Saa­vu­tet­ta­vuus­te­ko 2020 -tunnustus Harri Ahok­kaal­le

Suomen elokuvasäätiöstä eläkkeelle jäänyt esitys- ja levitystoiminnan päällikkö Harri Ahokas on saanut Näkövammaisten liiton Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinnon.

Suomen elokuvasäätiöstä eläkkeelle jäänyt esitys- ja levitystoiminnan päällikkö Harri Ahokas on saanut Näkövammaisten liiton Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnettiin 21. toukokuuta vietettävän Kansainvälisen saavutettavuuspäivän aattona.

Merkittävää työtä elokuvien saavutettavuuden eteen

Työuransa aikana Harri Ahokas edisti elokuvan saavutettavuutta korvaamattomalla tavalla. Ahokkaan työn tuloksena on vuodesta 2019 ollut voimassa järjestelmä, jossa elokuvasäätiöltä markkinointitukea saaviin kotimaisiin elokuviin on tuotettava kuvailutulkkaus näkövammaisille ja tekstitys heikkokuuloisille. 

Harri Ahokas vaikutti ratkaisevasti elokuva-alan toimijoiden ja vammaisjärjestöjen yhteistyöelimen, Elokuvan saavutettavuusfoorumin, syntymiseen vuonna 2016. Ahokkaan ansioksi voidaan lukea myös näkövammaisten kuvailutulkkaukseen kehitetyn MovieReading-sovelluksen tunnetuksi tekeminen tuottajille ja muille elokuva-alan toimijoille.

Lisäksi Ahokas on edistänyt elokuvateatteritilojen esteettömyyttä, Suomen elokuvateatterikentän digitalisointia ja osaltaan varmistanut, että Suomessa on säilynyt kattava elokuvateatteriverkosto.

– Elokuvan saavutettavuustyö on vielä alkuvaiheessa edistymisestä huolimatta. Asenteet tuntuvat muuttuvan hitaammin kuin esimerkiksi tekniikka antaisi myöten. Kulttuuripalvelut kuitenkin kuuluvat kaikille, myös elokuva, Harri Ahokas sanoo.

Saavutettavuusteko-palkinto

Näkövammaisten liiton Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinto jaetaan yksittäiselle henkilölle tai organisaatiolle, joka on edistänyt toiminnallaan tai tekemänsä verkkopalvelun tai sovelluksen avulla näkövammaisten itsenäistä elämää, osallistumista ja tiedonsaantia. Tällä kertaa palkinnonsaajaa haettiin yleisövinkkien perusteella.

Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Vuonna 2016 tunnustus myönnettiin Junat.net-palvelun kehittäneelle Aalto-yliopiston opiskelijalle Joonas Rouhiaiselle ja vuonna 2017 Väestörekisterikeskuksen hankepäällikölle Jani Ruuskaselle. Lue tarkemmin:

Ehdokkaita kerättiin verkkokyselyllä

Näkövammaisten liitto etsi ehdotuksia Saavutettavuusteko-tunnustuspalkinnon saajaksi. Ehdotuksia tuli reilu tusina, ja Näkövammaisten liiton hallitus valitsi niistä tunnustuspalkinnon saajan.

Kaikkien ehdotuksensa jättäneiden kesken arvottiin palkinto, ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Lisätietoa

Elokuvan saavutettavuudesta:
järjestöpäällikkö Markku Möttönen
Näkövammaisten liitto ry
p. 09 3960 4655
markku.mottonen@nkl.fi


Sivu päivitetty