Näkövammaisten Liitto logo
Näkövammaisten Liitto logo

Näkövammaisille ja läheisille (på svenska)

[Käännös puuttuu: Tutustu tarjoamiimme palveluihin ja siihen, mitä palveluita ja oikeuksia sinulle kuuluu. ]
Vaalea labradorinnoutaja opaskoiravaljaissa istuu ja katsoo kameraan, taustalla ihmisen hahmo harmaassa villapaidassa.

Tarjoamme maksutonta neuvontaa ja ohjausta kaikenikäisille näkövammaisille ja heidän omaisilleen. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijamme ohjaavat, neuvovat, tukevat ja rohkaisevat sinua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa.

Tule Iirikseen kuntoutumaan! Tarjoamme kuntoutusta sekä yksilöllisesti että ryhmässä näkövammaisille ja näköongelmaisille, unohtamatta näkövammaisen ja hänen omaisensa saamaa vertaistukea. Tavoitteenamme on edistää toimintakykyäsi, itsenäistä selviytymistäsi, osallistumismahdollisuuksiasi sekä työllistymistäsi. Kuntoutuksen päämääränä on mahdollisimman hyvä omatoiminen elämä ja sujuva arki.

Liikkuminen vähänkään vieraassa ympäristössä vaatii näkövammaiselta keskittymistä. Kun näköaistia ei voi käyttää, kuulon ja tuntoaistin tärkeys korostuvat. Liikkumista voi helpottaa apuvälineillä, joista valkoinen keppi on tunnetuin. Liikkumista helpottavia rutiineja voi harjoitella ohjatusti liikkumistaidon kursseilla. Erityispalveluita ja -alennuksia on yleensä tarjolla, kun matkustetaan junalla, bussilla, laivalla tai lentokoneella.

Meiltä voit saada neuvoja erilaisiin koulutukseen ja opiskeluun liittyviin kysymyksiin. Näitä ovat esimerkiksi näkövammaisena opiskelu, opiskelemaan hakeutuminen ja opiskelussa tarvittavat erityisjärjestelyt. Myös oppilaitokset voivat meiltä kysyä neuvoja näkövammaisen opiskelijan opintojen järjestämisessä.

Työelämäpalveluissa tarjoamme työelämään liittyviä näkövammaisuuden erityispalveluja ensisijaisesti näkövammaisille ja näköongelmaisille henkilöille. Palveluilla pyrimme edistämään näkövammaisten henkilöiden tasavertaista asemaa työmarkkinoilla.

IT-palvelumme auttavat ja opastavat sinua tieto- ja viestintätekniikan käytössä ja erilaisissa pulmatilanteissa.

Kotoa ei tarvitse muuttaa pois, vaikka näkö menisi. Kodista voi tehdä miellyttävän ympäristön esimerkiksi oikeanlaisella valaistuksella. Asunnon muutostöihin voi saada rahallista tukea, ja henkilökohtaista apuakin on tarjolla. Apuvälinemyymälä Aviriksesta löydät monia tuotteita, jotka ratkaisevat arjen haasteita. Tähän osioon olemme myös koonneet vinkkejä arjen eri tilanteisiin.

Tästä osiosta löydät tietoa esimerkiksi tuetuista lomista ja kulttuuripalveluista.

Sinun ei tarvitse luopua tutusta lehdestä näön heikentyessä. Voit kuunnella kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä helppokäyttöisellä Daisy-soittimella, tietokoneella tai mobiililaitteella. Joitakin lehtiä julkaistaan myös pistekirjoituksella. Julkaisuhausta voi etsiä lukemista sanahaulla tai sen mukaan, miten ja millä laitteella julkaisu on kuunneltavissa.

Alueyhdistykset ja toimialayhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa eri puolilla Suomea. Sähköisillä keskustelukanavilla voi vaihtaa ajatuksia muitten näkövammaisten kanssa. Tervetuloa osallistumaan!

Näkövammainen lapsi on ennen kaikkea lapsi. Itse tekeminen ja toimiminen, samojen kokemusten saaminen kuin näkevillä lapsilla sekä löytöretkeilijän uteliaisuuden herättäminen on keskeistä lapsen kehityksessä.

Nuorisotoimintamme järjestää monipuolisia aktiviteettejä ja tarjoaa vertaistukea. Tule kokeilemaan uusia asioita, oppimaan uutta ja solmimaan ystävyyssuhteita!

Pistekirjoitus on sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten ihmisten luku- ja kirjoitustaito. Suomessa on noin 1500-2000 pistekirjoituksen käyttäjää, joille pistekirjoitustaito on avain itsenäiseen tiedonsaantiin.

Näkövammaiskortilla voit todistaa näkövammaisuutesi. Voit saada näkövammaiskortin, jos näkövammastasi aiheutuva haitta-aste on vähintään 50 prosenttia. Haitta-aste on todistettava lääkärintodistuksella.

On olemassa erilaisia tahoja, jotka myöntävät apurahoja näkövammaisille sekä näkövammaistyötä ja -tutkimusta tekeville.

Opaskoirakoulu- Extern länk

Opaskoirakoulumme kasvattaa, kouluttaa ja luovuttaa opaskoiria sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten käyttöön. Vuf!

Näkövammaiskortilla voi saada alennuksia esimerkiksi julkisessa liikenteessä ja museoissa. Tutustu korttiin ja hae omaasi!

Monet tahot myöntävät apurahoja näkövammaisille sekä näkövammaistyötä ja -tutkimusta tekeville.