Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Vam­mais­ten yrit­tä­jyy­den am­mat­ti­tut­kin­to

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan Vammaisten yrittäjyyden ammattitutkintoa käsittelevän jakson tekstivastineen. Tekstiä on muokattu äänitteeseen verrattuna kohdissa, joissa muokkaaminen parantaa merkittävästi luettavuutta.

Tällä sivulla

Kuuntele

Voit kuunnella Kuuma peruna -podcastia haluamastasi palvelusta:

Kuuntele jakso SoundCloudista- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Spotifysta- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Apple Podcasteista- Ulkoinen linkki

Kuuntele jakso Suplasta- Ulkoinen linkki

Lue

Intro:
Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.

Minna-Liisa Arola:
Mä olin vähän niin kun semmoisella vedenjakajalla siinä että mietin että miten tää kannattaa että laitanko pillit pussiin ja mitä mitä voisin vielä tehdä ennen kun laitan ne pillit pussiin.

Ville Lamminen:
Eipä pannut pillejä pussiin Minna-liisa Arola, vaan lähti koulutukseen. Koulutukseen, jonka nimi on vammaisten yrittäjyyden ammattitutkinto. Tämänkertainen kuuma peruna kuoritaan puhumalla tästä koulutuksesta. Olen Ville Lamminen ja Minna-Liisa pääsee ääneen vielä. Ennen häntä ääneen pääsee vastuu kouluttaja.

Tarja Pursiainen:
Elikkä minun nimeni on siis Tarja Pursiainen ja toimin vastuukouluttajana Careeria-yrittäjyyden ammattitutkinnossa, joka me ollaan suunniteltu nimenomaan vammaisryhmille. Nyt meillä on jo useampi ryhmä tässä ollut ja me ollaan saatu erinomaista palautetta ja koulutus on ollut hyvin niin kun toteutettu sillä tavalla, että se on täysin esteetön ja saavutettava, joka on myöskin tärkeä asia. Me järjestetään se sen takia Iiris keskuksessa, että se mahdollistaa myöskin siellä yöpymisen. Siellä on hyvät ruokailumahdollisuudet ja siellä on myöskin täysin esteettömät tilat. Voi olla mukana niinku ihan livenä paikalla päiväkohtaisesti milloin haluaa tai voi olla etänä linjoilla. Me käytetään Teamsia siihen. Ja voi olla vaikka kaikki päivät etänä. Meillä on ollut osallistujia, jotka ei ollut yhdessäkään päivässä livenä matkassa ja on ollut kaikki päivät etänä tai sitten vastaavasti jotkut on halunnut tulla osaan päivistä etänä ja osaan päivistä livenä. Me haluttiin nimenomaan auttaa, kehittää ja neuvoa ja sparrata sekä toimivia yrittäjiä että niitä ihmisiä, jotka ovat miettimässä perustaako yrityksen eli aloitanko yrittäjänä miten ja mitä silloin, mitä se tarkoittaa ja kuinka mä lähden suunnittelemaan sitä. Tässä saa paljon tukea, koska meillä on ryhmässä muita ihmisiä, niin se tarkoittaa, että se koko ryhmähän on se joka antaa kaikkein eniten. Ja sen lisäksi meillä on vielä tässä meidän kuuluisa pienryhmä mento rointi ja se pienryhmä mentorointi tarkoittaa sitä, että meillä on ammattisparraajat eli käytännössä kokeneita yrittäjiä, jotka ovat myös toimineet mentoreina ja ne sparraa. Tässä autetaan ja neuvotaan. Ei tarvitse miettiä, että kuinka ton tutkinnon saa suoritettua. Mun opiskelijoista ei yksikään jää suorittamatta jos vaan tekee jotakin, koska mä neuvon niin pitkälle vaikka kädestä pitäen ja tarvittaessa teen vaikka kaverina niitä asioita ja ohjaan ja neuvon eli ei ole siinä ongelmia. Itse koulutus koostuu 11 koulutuspäivästä plus sitten siinä on sitä tutkinnon ohjausta ja me pureudutaan siinä koulutuksessa niinku ihan kaikkiin sellaisiin yrittäjyyden kipu kohtiin tai asioihin jotka on tärkeitä. Siellä tulee talousasioita eli opetellaan ymmärtämään taloutta. Me ei opeteta tekemään kirjanpitoa koska suositellaan aina että ottaa ammattilaisen kirjanpitäjän. Me opetetaan ymmärtämään niitä lukuja kuinka voi sitä yrittäjyyttä niinku tai sitä taloutta tavallaan johtaa ja katsoo ja miettiä että mitä pitää tehdä. Toimivat yrittäjät on saaneet kehitettyä sitä omaa liiketoimintaa, sitä omaa yrittäjäosaamista. Joskus sieltä karsitaan sitten semmoisia kannattamattomia tuotteita ja vastaavasti otetaan kannattavampia tilalle tai muutetaan vähän sitä palvelukonseptia että sitä niissä tapahtuu. Mutta se on sitten jokaisen yrittäjän oma asia, että millä tavalla hän sitten näkee sen yritystoiminnan kehittämisen.

Ville Lamminen:
Jos Tarjaa uskotaan, niin hyvinhän nuo asiat tuossa on ja hyvältä kuulostaa, mutta kysytään opiskelijoilta. Miten se on Minna-Liisa kerrotko vähän sun yrittäjätaustasta ja miten sinä koulutuksen koit?

Minna-Liisa Arola:
Olen toiminut yrittäjänä jo pitkälti yli 10 vuotta. Mulla on tämmöinen yritys kun Arolan lomamökit ja mä vuokraan lomamökkejä ja savusaunaa täällä Hartolassa Salajärven rannalla. Mä lähdin mukaan tähän koulutukseen. Olin nähnyt ilmoituksia tästä ja sitten mulle vielä suositeltiin tätä. Sitten mä ajattelin että no, enhän mä tuohon koulutukseen sitten pääse. Kas kummaa, minut hyväksyttiin opiskelijaksi ja näin koulutus sitten alkoi. Koulutus oli siinä hyvä, että mä tein koko ajan omaa työtäni. Koska mulla oli jo ollut yritys pystyssä niin mä koko ajan tein tosiaan sitä työtä ja nyt silleen valvonnan ja ohjauksen alla ja se oli todella mielekästä. Tää kurssi kasvatti mun itseluottamusta yrittäjänä. Mä olen paljon varmempi tekemään päätöksiä nyt ja osaan hyödyntää kanssa yrittäjiä. Olen verkostoitunut ja ymmärtänyt myös sen että ei yrittäjän tarvitse tosiaan tehdä kaikkea itse. Suosittelen tätä kurssia ehdottomasti kaikille heille jotka suunnittelee tai on niin kun pienikin ajatus siitä, että olisiko se yrittäjyys minua varten. Mutta sitten myöskin tämmöisille jo yrittäjänä toimineille kin, joilla ei välttämättä sitä niin laajaa koulutusta asiasta ole, niin tää on erittäin hyvä kurssi myös heille.

Ville Lamminen:
Tämä koulutus löytyy oikeastaan helpoiten googlaamalla vammaisten yrittäjyyden ammattitutkinto. Silloin päätyy Careerian sivuille ja siellä on sitten linkki hae koulutukseen.

Samu Niemeläinen:
Olen Samu Niemeläinen. Olen 27-vuotias yrittäjä ja toiminimiyrittäjänä toimin tässä lähinnä pääkaupunkiseudun alueella. Yritykseni tarjoaa seksuaalikasvatus palveluja. Mä oon koulutettu seksuaalikasvattaja ja sitä kautta teen myöskin yksilöneuvontaa ja luentoja ja koulutuksia aiheeseen liittyen. Olen käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen ja tarjoan myös esteettömyyden ja saavutettavuuden palveluita. Muun muassa esteettömyys kartoituksia teen eri yhdistyksille ja järjestöille, että hyvin laajaa ja monipuolista osaamista. Alunperin näin sen mainoksen Careerian nettisivuilla eli oli lyhykäisyydessään sillä tavalla, että mainoksen kautta. Mitä mä lähdin hakemaan niin oikeastaan vahvistusta yritykseen ja sitten näille taidoille esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman päivittäminen ja kaikki materiaalien päivittäminen. Ja sitten samalla sai tehtyä sitä omaa yrityksen markkinointia, niin siitä on kyllä ollut iso plussa tälle. Muun muassa nykyiset nettisivut on tehty tän koulutuksen aikana.  
Jos mietit siellä että pitäisikö hakea että minkälaisille yrittäjille tää sopii.  Jos aloitat liiketoimintaa sieltä saa hyvin paljon apua ja sitten jos kaipaa päivitystä omaan liiketoimintaan tai omaan strategiaan tai muuta vastaavaa, niin tämä myös sopii. Hyvin, hyvin laajalla skaalalla sopii. Kaikenlaisille yrittäjille lämpimästi suosittelen hakemaan.

Tarja Pursiainen:
Eli tervetuloa mukaan kaikki halukkaat. Ja, jos joku haluaa lisätietoja niin minulta saa. Mun tiedot löytyy sieltä Careerian sivuilta missä on tota tää haku auki. Sen lisäksi mut löytää tarja pursiainen -nimellä somesta voi lähettää sähköpostia. Tiedot löytyy myöskin mun oman yrityksen eli Active working OY:n sivuilta. Sieltä löytyy yhteystiedot myöskin ja sitten ihan Careeriasta saa jos tarvitsee niin sinne vaan soittamalla niin kyllä ne sieltä sitten löytää minutkin.

Lopputunnus:
Näkövammaisten liitto, yhdessä näemme enemmän.