Lapset

Tukea kehittymiseen
Näkövammainen lapsi on ennen kaikkea lapsi. Itse tekeminen ja toimiminen, samojen kokemusten saaminen kuin näkevillä lapsilla sekä löytöretkeilijän uteliaisuuden herättäminen on keskeistä lapsen kehityksessä.
Liikkumistaito
Näkövammaisen lapsen liikkumistaito takaa turvallisen, itsenäisen ja sujuvan liikkumisen arjen toimintaympäristöissä. Sen opetteluun voi saada liikkumistaidonohjausta, jonka tavoitteena on, että näkövammainen hallitsee turvallisen liikkumisen tekniikat tai keinot ja hänellä on reittien kulkemisessa tarvittavat taidot.
Koulunkäynti
Suurin osa näkövammaisista oppilaista käy koulua kotikunnassaan. Suomessa on kaksi näkövammaisten koulua: Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Onerva- Ulkoinen linkki ja ruotsinkielinen Skilla- Ulkoinen linkki Helsingissä.
Kuntoutus
Näkövammaisten liiton Kuntoutus-Iiriksen lasten kuntoutuksessa järjestetään sekä yksilöllistä kuntoutusta että sopeutumisvalmennuskursseja, joiden kustantajana pääsääntöisesti on Kela tai keskussairaala.
Tarkoituksena on edistää lapsen sosiaalista toimintakykyä, kaventaa eroa näkevän lapsen toimintakykyyn sekä tukea lapsen elämän muutosvaiheissa, kuten päivähoitoon siirtyessä ja koulun alkaessa.
Ammattihenkilöstölle ja vanhemmille
Linkkejä ja lisätietoa
Tilaa uutiskirje
Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan uutiskirje on tarkoitettu näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirje ilmestyy muutaman kerran vuodessa.
Vertaistukea
- Näkövammaiset lapset ry- Ulkoinen linkki on näkövammaisten lasten vanhempainyhdistys, ja Silmäterä- Ulkoinen linkki on yhdistyksen lehti lapsille, nuorille ja vanhemmille.
- Suomen Kuurosokeat ry- Ulkoinen linkki on sokeiden ja vaikeasti kuulonäkövammaisten järjestö, joka tarjoaa kuntoutusta kuulonäkövammaisten lasten perheille.
- Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry- Ulkoinen linkki kannustaa vammaisten lasten ja nuorten perheitä jakamaan tukea, tietoa, ideoita ja iloa toistensa kanssa.
- Leijonaemot ry- Ulkoinen linkki on erityislasten vanhempien yhdistys.
- Harvinaiskeskus Norio- Ulkoinen linkki tarjoaa harvinaista sairautta sairastavien perheille palveluja: kursseja, vertaistukea, neuvontaa ja palveluohjausta.
Tekemistä ja harrastuksia
Arjen taitojen ajokortti tarjoaa vinkkejä itsenäisen elämän opetteluun nuorille tai vasta vammautuneille.
- Mahdollisuus lapselle ry- Ulkoinen linkki järjestää erityislapsille ja -nuorille monipuolista harrastustoimintaa Helsingissä.
- Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry- Ulkoinen linkki:n Sporttiklubista tietoa liikuntatarjonnasta, lajikokeiluista, tapahtumista ja kisoista.
- Celia-kirjastosta- Ulkoinen linkki koskettelu- ja äänikirjoja sekä oppimateriaaleja.
- Malike-keskuksesta- Ulkoinen linkki toimintavälineitä lapsille ja perheille.
Palveluita ja tukea
- Näkövammaisen palveluopas
- Palvelut ja tuet- Ulkoinen linkki (Näkövammaiset Lapset ry)
- Vammaisen lapsen oikeudet- Ulkoinen linkki (THL, vammaispalveluiden käsikirja)
Tietoa
- Kun lapsella on CP-vamma -opas- Ulkoinen linkki, näkemisestä erityisesti luvuissa Näkemisen tukeminen arjessa- Ulkoinen linkki sekä Näkemisen tukeminen koulussa- Ulkoinen linkki (Suomen CP-liitto ry)
- Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukeminen- Ulkoinen linkki (Papunet)
- Sosiaalishaptinen kommunikaatio- Ulkoinen linkki eli kosketusviestien käyttö ja niiden kielioppi (Suomen Kuurosokeat ry)
Lomatoimintaa perheille
- Sokeain lasten tuki ry- Ulkoinen linkki järjestää lomia näkövammaisten lasten perheille
- Hyvinvointilomat- Ulkoinen linkki
- Solaris-lomat- Ulkoinen linkki