Siirry pääsisältöön

Kan­sain­vä­li­nen saa­vu­tet­ta­vuus­päi­vä

Kansainvälistä saavutettavuuspäivää vietetään aina toukokuun kolmantena torstaina.

Aika


Sanakarttapankki julkaistaan 19.5.

Sanakartat johdattavat sanallisesti kohteeseen, ja niitä on helppo vaikkapa kuunnella omasta puhelimesta. Sanakartta on reitin sanallinen kuvaus, jonka voi kuunnella esimerkiksi omalla kännykällään ja joka toimii näkövammaisen ihmisen liikkumisen tukena. Sanakartta on saavutettava tapa lisätä esteettömyyttä.

Näkövammaisten liitto julkaisee toukokuussa kansainvälisenä saavutettavuus- ja esteettömyyspäivänä 19.5. sanakarttapankin. Sanakarttapankki löytyy 19.5. osoitteista sanakartat.fi ja verbalkartor.fi.

Pankkiin tulee suomenkielisten sanakarttojen lisäksi ruotsinkielisiä sanakarttoja. Pankkiin voi jatkossa ladata sanakarttoja eri puolelta Suomea.

Sanakarttapankin avaaminen on yksi Näkövammaisten liiton Sano se sanoin -teemavuoden toimista, joilla kiinnitetään huomiota sanallistamisen ja kuvailun merkitykseen.

Saavutettavuuspäivä

Kansainvälinen saavutettavuuspäivä nostaa esille digitaalisen saavutettavuuden ja erilaisten ihmisten tarpeet sähköisten palvelujen käytössä. Saavutettavuuspäivää vietetään vuonna 2022 jo 11. kertaa.

Esteettömyyspäivä

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Saavutettavuuspäivä tunnetaan myös esteettömyyspäivänä sekä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivänä.

Suomenkielisellä saavutettavuus-termillä viitataan yleisesti verkkopalvelujen käyttöön ja käytettävyyteen. Esteettömyydellä taas kuvataan rakennetun ympäristön ja esimerkiksi liikenteen yhdenvertaisuutta lisääviä ratkaisuja. Molemmat, saavutettavuus ja esteettömyys, ovat tärkeitä myös näkövammaisen arjen, opiskelun, työnteon ja yleisesti yhdenvertaisuuden kannalta.