Siirry pääsisältöön

Kuuma peruna -podcast: Nä­kö­vam­mais­ten liiton työ­elä­mä­pal­ve­lut/työn­te­ki­jöi­den esittelyt, osa 1

Tältä sivulta voit lukea Kuuma peruna -podcast-sarjan Näkövammaisten liiton työelämäpalvelut/työntekijöiden esittelyt, osa 1 -tallenteen tekstiversion.

Tällä sivulla

Kuuntele

Lue

NKL:n äänitunnus. Nainen sanoo: Näkövammaisten liitto. Yhdessä näemme enemmän.

 

Mikael Mustonen

Hyvää tarkemmin määrittelemätöntä hetkeä aika-avaruus jatkumossa. Kuuma peruna palaa asiaan ja äänessä on tällä kertaa Mikael Mustonen. Tänään kuuma peruna lähtee tutustumaan Näkövammaisten liiton Työelämäpalveluiden henkilökuntaan. Aloitamme kierroksen köörin tuoreimmasta vahvistuksesta eli uhrina on työelämäasiantuntija katja kuusela. Tervetuloa Katja.

 

Katja Kuusela

Kiitos.

 

MM

Katja, mikä sä oikein olet naisias ja oletko sä oikein mistään kotoisin?

 

KK

Mä oon Kuuselan Katja, oululaistunut rovaniemeläinen. Ja kun ikäähän ei saa naisilta kysyä, niin voin kuitenkin sanoa, että oon kuitenkin jo niinku paremmalla puolella. Mä oon semmonen niin kutsuttu vanha sokko, jolla tarkoitetaan sitä, että näkövamma on kulkenut koko elämän varrella mun mukana ja se on ollut semmoinen etenevä, jotenka siihen on sitten pitänyt mukautua ja sopeutua pitkin matkaa. Mulla on aikuinen tytär, joka on lennähtänyt jo pesästä ajat sitten ja tällä hetkellä asun Oulussa mun miehen kanssa.

 

MM

Selvä. No mistäs tiesit tänne tulla, eli mistä sä keksit työelämäpalvelut ja miksi kiinnostuit tästä työstä?

 

KK

No mä tuossa sosionomiopiskelujen aikana kiinnostuin ylipäänsä työhyvinvoinnista ja työn imusta ja ylipäänsä niinku työelämästä. Mähän oon tullu verraten myöhään mukaan vasta itse työelämään. Ja silloin sosionomiopintojen aikana yhden toisen näkövammaisen sosionomiopiskelijan kanssa perustettiin Pohjois-Pohjanmaalle tämmöinen työikäisten näkövammaisten vertaistukiryhmä. Ja me siellä paljon puhuttiin työelämästä, opiskelusta ja siitä, että minkälaista on olla näkövammaisena työelämässä tai olla työelämän ulkopuolella työikäisenä ihmisenä, ja silloin mä tästä aiheesta kiinnostuin ja  se jäi sitten niinku muhimaan – mä oon tuossa sitten muita hommia tehnyt välillä - mutta sitten kun näin sitten tämän rekryilmoituksen, että haetaan työelämäasiantuntijaa Näkövammaisten liittoon ja kun sillä vimpalla rivillä luki, että voit tehdä tätä työtä mistä päin suomea tahansa, niin silloin mä ajattelin, että no tuota pitää kokeilla, että tuo voisi olla mun juttu. Ja sitten vielä sopivasti mä sain tehtyä niinku viime vuoden loppuun mennessä tuon ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinnon opinnäytetyön loppuun niin oli jotenkin silleen niinku sopiva sauma vaihtaa työpaikkaa.

 

MM

Ahaa, että kun sä sait yhden stressin pois alta, niin heti sun piti saada sitten uusi tilalle?

 

KK

No vähän niinku näin.

 

MM

No mutta mitä sä niinku puuhaat täällä? Eli mitä sun hommiin kuuluu?

 

KK

Joo, meidän kaikkien työelämäasiantuntijoiden ja meillä tiimissä työskentelevien keskiössähän on se asiakas ja asiakastyö, että sitähän se paljon on ja hyvin monipuolisesti asiakkaita autetaan. Olen muun muassa ollut sparraamassa tilanteissa, joissa asiakkaalla on tullut tilanne, että on todennut olevansa työkyvytön nykyiseen työhönsä, niin siinä kohti sitten lähdetty miettimään, että että miten työtä voidaan mukauttaa ja tällaisia. Tarkoituksena olisi, että ihmiset pysyisivät siellä työelämässä, ja ylipäänsä pääsisivät työelämään. Mutta siinäkin sparraamista piisaa että et sitten jos joku on menossa sinne työelämään, että pitää olla ne valmiudet sitten kunnossa. Tämmöinen THL:n sivuilta löytyvä työkyky-talo on aika hyvä, hyvin siitä niinku kertoo että se lähtee sieltä perusasioista ja osaamisvaatimuksia ja tällaisista. Että mun mielestä se hyvin kuvaa sitä, että ennenkuin lähdetään työmarkkinatorille huutelemaan, niin täytyy katsoa että mulla on kaikki osaaminen ja meidän tapauksessa nämä näkövammaistataidot kohdillaan. Ja etenkin jos ihminen on näkövammautunut tai tullut joku näköongelma siellä työelämässä jo, niin tämmöinen ammatillinen kuntoutusselvitys on tosi hyvä lähtölaukaus näihin selvittelyihin. Että tällaisten asioiden ympärillä minä teen töitä ja meidän koko tiimi tekee töitä. Toisena isona asiana mun toimenkuvaan kuuluu sitten tämmönen vaikuttamistyö. Eli mä osallistun monenlaisten verkostojen kautta esimerkiksi työkykyohjelmahankkeiden toimintaan ja niihin työpajoihin, jolloinka saadaan sitä näkövammaisten näkökulmaa ja asioita, muun muassa saavutettavuusteemoja nostettua sinne esille, missä meidän näitä tulevia rakenteellisia muutoksia nyt kehitetään.

 

MM

Okei. No minkälaisissa kuvioissa sä olet nimenomaan se ihminen, johon kannattaa ottaa yhteyttä?

 

KK

Me ollaan meidän työtiimissä vähän jaettu näitä vastuualueita, että vaikka kaikki tehdään tuota yllämainittua tai äsken mainittua asiaa, niin mun vastuualueeseen on tullut vähän tämmöinen niin kuin motivointi. Ja mä mielellään, jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä ja mietit sieltä niin kuin työhön paluuta tai ylipäänsä työhön pääsemistä, niin mä kyllä mielellään siinä autan niissä pohdinnoissa. Useinkaan tuota - tai mä luulisin, että työkyvyttömyyseläkkeellä esimerkiksi täällä sokkopykälän mukaisella eläkkeellä olevat näkövammaiset ei tiedä sitä, että kuitenkin TE-palvelut on käytettävissä. Toki ei aivan kaikki palvelut, mutta monet palvelut. Elikkä kyllä tänä päivänä niinku meitä kaikkia tarvitaan täällä työelämässä jonkinlaisella panoksella. Eihän aina työnteko tarkoita sitä, että ollaan ihan kokopäivätyötä tekemässä, vaan se on jokaisen tilanteen mukaan. Mutta että jos on niin kun halu sinne työelämään palata tai päästä ja on halu kehittää itseänsä niin niin silloin kyllä kaikki mahdollisuudet on auki. Että eihän ole mitään erityisiä näkövammaisten ammatteja. On toki ihan sellaisia ammatteja mihin näkövammaiset ovat työkyvyttömiä, mutta että periaatteessa näkövammaisiahan on ihan kaikilla ammattialoilla. Tai siis ihan käytännössäkin. Että se lähtee siitä omasta kiinnostuksesta ja sitten siitä että sulla on, niinku äsken mainitsin, niin ne kaikki valmiudet, osaaminen ja sitten ne valmiudet kunnossa niin siitä se lähtee. Että mä oon vähän semmonen niinku, että mä mielellään motivoin ja sparrataan ihmisiä eteenpäin, jos se työelämäpolku kiinnostaa.

 

Mikael Mustonen

All right, eli kaikki sparrausta tarvitsevat ottakaa Katjaan yhteyttä! Nyt! Hopi hopi! Mutta Katja, kerro jotain muuta sinusta kuin pelkästään työhön liittyvää. Mitä sä olet esimerkiksi viime aikoina siviilissä puuhannut?

 

Katja Kuusela

No joo kyllähän mä tota oon aika semmoinen, että kun järjestöissä oon aikanaan tehnyt työni ja myös sieltä niinku aloittanut vapaaehtoispohjalta ne hommat, niin kyllä vähän semmonen järjestöihminen ole vielä vielä sitten siviilissäkin, että seurailen aika tarkkaan näitä asioita mitä tapahtuu. Mutta sitten kun pitää saada aivot narikkaan niin mä oon viime vuosina alkanut käymään elokuvateatterissa ja se on mulle kyllä ihan ennen kuulumatonta, mutta sen on mahdollistanut tämmöinen mobiilisovellus kuin Movie reading. Ja viimeksi eilettäin oon käynyt leffassa ja tota kattonut tämmöisen kun Veden vartija-elokuvan. Ja tää Movie reading on sellainen sovellus, jossa se kuvailu tulee niinku kuulokkeeseen sinulle ja sitten sä muuten saat sen elokuvanautinnon sitten niinku siellä siellä elokuvateatterissa sitten sitten kokea. Musta tuntuu että toi kuvailu on niinku avannut ihan uuden kokemusmaailman minulle, että se on aivan huikeeta ja mä kyllä tykkään että se on ihan jo oma oma elämyksensä niinku sinänsä, kun siinä on se kuvailu.

 

MM

No niin. Näin me ollaan päästy sujuvasti työelämän kysymyksistä elokuvien maailmaan, ja tämän myötä sanomme kiitoksia työelämäasiantuntija Katja Kuusela tästä juttutuokiosta ja hyvää työn imua tähänkin hommaan.

 

KK

Kiitos.

 

MM

Eli nyt on yksi kokonainen Näkövammaisten liiton Työelämäpalveluiden työntekijä esitelty.

Työelämäpalveluiden henkilökunnan esittely jatkuu epämääräisessä lähitulevaisuudessa.

Mutta jos sulla on tilanne päällä työelämässä, ota yhteyttä meihin vaikka sähköpostilla osoitteeseen tyoelamapalvelut@nkl.fi.  Minä olen Mikael Mustonen ja tässä oli tämänkertainen Kuuma peruna. Hei hei.

 

KK

Heippa

 

NKL:n äänitunnus. Nainen sanoo: Näkövammaisten liitto. Yhdessä näemme enemmän.