So­keu­tu­mi­nen-teos Nä­kö­vam­mais­ten liitolle

Jo vuonna 1995 Keskuspuiston ammattiopiston Arlassa (nyk. Ammattiopisto Live) tehty savitiilinen taideteos löysi pysyvän kotinsa Iiris-keskuksesta.
Ruskeista savitiilistä koostuva, veneen muotoinen taideteos, joka suoraviivaisempi ja ehjempi vasemmalla. Keskellä savitiilet muodostavat kaaoksen, joka rauhoittuu jälleen kohti oikeaa.

Ammattiopisto Live lahjoitti Sokeutuminen-taideteoksen Näkövammaisten liitolle.

Teoksen luovutustilaisuudessa 24.9.2020 erityisopettaja Pia Louhi kertoi terveisensä Livestä. Sokeutuminen-teos on tehty jo 25 vuotta sitten, ja se on Louhin mukaan löytänyt nyt hyvän kodin Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksesta- Ulkoinen linkki.

Mukana oli myös yksi teoksen suunnittelijoista, Regina Koljonen. Hänen lisäkseen teosta ideoivat Liisa Heikkilä ja Anita Krossi. Heistä Koljonen oli ainoana sokea ja tuolloin, vuonna 1995, sokeutunut vasta kaksi vuotta aiemmin.

"Se oli vieläkin aika kova kokemus. Puhuin suunnittelukokouksessa siitä, miten ennen, näkevänä, sitä vain mentiin eteenpäin. Sitten oli shokkivaihe, kun näkö meni nopeasti akuutin silmänpaineen vuoksi. Sitten kävin kuntoutuksessa, Arlan (nyk. Ammattiopisto Live) valmennuksen ja opiskelin, ja olin jo päässyt pieneen järjestykseen kaaoksen jäljiltä. Tuntui, että kyllähän tässä voi sokeana kaikenlaista puuhastella."

Ja näistä ajatuksista syntyi Sokeutuminen.

Ruskeista savitiilistä koostuva taideteos, ja edessä aurinkolaseissa ja huopahatussaan hymyilevä henkilö, jonka ruskeat hiukset ulottuvat olkapäille.
Sokeutuminen ja suunnittelija Regina Koljonen

"Kaikista suurimmat kiitokset Livelle lahjoituksesta ja Näkövammaisten liitolle vastaanottamisesta. Olen iloinen ja onnellinen siitä, että tämä on nyt täällä. Ilman tätä siirtoa olisin ehkä unohtanut työn kokonaan. Nyt olen saanut elää uudelleen monta ihanaa muistoa", kiitti Koljonen.

"Tämä on ollut hieno yhteistyö näkevien ja näkövammaisten kesken. Te näkevätkään ette näe ilon kyyneleitäni, sillä minulla on tummat lasit. Ja se hymy, mikä kasvoiltani paistaa, on nyt hengityssuojaimen takana, mutta toivottavasti se kuuluu äänestäni."

Hän toivoo teoksen koskettavan kaikkia, näkeviäkin, sillä "koska tahansa voi tulla elämässä katastrofi, joka laittaa palikat sekaisin, eikä siitä enää koskaan ihan takaisin tule".

Teoksen kuvailutulkkaus

Teos on noin kolmen metrin levyinen ja vajaan metrin korkuinen punaruskeiden savitiilten kokonaisuus, joka muistuttaa hieman venettä. Savitiilet ovat kaarevien kolmioiden mallisia.

Teos alkaa vasemmalta terävänä kärkenä ja ehjien tiilten ehjänä muodostelmana. Keskellä teosta tiilet muuttuvat pienemmiksi ja kasautuvat tiheäksi ryppääksi, jossa tiilet ovat sikinsokin. Teos jatkuu kohti oikeaa jälleen hieman hallitumpana kokonaisuutena, mutta tiilten väliin jää suuremmat rakoset kuin teoksen vasemmalla puolella ja tiilet ovat pienempiä ja monimuotoisempia.

Teos näyttää siltä kuin eheä kokonaisuus hajoaisi yhtäkkiä pieniksi palasiksi, mutta kasautuisi jälleen lähes, joskaan ei täysin, ennalleen.

Sokeutuminen (1995–1996)

Suunnittelu: Liisa Heikkilä, Anita Krossi ja Regina Lehtonen (nyk. Koljonen).

Tekninen toteutus: Liisa Heikkilä, Marja-Liisa Hyvärinen, Arlainstituutin (nyk. Live) henkilökuntaa ja keramiikkaoppilaita.

Ruskeista savitiilistä koostuva, veneen muotoinen taideteos, joka suoraviivaisempi ja ehjempi vasemmalla. Keskellä savitiilet muodostavat kaaoksen, joka rauhoittuu jälleen kohti oikeaa.
Sokeutuminen (1995–1996)

Muut taideteokset Iiriksessä

Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksen aulassa on nyt kolme pysyvää taideteosta: Sokeutuminen, Ateneumin taidemuseon lahjoittama kosketeltava Haavoittunut enkeli sekä katosta roikkuva, valkoisista kepeistä tehty White noise -ti­la­tai­de­teos.

Kaikki teokset ovat esillä Iiris-keskuksen- Ulkoinen linkki kolmannen kerroksen aulassa. Tervetuloa tutustumaan! Sokeutuminen ja Enkeli -teoksia saa vapaasti myös koskea ja tunnustella.

Lisätietoja


Sivu päivitetty