköiselle.

Näkövammaiset hyötyvät melko suurista väripinnoista tilanhahmotuksen apuna. Esimerkiksi pienet kapeat listat eivät välttämättä erotu.

Rohkea värien käyttö on usein muotiasia tai liittyy arkkitehtuuriin valittuun tyyliin. Toivottavaa olisi kuitenkin, että rohkeutta löytyisi tähän myös julkisissa kohteissa, joissa liikkuu paljon erilaisia ja ympäristöä eri tavoin hahmottavia ihmisiä.

Alla olevassa kuvassa on selkeät, hahmottamista helpottavat värit. Kuva on Iiris-keskuksen aulasta.

Iiris-keskuksessa käytävien risteyskohtiin on lisätty keltainen värialue, jotta kohdan havaitsee helpommin. Seuraavassa kuvassa oleva mies tunnustelee painetun opasteen päällä olevaa pistekirjoitustekstiä. 

Käytävien risteyskohdassa on oikealla kirkkaankeltainen ovi ja vasemmalla mieshenkilö lukee pistekirjoitusta opastekyltissä.
Keltainen värialue kertoo risteyksestä.

Kontrasteilla tulisi korostaa ainoastaan näkemisen kannalta oleellisia asioita. Kulkuväylien ja käytävien pintamateriaaleissa käytetään usein erilaisia koristekuviointeja.

Kuvioinnit tai voimakkaiden värien käyttö voivat kuitenkin johtaa näkövammaisen harhaan tai tehdä liikkumisesta epävarmaa. Esimerkiksi poikkiraidoitus voi antaa vaikutelman portaista ja muu voimakas kuviointi voi heikentää tilan hahmottamista. Parhaimmillaan väri- ja materiaalikontrasteilla luodaan esteettinen kokonaisuus, joka samalla johdattaa.

Seuraavassa kuvassa voimakaskontrastinen kuvio lattiapinnassa aiheuttaa vaikutelman portaiden alkamisesta todellista aikaisemmin. Kuva on Kampin kauppakeskuksesta Helsingistä.

Portaiden edessä on kivilattia, jossa on erivärisiä raitoja.
Lattiakuvio.

Lue lisää


Sivu päivitetty