Spec­sa­vers lahjoitti 20 000 euroa Nä­kö­vam­mais­ten liitolle

Lahjoitus ohjataan suoraan ruohonjuuritasolle, muun muassa vertaistukitoimintaan.

Specsaversin tiedote 12.11.2020

Suomessa asuu 55 000 näkövammaista ihmistä – tunnistatko näkövammaismerkin?

Suomessa asuu noin 55 000 heikkonäköistä tai sokeaa ihmistä. Sokeiden viikolla Näkövammaisten liitto ja Specsavers haluavat tehdä tunnetuksi näkövammaismerkkiä ja nostaa esille näkövammaisten arjen tarpeita.

”Usein näkövammaisen tunnistaa valkoisesta kepistä tai opaskoirasta. Kaikki näkövammaiset eivät kuitenkaan käytä näitä apuvälineitä, vaan osalla on rintapielessään pyöreä sinivalkoinen pinssi tai kangasmerkki”, sanoo Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Kari Vähänen.

Vähäsen mukaan näkövammaismerkin tunteminen on tärkeää, jotta osaa tarvittaessa auttaa apua tarvitsevaa. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten näkövammainen tulisi kohdata.

”Joskus sokealla tai heikkonäköisellä saattaa olla suunta hukassa esimerkiksi isossa bussiterminaalissa, jossa on paljon hälyä. Silloin voi kysyä, voiko auttaa. Jotta näkövammainen tunnistaa, että hänelle puhutaan, voi käden esimerkiksi laskea olkapäälle ja esittäytyä. Uskon, että moni on avusta kiitollinen. Tietysti nyt korona-aikana lähestyminen tulee tehdä harkiten”, muistuttaa Vähänen.

Tuki ruohonjuuritasolla on tärkeää

Korona-aika on vaikuttanut myös näkövammaisten palveluihin, sillä erityisen tärkeää vertaistukityötä ei ole voitu järjestää entiseen tapaan. Specsaversin Sokeiden viikolla tekemä 20 000 euron lahjoitus ohjataan suoraan ruohonjuuritasolle, muun muassa vertaistukitoimintaan.

”Yhteistyö Specsaversin kanssa on hienoa, ja on upeaa, että tekemäämme työtä halutaan tukea. Lahjoitus kohdistetaan alueyhdistyksillemme, missä sitä todella tarvitaan, suoraan ruohonjuuritasolle näkövammaistyöhön. Lahjoituksen turvin voimme esimerkiksi järjestää näkövammaisille tärkeää vertaistukitoimintaa”, kertoo Vähänen.

Specsaversille yhteistyössä on kyse tärkeän asian tukemisesta sekä tietoisuuden levittämisestä varhaisen havainnoinnin tärkeyteen. Moni näköön vaikuttava sairaus voidaan hoitaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan.

”On hienoa olla tukemassa Näkövammaisten liiton tärkeää työtä ja sokeiden ja heikkonäköisten selviytymistä arjessa. Haluamme osaltamme kiinnittää huomiota siihen, että varhaisen havainnoinnin avulla näkövammoja ja -ongelmia voidaan myös ennaltaehkäistä, ja siksi rohkaisemme kaikkia suomalaisia tarkastuttamaan silmänsä säännöllisesti”, toteaa Specsaversin maajohtaja Erkki Tala.

Lisätietoja: www.specsavers.fi/naonhuolto- Ulkoinen linkki


Sivu päivitetty