Tv-ohjelmien ää­ni­teks­ti­tys ja ku­vai­lu­tulk­kaus

Äänitekstitys ja kuvailutulkkaus otetaan käyttöön valitsemalla asetukset-valikosta ensisijaiseksi äänikieleksi hollannin.

Äänitekstitys

Äänitekstitys on tv-kanavien palvelu, jonka voi ottaa käyttöön ilman lisälaitteita tai -ohjelmia. Koneääni lukee automaattisesti kuvaruudulla näkyvän tekstityksen, joten aikaa jää tapahtumien seuraamiseen. Ohjelman omat äänet kuuluvat taustalla.

Mitä ohjelmia äänitekstitetään?

MTV3 ja Nelonen äänitekstittävät kaikki vieraskieliset tv-ohjelmat lukuun ottamatta musiikki- ja ajankohtaisohjelmia sekä uutisia.

Yle äänitekstittää kaikki vieraskieliset tv-ohjelmat sekä uutis- ja ajankohtaisohjelmat sekä arkipäivien klo 17, 18, 20.30 ja 21.45 uutiset sekä lauantaiaamun klo 8, 9 ja 10 uutiset TV1:llä. Äänitekstityspalvelua laajennetaan lähiaikoina viikoittaisiin A-studioihin, A-talkiin ja Puoli Seitsemään.

Seuraavissa vaiheissa äänitekstityksen piiriin tulevat ruotsinkieliset uutiset ja Urheiluruutu. Aikataulu näiden osalta ei ole vielä tarkentunut.

Miten äänitekstitys otetaan käyttöön?

Kun digitelevision tai digiboksin asetukset-valikosta valitsee ensisijaiseksi äänikieleksi hollannin, koneääni lukee automaattisesti ruudulla näkyvän tekstin.

Kun toissijaiseksi äänikieleksi valitsee suomen tai ruotsin, äänitekstityksen päätyttyä televisio siirtyy automaattisesti puhumaan suomea tai ruotsia.

Millainen laite tulisi hankkia?

Näkövammaisen henkilön on vastaanotinta hankkiessaan tarkistettava, että vastaanottimesta on valittavissa ensisijainen ja toissijainen ääni. Perusasetuksiin ensisijaiseksi äänikieleksi (audio) määritellään hollanti ja toissijaiseksi suomi.

Joissakin vastaanottimissa äänitekstitys ei toimi automaattisesti, vaikka ääniasetukset on tehty oikein. Toiminto kannattaa testata liikkeessä ennen ostoa.

Joissakin uusissa vastaanottimissa äänivalikossa voi hollannin lisäksi olla “näkörajoitteinen”- tai “audiokuvaus”-valinnat. Tarkemmat tiedot löytyvät laitteen käyttöohjeesta.

Kuvailutulkkaus

Yleisradio lähettää vuosittain muutamia ohjelmia kuvailutulkattuna. Kuvailutulkkaus sanallistaa tv-ohjelman visuaalisen puolen. Kuvailutulkkaus otetaan käyttöön samalla tavalla kuin äänitekstitys.


Sivu päivitetty