Vam­mais­ten nuorten ke­sä­töi­hin palk­ka­tu­kea

Palkkatuki parantaa vammaisten nuorten tulevaa urapolkua ja työelämään pääsyä.

Alkuperäinen julkaisupäivä 1.4.2019

Näkövammaisten liitto esittää, että vammaisia nuoria varten luodaan oma palkkatuki kesätöiden saannin ja työelämään kiinnittymisen mahdollistamiseksi. Palkkatuen avulla olisi mahdollista parantaa näiden nuorten tulevaa urapolkua ja työelämään pääsyä.

Opiskelu, työelämä ja meidän jokaisen tavallinen arki ovat elämän palasia. Näkövamma on otettava huomioon, mutta ihmistä ei saa määritellä näkövamman kautta. Huomioon ottamista ovat ihmisen tarpeen mukaisista vammaispalveluista huolehtiminen sekä opiskelussa ja työpaikoilla vamman vuoksi tarvittavien tukitoimien ja erityisjärjestelyjen tekeminen.

– Erityisen ikävää on, että vammaisia pidetään helposti kuluerinä ja vammaispalveluja luksuksena. Minä en ainakaan ole kuluerä vaan aktiivinen työssäkäyvä nainen. Vammaispalveluja katsotaan kovin herkästi helppona säästökohteena. Ne eivät ole mitään luksusta vaan tekevät tavallisesta arjesta mahdollisen, sanoo Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja Sari Kokko.

Työelämässä näkövammaisten kohtaama syrjintä on usein lain edellyttämien kohtuullisten mukautusten epäämistä tai niiden viivyttelyä. Peruskoulussa näkövammaisten omaa kiinnostusta jatko-opintoihin tai uraan ei aina kunnioiteta, vaan heitä ohjataan mahdollisimman helpoille aloille. Myös opinnoissa tarvittavien apuvälineiden ja avustajan saaminen vaihtelee suuresti kunnittain ja asettaa oppilaat eriarvoiseen asemaan. Korkeakouluissa näkövammaiset opiskelijat pähkäilevät opintomateriaalien viidakossa.

Näkövammaisten liitto edellyttää, että vammaisten yhdenvertaisuuden takaamista työelämässä ja opiskelussa vahvistetaan nykyistä yhdenvertaisuuslakia voimakkaammin.

Näkövammaisten liiton eduskuntavaaliteesit

Näkövammaisten liitto on julkaissut viisi omaa eduskuntavaaliteesiään:

  • Haluamme jokainen tehdä omat valintamme.
  • Oikeus opiskella.
  • Oikeus tietoon, lukemiseen ja sähköisiin palveluihin.
  • Yhdenvertaisesti töissä.
  • Järjestöjen rahoitus ja toimintaedellytykset turvattava,

Vaaliteesien sisällöt löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.nkl.fi/eduskuntavaalit2019.

Vammaisjärjestöjen vaalipaneeli 1.4.

Helsingin Invalidien Yhdistys ja Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset järjestävät maanantaina 1.4. klo 17:30–20 vammaisjärjestöjen vaalipaneelin Iiris-keskuksessa (Marjaniementie 74, Helsinki).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Paneelissa ovat mukana Terhi Peltokorpi (kesk.), Sari Sarkomaa (kok.), Sinikka Vepsä (sd.), Tommi Aalto (sin.), Mari Rantanen (ps.), Maria Ohisalo (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.), Cecilia Ehrnrooth (rkp) ja Mika Ebeling (kd.). Lisää tietoa tapahtumasta osoitteessa http://www.hun.fi/Ajankohtaista/tapahtumat/vammaisjarjestojen-vaalipaneeli.

Lisätietoja Näkövammaisten liitosta:
Järjestöjohtaja Sari Kokko
Näkövammaisten liitto
puh. 09 3960 4574
sari.kokko@nkl.fi

Lisätietoja vaalipaneelista:
Toiminnanjohtaja Heikki Majava
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset
puh. 040 562 2212
heikki.majava@hun.fi


Sivu päivitetty