So­vel­lus­vink­ke­jä iOS-laitteen käyt­tä­jil­le

Apua arkeen ja asiointiin, tekemistä vapaa-aikaan ja helpotusta yhteydenpitoon. Ota käyttöösi sinulle sopivat iOS-sovellukset!

Tällä sivulla

Tälle sivulle on koottu lista näkövammaisten hyödyllisiksi kokemista sovelluksista, jotka toimivat kohtuullisen hyvin myös ruudunlukuohjelma VoiceOverin kanssa.

iOS-sovelluksia tulee koko ajan lisää ja entisiä päivitetään. Päivitysten myötä sovelluksien esteettömyys voi kärsiä ja toiminnot voivat muuttua. Näkövammaisten liitto ei takaa listassa olevien sovellusten esteettömyyttä.

YouTubesta löytyy videoaineistoa useimpien sovellusten käytöstä.

Apua mobiililaitteen käyttöön

 • Käyttöapu: Applen mobiililaitteiden iOS-käyttöjärjestelmässä on valmiina näkövammaisen laitteen hallintaa helpottavia ominaisuuksia sisältävä Käyttöapu. Toiminnot otetaan käyttöön järjestelmän Asetukset-valikosta. Käyttöavun toimintoja ovat mm. näytön zoomaus, värien kääntö ja VoiceOver-ruudunlukuohjelma. VoiceOver lukee näytöllä olevat tekstit ja elementit. VoiceOverin käyttöönotto muuttaa kosketuseleitä, jotta näytön tutkiminen sormella liu'uttaen olisi mahdollista. Näytön sisältöä selataan pyyhkäisyeleillä ja valinta tehdään tuplanapautuksella. VoiceOveria voi käyttää pistenäytön ja suurennustoiminnon kanssa.
 • Siri: iOS-laitteista löytyy valmiina suomea puhuva avustaja Siri. Sirin avulla monia laitteen toimintoja voi tehdä pelkän puheen avulla. Siri otetaan käyttöön laitteen asetuksista.
 • MBraille- Ulkoinen linkki: Pistekirjoitussovellus, jolla voi kirjoittaa tekstiä laitteen tekstinsyöttökenttiin, ja jossa on pistekirjoitusnäppäimistöltä tehtäviä pikatoimintoja. Pikatoimintojen avulla voi esimerkiksi lähettää tekstiviestejä, tallentaa kalenteritapahtumia tai tehdä hakuja verkkosivuille. Mbraillen ilmaisversiolla vain perustoiminnot ovat käytettävissä, edistyneempien ominaisuuksien käyttö on maksullista. VoiceOver sisältää myös pistesyöttö näytöllä -toiminnon, jolla on mahdollista syöttää tekstiä samaan tapaan kuin Mbraillella. Mbraille tarjoaa kuitenkin enemmän muokattavuutta, esimerkiksi pistenäppäimistön suunnan ja pisteiden asettelun voi säätää juuri itselle sopivaksi.
 • Sanelu: iOS-laitteen näppäimistöasetuksista voidaan ottaa käyttöön sanelutoiminto, jonka avulla voidaan syöttää tekstiä sanelemalla. VoiceOveria käytettäessä sanelun voi aloittaa ja lopettaa missä tahansa tekstikentässä kahden sormen kaksoisnapautuksella.

Apua arkeen

 • Textgrabber- Ulkoinen linkki: Tekstintunnistusohjelma, joka muuttaa paperilla olevan tekstin puheeksi.
 • Be My Eyes- Ulkoinen linkki: Sovellus, jonka kautta näkövammainen voi pyytää näkevää vapaaehtoista auttamaan itseään missä tahansa arkisessa pulmassa, vaikkapa tuotteen viimeisen käyttöpäivän katsomisessa tai oikean tuotteen valitsemisessa kaupassa. Toiminta tapahtuu videoyhteyden kautta. Lopuksi avustettava voi antaa auttajalleen pisteitä. Sovellus toimii samalla myös pelinä, jossa näkevät henkilöt kilpailevat avustamisesta.
 • Seeing AI- Ulkoinen linkki: Sovellus, joka tunnistaa monenlaisia kohteita laitteen kameran avulla. Sovellus voi esimerkiksi muuttaa paperilla olevaa tekstiä puheeksi, tunnistaa värejä sekä tunnistaa seteleitä.
 • Tap-Tap See- Ulkoinen linkki: Kuvan kuvailusovellus. Se kertoo laitteen kameralla otetusta kuvasta, mitä kuvassa on. Ohjelma voi tunnistaa kuvasta vaatteen värin tai maiseman yksityiskohtia. Ohjelma käyttää koneellista kääntämistä suomenkielelle.
 • Aipoly- Ulkoinen linkki: Tavaroiden, esineiden tai muiden kohteiden tunnistus englanniksi. Tunnistaa myös värejä.
 • Color ID- Ulkoinen linkki: Ohjelma värien tunnistamiseen.
 • Goggles- Ulkoinen linkki: Puhuva suurennuslasi.
 • Cuckoo- Ulkoinen linkki: Käkikellon äänimerkki tasatunnein.

Liikkuminen

 • BlindSquare- Ulkoinen linkki: Paikannussovellus, joka kertoo sijaintisi kartalla, lähellä olevat kaupat ja palvelut, niiden suunnan ja etäisyyden. Sovellus käyttää katukartastoja ja FourSquare-pelin kohteita. BlindSquare osaa hyödyntää myös erillisiä navigointisovelluksia, kuten Google Mapsia tai Applen Kartat -sovellusta. Näiden avulla on mahdollista saada opastus valittuun kohteeseen.
 • BlindSq Event- Ulkoinen linkki: Blindsquaren ilmainen demoversio, jota voidaan käyttää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.
 • Valopilkku- Ulkoinen linkki: Taksin tilaussovellus.
 • Monilla alueilla ja taksiyrityksillä on omia sovelluksia kyydin tilaamiseen. Niiden saavutettavuus vaihtelee.
 • Junat.net- Ulkoinen linkki: Reaaliaikainen palvelu. Sovelluksella pystyy tarkistamaan muun muassa lähtevien junien aikataulut ja lähtölaiturit.
 • VR Matkalla- Ulkoinen linkki: VR:n oma sovellus, jolla voi mm. ostaa junalippuja ja saada junan kulkuun liittyvää tietoa.

Asiointi

Yleistieto ja uutiset

Yhteydenpito

Viihde ja harrastukset

Pelit

Näkövammaisille löytyy jonkun verran sopivia pelejä, vaikka suuri osa AppStoresta ladattavista peleistä onkin hyvin visuaalisia.

Koti, perhe, terveys


Sivu päivitetty