Siirry pääsisältöön

Ukrainan kan­sal­li­nen vam­mais­jär­jes­tö­jen yhteisö vetoaa jär­jes­töi­hin

"Vuosien saatossa vammaiset ihmiset eri maista ovat seisoneet toistensa tukena taistelussa oikeuksien puolesta. Vammaisjärjestöillä on valtava kokemus oikeuksien puolustamisessa."

Ukrainan kansallinen vammaisjärjestöjen yhteisö (National Assembly of People with Disabilities of Ukraine- Ulkoinen linkki, NADP), joka edustaa yli sataa ukrainalaista järjestöä, vetoaa kaikkiin vammaisjärjestöihin humanitaarisen avun saamiseksi ja pyrkimyksenä päättää sota.

Euroopan vammaisfoorumi EDF- Ulkoinen linkki on jakanut NADP:n vetoomuksen eteenpäin. Saatesanoissaan EDF kirjoittaa olevansa tietoinen tilanteen vakavuudesta ja sen vaikutuksesta kaikkiin ukrainalaisiin, myös vammaisiin henkilöihin ja heidän perheisiinsä, joista monen henki on vaarassa ja jotka ovat vailla tarvitsemaansa apua ja tukea.

Lue lyhennelmä vetoomuksesta alta (vapaasti käännetty).

NADP:n vetoomus kansainvälisille vammaisjärjestöille

Kiova, 1. maaliskuuta 2022 

Venäjä on aloittanut sotatoimet valtiomme alueella, vastoin kaikkia kansainvälisen lain periaatteita, ja käyttäen sodankäynnin tapoja, jotka on myös kielletty kansainvälisessä humanitaarisessa laissa.

Vuosien saatossa vammaiset ihmiset eri maista ovat seisoneet toistensa tukena taistelussa oikeuksien puolesta. Vammaisjärjestöillä on valtava kokemus oikeuksien puolustamisessa.

Vammaiset ihmiset ja vammaisjärjestöt auttavat maatamme ja seisovat rinta rinnan maamme puolustajien kanssa. Jokainen auttaa parhaan kykynsä mukaan: valmistamalla ruokaa, avustamalla viestiyhteyksissä, kuljettamalla lääkintätarvikkeita, avustamalla sairaaloissa, tarjoamalla turvaa maan sisäisille pakolaisille, liittymällä paikallisiin siviilien puolustusjoukkoihin tai valmistamalla Molotovin koktaileja.

Eilen saimme tietää, että Kiovan lähellä on kuollut yksi meistä – poika, isä ja puoliso – puolustaessaan perhettään ja kotiaan. Hän käytti pyörätuolia, mutta oli liittynyt puolustusjoukkoihin. Kansainvälisesti tunnetut paralympiaurheilijamme ovat tarttuneet aseisiin. Kansamme on yhtenäinen.

Pyydämme teitä, vammaisjärjestöjen edustajat, ympäri maailman, tukemaan meitä kamppailussamme rauhan puolesta. Me haluamme rauhaa!

Pyydämme teitä olemaan meidän äänemme teidän maassanne.

Te edustatte järjestöjä, mukaan lukien entisten sotilaiden, rauhanturvaajien ja sotaveteraanien järjestöt. Te tiedätte paremmin kuin ketkään muut sodan mukanaan tuomat kauhut.

Putin ja hänen hallintonsa on tuomittava siviiliväestömme, kyliemme ja kaupunkiemme tuhoamisesta, ja heidän käskystään tehdyistä julmuuksista maassamme. Tänään kaikkien maiden kohtalo on vaakalaudalla.

Tukekaa meitä, jakakaa tietoa totuudesta, vaatikaa hallituksianne toimimaan, sillä valitettavasti on vielä maita, jotka eivät auta  Ukrainaa.

Auttakaa puolustamaan rauhaa maassamme.

Larysa Bayda, bayda.naiu@gmail.com
Viktoria Nazarenko, v.n.nazarenko@ukr.net
National Assembly of People with Disabilities of Ukraine

Lue myös