Saa­vu­tet­ta­vuus so­si­aa­li­ses­sa mediassa

Sosiaalisen median palvelut ovat saavutettavia myös näkövammaisille – ainakin, jos teemme yhdessä somesta saavutettavan!
Nuori nainen istuu sohvalla, hymyilee ja kuuntelee kuulokkeilla, älypuhelin käsissään.

Tällä sivulla

Sosiaalisen median palvelut Facebook, Twitter ja Instagram ovat nykyisin entistä saavutettavampia. Niissä kaikissa on käytössä kuvien alt-tekstiominaisuus, eli kuville voi kirjoittaa vaihtoehtoisen tekstin näkövammaisia käyttäjiä varten.

Tälle sivulle olemme koonneet aiheeseen liittyvää materiaalia ja ohjevideoita. Tehdään yhdessä saavutettava some!

Miten kuvia kuvaillaan

Näkövammaisten liiton YouTube-kanavalta löytyy kaksi videota, joissa luontokuvaaja Konsta Punkka keskustelee kuvailutulkki Carita Lehtniemen kanssa kuvailutulkkauksesta, kuvien kuvailusta ja niitten vaihtoehtoisesta tekstistä, kun kuvia julkaistaan sosiaalisessa mediassa.


Alt-teksti

Alt-teksti (vaihtoehtoinen teksti, vaihtoehtoinen kuvaus, tekstivastine) tarkoittaa tekstiä, joka kertoo kuvan sisällön ruudunlukulaitetta käyttävälle ihmiselle. Alt-tekstien avulla näkövammainenkin näkee kuvan, jonka muut näkevät silmin. Riittävä kuvaus kertoo yhdellä lauseella kuvan olennaisen sisällön. Alt-tekstiä eivät näe tai kuule muut kuin ruudunlukuohjelmaa käyttävät ihmiset.

Alt-tekstejä voidaan käyttää sosiaalisessa mediassa ja ylipäätään verkkosivuilla sekä esimerkiksi Word-, pdf- ja PowerPoint-tiedostoissa.

Alt-teksti ei ole sama kuin kuvateksti tai kuvan otsikko. Kuvateksti näkyy kaikille käyttäjille, ja siksi alt-tekstissä ei kannata toistaa kuvatekstin sanoja, sillä ruudunlukija lukee sekä kuvatekstin että alt-tekstin. Kuvan otsikko taas näkyy yleensä silloin, kun käyttäjä vie osoittimen kuvan päälle, mutta ruudunlukuohjelmat eivät otsikkoja lue. Alt-teksti tulee siis kirjoittaa myös silloin, jos kuvalla on myös kuvateksti ja otsikko.

Hyvä alt-teksti

Hyvä alt-teksti on lyhyt ja selkeä, ja se kertoo kuvasta olennaisen. Siinä ei esimerkiksi tarvitse mainita, että ihmisten takana oleva seinä on valkoinen, ellei se ole kuvan tulkinnan ja merkityksen kannalta tärkeää.

Hyvä alt-teksti on neutraali, eli se ei välitä sen kirjoittajan näkemyksiä tai mielipiteitä, vaan kuvailee objektiivisesti sen, mitä kuvassa näkyy. Hyvässä alt-tekstissä ei siis käytetä esimerkiksi adjektiiveja ”upea” tai ”kaunis”.

Jos kuvassa on esimerkiksi kaavio, ei alt-tekstiksi riitä ”kaavio näkövammaisten määristä Suomessa”, sillä tästä näkövammainen käyttäjä ei saa samaa tietoa kuin näkevä. Jos kaavion sisältö ei mahdu lyhyesti alt-tekstiin, voi kaavion avata sanallisesti myös kuvatekstiin. Tämä voi helpottaa kaavion tulkintaa muillekin kuin näkövammaisille käyttäjille.

Alt-tekstiä ei tarvitse aloittaa sanaparilla ”Kuvassa on”, sillä ruudunlukija osaa muutenkin kertoa käyttäjälle, että kyseessä on kuva.

Alt-tekstin loppuun laitetaan aina piste. Ruudunlukija kun hengähtää pisteen kohdalla, joten pisteen avulla teksti ei suotta mene liian pitkäksi pötköksi.

Twitter

Twitterissä on alt-tekstien suhteen muutama erikoisuus. Twitter esimerkiksi ainoana palveluna paljastaa kaikille, missä kuvassa on huomattu käyttää alt-tekstiä, sillä kuviin tulee tällöin pieni ALT-kuvake.

Twitterissä on kuitenkin laitettava saavutettavuusasetukset kuntoon ennen kuin saa käyttöönsä Lisää kuvaus -painikkeen. Kun se on aktivoitu, tulee Lisää kuvaus -painike kuvan päälle aina julkaisua tehdessä.

Muuta Twitterin saavutettavuusasetuksia mobiililaitteessa näin:

  • Paina profiilikuvaasi ja valitse Asetukset ja yksityisyys.
  • Apple-laitteessa valitse yleisasetuksista Käyttöapu ja aktivoi valinta Kirjoita kuville kuvauksia.
  • Android-versiossa asetus löytyy Esteettömyys-otsikon alta.

Muuta Twitterin saavutettavuusasetuksia tietokoneella näin:

  • Valitse yläpalkista kohta Profiili ja asetukset ja sieltä Asetukset ja yksityisyys.
  • Klikkaa kohtaa Saavutettavuus ja laita ruksi kohtaan Kirjoita kuvien kuvaukset
  • Paina Tallenna muutokset -painiketta.

Vaihtoehtoisen tekstin voi muissa palveluissa lisätä kuvaan myös jälkikäteen, mutta Twitterissä ei. Siksi se on muistettava lisätä aina päivitystä tehdessä.


Lue lisää

Tutustu myös muihin ohjeisiin, jotka liittyvät verkon saavutettavuuteen:


Sivu päivitetty