Ohjaavat ma­te­ri­aa­lit

Opaslaatat, koholla olevia listat ja valaistus helpottavat näkövammaisen kulkua.
Valkoinen keppi, joka seuraa maassa olevaa kohomerkintää, sekä takana näkyvä jalka.

Tällä sivulla

Ohjaavien materiaalien tarkoituksena on osoittaa vaaralliset paikat ja näyttää jalankulkijalle turvallinen reitti tiettyyn kohteeseen, kuten rakennuksen sisäänkäynnille, hissin ovelle tai kadun ylityskohtaan.

Ohjaavien elementtien tulee erottua selvästi muusta pintamateriaalista sekä värinsä että kohokuviointinsa puolesta.


Lattiamerkinnät

Näkövammaisten liikkumista helpottavat opastavat materiaalit ja merkinnät lattiapinnoissa ja kulkuväylillä. Esimerkiksi pitkä voimakasvärinen raita tai hyvin paikallaan pysyvä ja tummuuskontrastina erottuva käytävänmatto sisääntulolta infotiskin suuntaan johdattaa heikkonäköisiä henkilöitä ja muitakin kävijöitä.

Toisaalta hämäävät kuvioinnit tai voimakkaiden värien ja pintamateriaalien käyttö voivat johtaa näkövammaisen henkilön harhaan. Esimerkiksi poikkiraidoitus voi antaa vaikutelman portaista ja muu voimakas kuviointi (esimerkki sakkiruudutus) voi heikentää tilan hahmottamista. Voimakkaita materiaalikontrastejakin voi erehtyä luulemaan ohjaaviksi raidoiksi, vaikkeivät ne todellisuudessa ohjaisi mihinkään. Parhaimmillaan väri- ja materiaalikontrasteilla luodaan esteettinen kokonaisuus, joka samalla johdattaa. Tilojen ollessa selkeitä ja helposti hahmotettavia selviydytään vähemmillä opasteilla ja opastavilla materiaaleilla.

Valkoisella kepillä ja jalkapohjan alla tunnettavat materiaalierot toimivat opastavana lattiamerkintänä sokeille henkilölle. Karkeampi laatta kulkureitillä tai metallilista ovat selkeitä reittimerkintöjä. Parhaimmillaan tähän yhdistyy vielä värikontrasti muun lattiamateriaalin kanssa.

Alla oleva kuva on Iiris-keskuksesta. Siellä ohjaavana materiaalina on käytävällä käytetty karkeaa, tummuuskontrastina muusta pintamateriaalista erottuvaa laattaa. Myös katossa oleva yhtenäinen valaisinlinja ohjaa kulkusuuntaa.

Iiris-keskuksen pääkäytävä, jossa on tumma raita lattiassa ja katossa ohjaava valaisinlinja.
Lattia- ja kattomerkinnät.

Helsinkiläisen Kampin kauppakeskuksen ohjaava kohoraita koostuu sauvamaisista metallikuvioista, jotka voi tuntea valkoisen kepin lisäksi jalkapohjan alla. Joidenkin käyttäjien mielestä valkoisella kepillä olisi helpompi seurata yhtenäistä raitaa, sillä keppi saattaa välillä mennä sauvamaisten kuvioiden välistä.

Keltaiseen takkiin pukeutunut nainen seuraa ohjausraitaa valkoisella kepillä.
Kampin kauppakeskuksen lattiaopaste.

Alla olevassa kuvassa lattiaan asennettu yhtenäinen ohjausraita johdattaa valkoista keppiä käyttävän henkilön hissin tilauspainikkeen kohdalle. Kuva Iiris-keskuksesta.

Ohjaava metallilista lattiassa hissin oven edustalla.
Ohjauslista.

Sairaalaympäristössä käytettävät värikoodiraidat lattiassa eivät palvele heikkonäköisiä henkilöitä, joilla silmän värienerottelukyky on monesti voimakkaasti huonontunut. Parasta on, jos esimerkiksi sairaalan silmäklinikan tiloihin opastuksessa käytetään lattiapinnoitteen päälle kiinnitettävää metallilistaa.


Opaslaatat

Ohjaava laatta

Sauvamaisella kuviolla varustettu laatta osoittaa kulkusuunnan esimerkiksi aukiota ylitettäessä. Suuntaa antavia laattoja käytetään osoittamaan reittiä, jos alueella ei ole muuta tuntoaistin havaittavaa pintamateriaalia. Sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi terminaalit ja suuret julkiset rakennukset.

Jotta ohjaavaa reittiä voi seurata, tulee sen olla mahdollisimman yhtäjaksoinen. Sen tulee johdattaa selkeästi kohteeseen, kuten sisäänkäynnin luokse tai hissin kutsunapin eteen. Ovella se ohjaa oven painikkeen kohdalle. Ohjaavan kuvioinnin tulee olla mieluiten koholla, jolloin sitä on helppo seurata valkoisella kepillä. Urat täyttyvät helposti roskista, jolloin niitä voi olla vaikea tunnistaa.

Huomiolaatta

Portaasta voi varoittaa nastalaatta. Ne ovat tarpeen varsinkin, jos itse porras on kontrastin puutteen vuoksi vaikeasti hahmotettava.

Ohjaavat merkinnät kulkuväylillä ulkona

Alla olevassa kuvassa on ulko-ohjauksessa hissille on käytetty luonnonkiveä. Kuva on Helsingin Siilitien metroasemalta.

Sitä seuraavassa kuvassa ohjaava laatta on tehty uritetusta graniitista, joka kestää hyvin ulko-olosuhteissa.

Siilitien metroaseman piha, jossa ohjaava kivilista.
Ohjaava merkintä.
Kuva miehestä ja opaskoirasta, jotka seuraavat ohjausraitaa.
Ohjaava laatta.

Esimerkkejä ohjaavista materiaaleista

Sisätiloihin soveltuvat esimerkiksi Marazzi Autonomy -koodilaatat- Ulkoinen linkki julkisiin tiloihin:

Erilaisia Marazzi Autonomy -koodilaattoja julkisiin tiloihin.

Jälkiheijastavat GlowWay- Ulkoinen linkki-opastelistat on asennettu muun muassa Helsingin Musiikkitaloon. Kuvassa opastus Sibelius-Akatemian tiloihin.

Musiikkitalon sisällä oleva opastelista.
GlowWay-opastelistat.

Duuri Pron- Ulkoinen linkki julkisen tilan metallilistat ovat käytössä opastavana materiaalina esimerkiksi Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa.

Ohjaava metallilista lattiassa hissin oven edustalla.
Ohjauslista.

Pictoform- Ulkoinen linkki valmistaa Ulko- ja sisätiloihin soveltuvia laatoitetun pinnan opasteita. Alla olevassa kuvassa laatoitetun pinnan kanssa yhteensopivat opastavat ja varoittavat laattaelementit.

Lähikuva metallilistasta.
Laattaelementit.

Teknokiven- Ulkoinen linkki ulkoalueiden opastelaatat varoittavat, ohjaavat ja erottuvat.

Kaksi huomiolaattaa.
Huomiolaatta (varoittava).
Kaksi ohjaavaa laattaa.
Ohjaava laatta (suuntalaatta).

Cleanosolin- Ulkoinen linkki jälkiasennettavat opaslaatat ja massamerkinnät ovat käteviä, sillä ne voidaan asentaa myös jälkikäteen valmiille pinnalle.

Keltapukuinen asentaja asentaa merkintälistaa maan pintaan.
Varoittava merkintä.

3M Stanmark- Ulkoinen linkki on varoittava huomiomerkintämateriaali. Teippiä voidaan käyttää muun muassa varoittamaan metrolaiturin reunasta.

Kuva valkeasta teippimateriaalista.
Varoittava teippi.

Kysy lisää

Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija neuvoo mielellään. Kysy opasteista, materiaaleista ja ylipäätään esteettömyydestä:

Juha Sylberg
p. 09 3960 4020
juha.sylberg@nkl.fi

Lue lisää


Sivu päivitetty