Kos­ke­tel­ta­va Haa­voit­tu­nut enkeli Nä­kö­vam­mais­ten liitolle

Ateneumin taidemuseo on lahjoittanut Näkövammaisten liitolle sokeille ja heikkonäköisille suunnitellun Enkeli-kokonaisuuden Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalauksesta.

13.11.2019

Ateneumin taidemuseo on lahjoittanut Näkövammaisten liitolle moniaistisen Enkeli-kokonaisuuden Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalauksesta. Teoksen julkistustilaisuus pidetään Iiriksen päivänä 14. marraskuuta Helsingissä Iiris-keskuksessa.

Hugo Simbergin maalaus Haavoittunut enkeli vuodelta 1903 on Suomen taiteen rakastetuimpia teoksia. Maalauksessa kaksi pikkupoikaa kantaa enkeliä paareilla halki riisutun maiseman. Enkelin vasemmassa siivessä on verta, ja hänen silmiensä peittona on valkoinen side.

Iirikseen lahjoitettava teos on suunniteltu varta vasten sokeille ja heikkonäköisille. Kosketukseen ja ääneen perustuvan menetelmän on kehittänyt kroatialainen taidehistorioitsija ja -kasvattaja Nataša Jovičić.

Jovičićille kestävä kiinnostuksen kohde vuodesta 1997 on ollut taiteen saavutettavuus näkövammaisille. Tehdäkseen taidehistorian merkittäviä teoksia lähestyttävämmiksi hän on kehittänyt uusia menetelmiä ja uudenlaisia taidekasvatuksen työkaluja.

Haavoittuneen enkelin julkistaminen on yksi parhaillaan meneillään olevan Sokeain viikon tapahtumista. Valtakunnallista Sokeain viikkoa vietetään 10.17.11.2019. Viikon teemana on "On vaikea nähdä, kuka tarvitsee apua. Kysy."


Sivu päivitetty