Siirry pääsisältöön

Sil­mä­lää­kä­riyh­dis­tys: Sil­mä­vam­mat li­sään­ty­vät huo­les­tut­ta­vas­ti

Tyyp­pi­tar­kas­tet­tu­jen jou­kos­sa oli pal­jon vial­li­sia tuot­tei­ta.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tiedote 21.1.2016.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen vuosittaisen selvityksen mukaan uudenvuoden ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoja hoidettiin maamme sairaaloissa uuden vuoden aaton ja päivän seudussa 29 potilaalla. Viime vuonna vammoja oli 17 ja sitä edellisenä vain 11 potilaalla. Tämän vuotista enemmän vammoja oli viimeksi vuonna 2009.

Potilaat hoidettiin 9 sairaalassa. Viittä potilasta hoidettiin kahdessakin sairaalassa. Terveyskeskusten hoitamat lievimmät vammat eivät näy selvityksessä. Eniten potilaita tuli Helsinkiin (10 potilasta), Turkuun, Tampereelle, ja Hämeenlinnaan (3 potilasta kussakin). Kuopiossa, Oulussa, Joensuussa ja Rovaniemellä hoidettiin 2 potilasta. Yhtä katsojanaista lukuun ottamatta kaikki vamman saaneet olivat miehiä.

Vammautuneista kaksi oli alle 12 vuoden ikäistä katsojaa ja seitsemän 12–17 vuoden ikäistä ilotulitetta käsitellyttä lasta. Ilotulitteen luovuttaminen tämän ikäiselle on nykyisin laitonta. Kaksi oli löytänyt maastosta tulitteen, joka ei ollut räjähtänyt. Yksi rakensi omaa ilotulitetta. Vain yhdellä oli suojalasit. Kaksi sai vaikeita (vaatii leikkauksen tai näköhaitta todennäköinen) ja neljä keskivaikeita (vaatii pitempää hoitoa mutta todennäköisesti paranee) silmän ruhje- tai palovammoja. Kahden vammat jäivät lieviksi (paranee nopeasti). Kahden lapsen molemmat silmät vammautuivat.

Kaksikymmentä vammautuneista oli 18–56 vuoden ikäisiä aikuisia (keskimääräinen ikä oli 33 vuotta). Heistä viisi oli katsojia, joilla ei ollut suojalaseja. Viisitoista oli sytyttänyt tulitteen. Vain kaksi käytti suojalaseja, jotka nykyisin ovat pakolliset tulitteen sytyttäjälle. Kolme vammoista oli vaikeita ja kuusi keskivaikeita. Loput olivat lieviä. Kolmelta vammautui kumpikin silmä.

Vammojen aiheuttajina oli 18 rakettia ja 5 pataa sekä muita yksittäisiä tuotteita. Yleisin tapahtuma oli ilotulitteen räjähtäminen sytyttäessä (15 tapausta) tai liian nopeasti (2 tapausta), mikä osoittaa, että tyyppitarkastus ei suojaa vammautumiselta, jos tuote ei ole tasalaatuinen. Kaksi vammaa johtui kaatuneesta tulitteesta ja kolme suutariksi luullusta raketista. Kaksi rakettia, joiden keppi oli katkennut, yritettiin ampua kädestä.

Selvitys tehtiin yhteistyössä Turvatekniikan keskuksen ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikan kanssa.

Lisätietoja:
professori Tero Kivelä / Suomen Silmälääkäriyhdistys ry ja HYKS Silmätautien klinikka
p. 050 525 2723
tero.kivela@helsinki.fi