Siirry pääsisältöön

Tunnetko nä­kö­vam­mais­mer­kin?

Sininen näkövammaismerkki kertoo näkövammaisuudesta. Jos näet, että näkövammainen tarvitsee apua, tarjoudu rohkeasti! Sokeiden viikkoa vietettiin 8.–15.11.2020.
Lähikuva sokeasta miehestä, joka katsoo suoraan kameraan. Kuvan sivussa sininen näkövammaismerkki.

Käytän merkkiä, kun keppi ja opaskoira ei näy

Näkövammaismerkki on sininen, vaatteeseen kiinnitettävä rintanappi, jota näkövammaiset käyttävät kertomaan näkövammasta muille ihmisille. Sen hyöty pilkahtaa heikkonäköisen Kais Kiiskin mukaan esiin ajoittain, kun joku osaa tarjota apua vaikkapa kaupassa. Hän pitää näkövammaismerkkiä, koska ajattelee sen tuovan esille asian, joka muuten ei näy välttämättä päällepäin.

– Mutta jonka vuoksi joudun kuitenkin toimimaan usein epätavanomaisesti, Kiiski lisää.

Myös kuurosokean Milla Lindhin mielestä näkövammaismerkki on juuri siksi hyödyllinen, että se viestii sanattomasti silloinkin, kun hän esimerkiksi törmää mainostelineeseen tai betoniporsaaseen.

– Itse käytän merkkiä tilanteessa, jossa istun ahtaassa tilassa eikä keppi tai opaskoira välttämättä näy, esimerkiksi lentokoneessa tai bussissa, sanoo puolestaan sokea Anneli Iltanen.

    Näkövammaismerkki kertoo näkövammaisuuudesta

    Näkövammaisuus ei aina näy päällepäin. Näkövammaismerkki on erityisen hyödyllinen heikkonäköisille, jotka liikkuvat ilman koiraa tai keppiä. Merkki viestii muille esimerkiksi siitä, että henkilö saattaa tarvita apua joissain tilanteissa, ja tuo näin käyttäjälleen turvaa.

    Näkövammaismerkki on sinipohjainen merkki, jossa on valkoista keppiä pitelevä keppihahmo. Merkkejä on erilaisia:

    • Pieni ja pyöreä metallinappi on yleisin rintapielessä.
    • Kankaisen isomman merkin voi ommella haluamaansa paikkaan.
    • Tarramerkki kiinnittyy helposti vaikka tandempyörään.
    • Urheillessa, esimerkiksi lenkkipolulla, laskettelurinteessä tai hiihtoladulla, monilla näkövammaisilla on päällään kirkasvärinen liivi, jonka selkämykseen on painettu isokokoinen näkövammaismerkki.
    • Uimahallissa voi kauhoa näkövammainen uimari näkövammaismerkillä varustettu uimalakki päässään.

    Näkövammaisyhdistykset jakoivat maksutta näkövammaismerkkiä Sokeiden viikolla 2020. Kysy merkkiä omasta yhdistyksestäsi! Voit myös tilata merkin Aviris-apuvälinemyymälästä (linkki alla).

    Lataa näkövammaismerkki Facebook-profiilikuvaasi

    Näkövammaismerkin voi nyt lisätä oman Facebook-profiilikuvan oikeaan alalaitaan. Näkövammaismerkki profiilikuvassa kertoo näkövammastasi muille Facebook-käyttäjille ja tekee samalla merkkiä tunnetuksi.

    Tee näin:

    1. Siirry osoitteeseen www.facebook.com/profilepicframes- Ulkoinen linkki.
    2. Kirjoita hakukenttään "näkövammaismerkki" ja paina enter.
    3. Voit vielä vaihtaa omaa kuvaasi klikkaamalla "Vaihda kuva".
    4. Voit kirjoittaa haluamasi tekstin kuvan oheen kohtaan "Lisää kuvaus".
    5. Voit halutessasi määritellä, kuinka kauan näkövammaismerkki on profiilikuvassasi, valitsemalla kohdan "Siirry takaisin edelliseen profiilikuvaan tämän ajan kuluttua" alasvetovalikosta sopivan ajanjakson.
    6. Klikkaa lopuksi "Käytä profiilikuvana".

    Kaksi kolmesta näkövammaisesta käyttää näkövammaismerkkiä

    Näkövammaisten liitossa selvitettiin näkövammaismerkin käyttöä kyselyllä syksyllä 2020. Kyselyyn vastasi 230 näkövammaista, joista 20 % oli sokeita ja 80 % heikkonäköisiä.

    Kyselyyn vastanneista näkövammaisista 67 prosenttia käyttää näkövammaismerkkiä vähintään toisinaan. Merkin käyttö yleistyi vastaajien keskuudessa iän myötä: eniten näkövammaismerkkiä käyttävät yli 70-vuotiaat, kun taas alle kolmekymppisistä vain kolmasosa käyttää merkkiä.

    37 % käyttää näkövammaismerkkiä säännöllisesti, 30 % toisinaan, 31 % ei käytä, ja 2 % ei tiedä, mikä on näkövammaismerkki.

    Merkkiä kannattaa käyttää!

    Näkövammaismerkki on helppo tapa kertoa näkövammaisuudesta. Näin ihmiset voivat tarvittaessa tarjota apuaan sekä huomioida näkövammaisen liikenteessä. Mitä useampi merkkiä käyttää, sitä tunnetummaksi se tulee.

    Alla olevat vinkit on poimittu näkövammaismerkkikyselyn (ks. yllä) vastauksista.

    Miten toimia, kun näet rintapielessä näkövammaismerkin? Vinkit näkeville

    Jos kohtaat näkövammaismerkin käyttäjän, tarjoa tarvittaessa apua, anna tilaa ja kerro vaarapaikoista. Usein merkkiä käyttävä itse pyytää apua, joten autathan rohkeasti! Mikäli olette väkijoukossa, kosketa näkövammaista kevyesti käsivarteen, jotta hän tietää sinun puhuvan juuri hänelle.

    Puhuttele aina näkövammaista ihmistä, älä opaskoiraa. Muistathan, että opaskoiralla on työpäivä kesken, joten älä häiritse sen työtä esimerkiksi rapsuttelemalla.

    Opastaessasi tarjoa näkövammaiselle ihmiselle kyynärvartesi ja kulje edellä. Käytä neuvoessasi täsmällisiä ilmauksia kuten oikeallavasemmalla.

    Miksi näkövammaismerkkiä kannattaa käyttää? Vinkit näkövammaisille

    1. Merkin ansiosta ihmiset ymmärtävät sanoa nimensä, kun en kasvoista tunnista tervehtijää.
    2. Merkki selittää muille hitauteni ja arkuuteni näönvaraisissa toimissa.
    3. Käytän merkkiä uidessa. Siten uimarit eivät ihmettele, jos törmään heihin tai uin vinoon.
    4. Käytän näkövammaismerkkiä matkatavaroissa. Silloin on helppo sanoa kuljettajalle tai oppaalle, että etsi laukku, jossa on tällainen merkki kuin minulla kauluksessa on.
    5. Joskus käytin merkkiä oman mustan repun tai takin tunnistukseen, kun tiesin, että niitä tulee olemaan paljon samassa paikassa.
    6. Joskus pysäkillä ihmetellään, miksi kysyn bussin numeroa. Silloin näytän merkkiä ja selitän, etten itse näe kunnolla.
    7. Kerran bussipysäkillä kanssamatkaaja tarjosi apua nähtyään merkin. Valkoista keppiä hän ei huomannut, vaan tulkitsi sen kävelysauvoiksi.
    8. Opaskoira ja valkoinen keppi piiloutuvat joskus tiskin taakse. Merkki on korkeammalla rinnassa ja näkyy kassahenkilölle.
    9. Joissakin asiointitilanteissa saan parempaa palvelua.
    10. Näkövammaa ei ulkoisesti huomaa, joten se toimii ”todistuksena”, jos esimerkiksi kassa ei usko, että tarvitsen museoon avustajan.
    11. Jos virkailija ei saa palvelutilanteessa katsekontaktia, on hän hämmentynyt. Hiljaisuuden jatkuessa kysyn, onko henkilö vielä paikalla, ja naputan näkövammaismerkkiä.
    12. Merkkiä käyttäessä minun ei tarvitse sitoa toista kättäni valkoiseen keppiin, vaan voin liikkua esimerkiksi opastuksessa vapaammin, mutta kanssakulkijat saavat silti tiedon näkövammastani.
    13. Olen käyttänyt näkövammaismerkkiä, kun olen käynyt tanssimassa tanssipaikalla, eikä voi valkoista keppiä käyttää.
    14. Parhaiten merkki tehosi, kun kerran laitoin sen pipoon kiinni. Ihmiset väistivät ja tulivat kysymään, tarvitsenko apua.
    15. Merkki on muuttanut ihmisten suhtautumista minuun positiiviseksi ja ihmiset ovat avuliaampia.
    16. Tarvetta valkoiseen keppiin ei ole vielä ollut. Näkövammaismerkki on hyvä nesiaste ennen valkoista keppiä.

    Sokeiden viikko

    Suomen näkövammaisyhdistykset viettivät Sokeiden viikkoa 8.–15.11.2020. Viikon aikana tehtiin tunnetuksi näkövammaismerkkiä.

    Haastattelut

    Näkövammaismerkkilähettiläiden (Kais Kiiski, Milla Lindh ja Anneli Iltanen) ja näkövammaisasiantuntijoiden haastattelut:

    viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen
    marika.makinen@nkl.fi
    p. 0500 417670

    Kuvat

    Alta voit ladata kuvan näkövammaismerkistä. Käytä vapaasti!

    Jos tarvitset Sokeiden viikon 2020 somekuvia, tiedustele Näkövammaisten liiton viestinnästä (yhteystiedot yllä).