Siirry pääsisältöön

Kuntoutus-Iiris huomioi korona-aikana tur­val­li­suu­des­ta­si

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 1/2021

Näkövammaisten aikuisten ja lasten yksilölliset kuntoutusjaksot Iiriksessä toteutuvat koronatilanteesta huolimatta.

Korona huomioidaan Kuntoutus-Iiriksessä siten, että jokaiselle kuntoutujalle tarjotaan maskit ja/tai visiirit. Kaikki Kuntoutus-Iiriksen työntekijät käyttävät maskeja kaikissa asiakastapaamisissa. Huomioimme toiminnassamme annetut viranomaisohjeet, emme järjestä esimerkiksi yli 10 hengen ryhmätilanteita.  Jos ohjeet tiukentuvat entisestään, otamme ne viipymättä huomioon kuntoutustoiminnassamme.

Pidämme huolta turvaväleistä ja meillä on käytössä käsidesit. Majoitus järjestetään yhden hengen huoneissa, ja kaikissa tiloissamme on korona-aikana tehostettu siivous.

Ruokailussa huomioimme korona-ajan käyttämällä kertakäyttöisiä käsineitä, säilytämme turvavälit, ruuan saa tarvittaessa tarjoiltuna pöytään. Kuntoutujien käytössä olevassa Antell-ravintolassa istumapaikat on järjestetty siten että turvavälit säilyvät. Lisäksi ruokailuajat on porrastettu.

Meillä on matala kynnys siinä, että kuntoutustyöntekijämme jäävät pienistäkin oireista kotiin. Työntekijöitä testataan paljon.

Kela tekee koko ajan myönteisiä päätöksiä näkövammaiskuntoutukseen

Kelan myöntämän Vaativan kuntoutuksen kuntoutuspäätös on voimassa vuoden. Jos kuntoutuspäätös on umpeutumassa koronatilanteen vuoksi, on puhelimitse saatu Kelan kanssa sovittua päätökseen jatkoaikaa.

Kelan myöntämä Harkinnanvarainen kuntoutus on voimassa 1,5 vuotta päätöksestä ja myös näihin Kela on antanut maksusitoumukselle joustavasti jatkoa.

Tällä hetkellä Iiriksessä aikuisten yksilöllisessä kuntoutuksessa on hyvin tilaa uusille kuntoutujille. Hakuprosessi kuntoutukseen on seuraavanlainen:

  1. Tarvitset lääkäriltä B-lausunnon tai terveydenhuollossa tehdyn kuntoutussuunnitelman. Täytä Kelan kuntoutushakemus, johon perustelet tämän hetken kuntoutustarpeitasi. Niitä voivat olla esim. tietotekniikan tai puhelimen käytönohjauksen tarpeet, liikkumistaitoon tai muihin arkielämän taitoihin liittyvät tarpeet, myös psyykkisten voimavarojen ja vertaistuen saaminen voi olla Sinulle tärkeää. Lomakkeeseen voit esittää kuntoutuspaikkatoiveenasi Kuntoutus-Iiriksen. Lopuksi toimita hakemuksesi Kelaan.
  2. Kun Kela tekee päätöksen, tulee tieto sekä sinulle että Kuntoutus-Iirikseen.
  3. Kuntoutus-Iiriksestä sinulle lähetetään ns. covid-kirje, jossa kerrotaan kuinka Iiriksen kuntoutusjaksolla huolehditaan turvallisesta kuntoutuksesta koronatilanne huomioiden.
  4. Noin 2 viikon sisällä Kelan päätöksestä Iiriksestä otetaan yhteys kuntoutujaan puhelimitse. Tuolloin sovitaan kuntoutuksen aloitusjakson ajankohta. Puhelimessa keskustellaan kuntoutustarpeistasi ja kuntoutuksesi sisällöistä. Tämän jälkeen saat Iiriksestä kutsukirjeen.
  5. Muutama viikko ennen kuntoutusjakson alkamisajankohtaa Kuntoutus-Iiriksen omaohjaajasi soittaa sinulle. Silloin kerrataan kuntoutusjakson ohjelmaa, käydään läpi käytäntöön liittyviä asioita ja mieleen nousseita kysymyksiä vaikkapa ruokailuun, yöpymiseen, terveydenhoitoon tai muutoin turvallisen kuntoutuksen toteutumisen mahdollistamiseksi.
  6. Aiemmin saapuneessa kutsukirjeestä löytyy Iiriksen kuntoutuksen yhteystiedot. Voit aina olla yhteydessä, jos tulee kuntoutukseen liittyviä viimehetken kysymyksiä.

Tällä hetkellä Iirikseen pääsee nopeasti, tarvittaessa alle kuukauden sisällä siitä, kun  myönteinen kuntoutuspäätös on saapunut.

Näkövammaisille suunnattu kuntoutus sisältää kuntoutujan arkipäivässä tarvitsemien taitojen harjoittelua, kuntoutujan tarpeiden mukaan. Kuntoutusjaksolla on ryhmä- ja yksilöohjelmaa sekä vertaistukea. Kuntoutusviikon ohjelmassa on mm tietotekniikkaa, liikkumistaitoa, keittiötaitoihin ja pyykkihuoltoon liittyvää harjoittelua, liikuntaa ja psyykkistä tukea kuten psykologin yksilö- tai ryhmätapaamisia.  Monet harjoitteet keskittyvät korvaavien aistien hyödyntämiseen, kuten tuntoaistin harjoitteluun. Näkövammaisille suunnattu kuntoutus sisältää paljon toiminnallisia harjoituksia, joiden tavoitteena on auttaa sopeutumaan näkövamman kanssa elämiseen.

Vertaistuellisten ja erilaisten toiminnallisten harjoitusten tarkoitus on vahvistaa näkövammaista kuntoutujaa toteuttamaan omassa arjessaan niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä.

Tavoitteenamme on, että kuntoutuksen päätyttyä asiakkaalla on tunne että pystyy tekemään itsenäisemmin asioita joita on halunnut.

Korona-aikana saapuminen Iirikseen

Kela on myöntänyt koronan aikana useissa tapauksissa kuntoutujalle mahdollisuuden saapua kuntoutukseen Kela-taksilla suoraan kotiovelta Kuntoutus-Iirikseen ja takaisin. Luvan taksin käyttöön kuntoutuja on saanut ottamalla yhteyttä Kelaan. Kela-taksi ei yhdistele korona-aikana asiakkaita. Huomioithan, että jos sinulla on vaikeuksia käyttää julkisia kulkuvälineitä näkövammasi vuoksi, voit silloin pyytää toistaiseksi voimassaolevaa todistusta erityiskulkuneuvoilla (esim. taksi) tehtyihin matkoihin. Tällöin terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi tilanteesi ja täyttää sitä varten SV 67-todistuksen matkakorvausta varten toistaiseksi voimassaolevana. Terveydenhuollon ammattilainen tässä tapauksessa voi olla esimerkiksi kuntoutusohjaaja tai sairaanhoitaja.

Jos sinulla on voimassaoleva kuntoutuspäätös, muttei Kela-taksiin oikeuttavaa SV67-todistusta – voit olla taksinkäyttöön liittyen yhteydessä joko Kelaan tai omaan kuntoutusohjaajaasi kuntoutusmatkasi Kelataksioikeuden selvittämistä varten.

Lähteet: