Nuo­ri­so­toi­min­ta

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea.
Kolme nuorta aikuista istuu sohvalla, yhdellä kädessä valkoinen keppi ja toisella pistekirjoituslehti.

Tällä sivulla

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea. Nuorisotoimemme antaa näkövammaisille nuorille mahdollisuuden itsensä ylittämiseen niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Nuorisotoimintamme on valtakunnallista ja avointa kaikille 12–30-vuotiaille näkövammaisille. Meillä on aina innostunut ilmapiiri. Hymyn, naurun, kaverin auttamisen ja yhteishengen määrällä – ja etenkin laadulla – mitattuna tapahtumamme ovat taattua ykkösluokkaa!


Nuorten tapahtumat

Nuorisotoimi järjestää monipuolista toimintaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tapahtumat on aina järjestetty näkövammaisille nuorille esteettömiksi: ohjaajia ja oppaita riittää. "Kaveria ei jätetä" -hengessä kukaan ei jää yksin tai vaille apua. Nuorisotoimen tapahtumien osallistumismaksu kattaa myös matkat julkisilla kulkuneuvoilla.

Vuoden perinteisiä kohokohtia ovat kesäleiri ja lokakuun toisena viikonloppuna järjestettävä nuorisofoorumi. Suomi on mukana myös pohjoismaisessa toiminnassa: joka vuosi jossakin maassa järjestetään pohjoismainen leiri. Lisäksi mukaan mahtuu erilaisia viikonlopputapahtumia. Tapahtumien ja ohjelmien teemat vaihtelevat laidasta laitaan. Nuorisotoimella on mahdollisuus toteuttaa myös nuorten tekemiä projekteja.

Kesäleirikooste_ Pitkä kuuma kesä 2018 (osa1).mp3
Kesäleirikooste, osa2 (Pitkä kuuma kesä 2018).mp3

Näkkäriajot

Näkövammaiset nuoret kokoontuvat näkkäriajoihin jokaisen kuun ensimmäinen ja kolmas keskiviikko klo 18 etänä Teamsiin. Puhumme rennosti kaikesta maan ja taivaan väliltä. Puhetta riittää aina noin tunnin verran.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan rentoon porukkaan, laita sähköpostia teemu.ruohonen@nkl.fi ja saat Teemulta Teams-linkin näkkäriajoihin.

Teams on apuvälineillä saavutettava parhaiten joko Chrome-selaimella tai puhelimen sovelluksena.


Nutor

Nutor eli nuorisotoimijaryhmä on Näkövammaisten liiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta. Se suunnittelee nuorille valtakunnallista toimintaa, kuten viikonlopputapahtumia ja kesän leirejä. Nutor ottaa myös kantaa ajankohtaisiin näkövammaisia nuoria koskettaviin aiheisiin ja tekee näkövammaisuutta tunnetuksi nuorten keinoin.

Nutorissa on puheenjohtaja ja neljä jäsentä. Jäsenet valitaan joka vuosi järjestettävässä nuorisofoorumissa. Ehdolle voivat asettua alle 30-vuotiaat alueyhdistyksen jäsenet.

Nutorin nykyiset jäsenet ovat puheenjohtaja Mehmet Kasap sekä Miina Grönroos, Joni Kokko, Meri Kuusela ja Markus Tihumäki.

Nutor-porukan esittely 2021

Esittely-äänitiedoston tekstivastineen löydät SoundCloudista- Ulkoinen linkki.

Nutorin jäsenten esittelyt löydät kuvan alta.

Neljä nuorta istuu sohvalla ja katsoo kameraan hymyillen.
Nutor-porukka

Puheenjohtaja

Mehmet Kasap, Espoo

"Morjes! Oon Memu, 21-vuotias sosionomiopiskelija. Asustelen nykyisin Espoossa, mutta sydän sykkii edelleen kotiseudun Lappeenrannan suuntaan ja jonkinlainen karjalaisuus mussa edelleen elää. Aina en oikein tiedä mihin oon menossa ja yhteen asiaan keskittyminen on usein vaikeaa, mutta se ei tunnu menoa haittaavan. Tykkään tosi paljon ainakin uusista kokemuksista, opinnoistani, kesästä, hyvästä musiikista ja tietysti näistä hommista!

Nuorisotoiminnassa olen ollut aktiivisesti vuoden 2012 kesäleiristä lähtien. Tuolloin jäin koukkuun tähän mahtavaan porukkaan, enkä monen vuoden jälkeen ole vieläkään onnistunut pääsemään irti. Edelleen pyörin aktiivisesti mukana tapahtumissa, mutta vuodesta 2019 lähtien olen ollut aktiivisena mukana myös Nutorissa. Ehdolle minut sai asettumaan halu päästä suunnittelemaan toimintaa ja vaikuttamaan nuorten asioihin. Nuorisotoiminta on antanut minulle todella paljon mm. uusia kavereita, kokemuksia ja tärkeää vertaistukea. Minulle on erityisen tärkeää, että muutkin nuoret voivat jatkossa matalalla kynnyksellä saada toiminnan kautta näitä samoja asioita. Parasta nuorisotoiminnassa ja Nutorissa on, että toimintaa suunnitellaan oikeasti nuorten toiveet ja tarpeet edellä.

Törmäillään tapahtumissa!"

Jäsenet

Markus Tihumäki, Espoo

"Morjes! Olen Markus, 27-vuotias ja monessa mukana. Opiskelen myyntiä ja markkinointia Haaga-Helian amk:ssa ja pelaan maalipalloa kansainvälisellä tasolla. Työskentelen vahvasti vapaaehtoisena urheiluseurassani Aisti Sportissa muun muassa markkinoinnin ja näkövammaisten jääkiekon parissa unohtamatta koko seuratyötä hallituksen kautta. Lisäksi ajan salliessa keikkatyöskentelen muun muassa saavutettavuuden ja Pimé Café -tarjoilujen parissa. Nuorisotoimen kesäleireiltä minut on löytänyt jo useasti ohjaajana.

Nutorissa mulla on menossa kuudes vuosi, joten edustan jo sitä kokeneempaa osastoa. Edustan aktiivisia sokeita, jotka pärjäävät elämässä ja pystyvät osoittamaan ulkopuolisille kuinka turhaa stereotyyppinen ajattelu on. Yksi suurimmista motivaatioistani on levittää tietoisuutta näkövammaisuudesta positiivisuuden kautta sekä päästä paremmin eroon ennakkoluuloista, joita meitä kohtaan turhaan on. Näkövammaisten nuorten tapahtumat ja niissä hauskanpito yhdessä vertaistuen ja ikimuistoisten, opettavien ja kasvattavien kokemusten kanssa ovat osa sokeutuneen minäni historiaa ja sitä kautta aina mukana tuottamassa tulevaisuutta."

Miina Grönroos, Riihimäki

"Olen Miina, 20-vuotias ja ainakin toistaiseksi Riihimäkeläinen nuori. Aloitin syksyllä 2020 liiketalouden opiskelut Laurea-ammattikorkeakoulussa Tikkurilassa. Opiskelun lisäksi suuren osan vapaa-ajastani vie urheilu etenkin harrastukseni maalipallon myötä.

Ensimmäinen nuorten tapahtumani oli vuoden 2015 kesäleiri. Minut valittiin Nutoriin ensimmäistä kertaa 2018, joten toista kautta mennään. Halusin hakea jäseneksi, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joissa on mahdollisuus vertaistukeen sekä unohtumattomiin ja kasvattaviin kokemuksiin. Lisäksi haluan edustaa aktiivista näkövammaista nuorta sekä omalta osaltani levittää tietoa nuorisotoiminnasta mahdollisimman monille nuorille, koska toiminnan kautta saa upeita kokemuksia ja ystäviä, jotka ainakin itselleni ovat korvaamattomia."

Joni Kokko, Helsinki

"Moi! Mä olen Joni, heikkonäköinen nuori Helsingistä. Opiskelen datatiedettä Helsingin yliopistossa. Opintojeni ohella arkeni kuluu hyvinkin vaihtelevasti aina Luetus-julkaisujen muokkaamisesta ja ohjelmoinnista urheilemisen ja hauskanpidon kautta järjestöjuttuihin. Siis aikalailla mitä tahansa mihin aika vain riittää ja just sillä hetkellä huvittaa.

Nuorisotoiminnassa olen ollut mukana 2012 kesäleiristä lähtien. Eikä innostus osallistua toimintaan ole hiipunut vielä kaikkien näiden vuosienkaan jälkeen. Nuorisotoiminta on nimittäin aina ollut itselleni hyvin tärkeä ja läheinen asia. Olen saanut sitä kautta paljon vertaistukea, hyviä rakkaita muistoja sekä uusia ystäviä.

Vuosien varrella olen ehtinyt myös olla muun muassa oman seurakunnan, Paralympiakomitean, Näkövammaisten lasten sekä oman nykyisen ainejärjestöni toiminnassa mukana enemmän tai vähemmän.

Nutoriin minut valittiin vuonna 2019, joten ensimmäistä kautta vielä mennään. Nutoriin lähdin, koska haluan päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia, joissa näkövammaisilla nuorilla on mahdollisuus vertaistukeen, tutustua uusiin ihmisiin ja saada unohtumattomia kokemuksia. Sen lisäksi minua kiinnostaa myös kansainvälisen toiminnan tekeminen täsmälleen samalla mentaliteetilla."

Meri Kuusela, Hämeenlinna

"Moro. Oon Meri ja oon 21-vuotias heikkonäköinen nuori Hämeenlinnasta, vaikka sydämessäni oon aina tamperelainen. Olen ensimmäisen vuoden sosionomi opiskelija Hämeen ammattikorkeakoulussa. Vapaa-ajalla käyn kuntosalilla ja talvisin harrastan laskettelua. Lisäksi olen kiinnostunut maalaamisesta, ruuan laitosta ja ukulelen soittamisesta.

Oon ollut mukana oman alueeni seurakunnan ja näkövammaisten yhdistyksen toiminnassa. Lisäksi nuorisotoiminnassa olen ollut mukana 2015 vuodesta lähtien ja vuosien varrella olen saanut paljon uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Hain Nutoriin mukaan, koska haluan antaa muille yhtä hienoja kokemuksia ja mahdollisuuksia solmia ystävyyssuhteita. Näkövammaisena vertaistuki on suuri rikkaus ja toivonkin mahdollisimman monen nuoren löytävän meidän toimintaamme mukaan."


Ota yhteyttä ja seuraa somessa

Nuorilla on NKL nuorisotoimi -ryhmä Facebookissa- Ulkoinen linkki ja tilit Instagramissa- Ulkoinen linkki ja Twitterissä- Ulkoinen linkki. Lisäksi käytössä on aktiiviset WhatsApp-ryhmät tapahtumakohtaisesti ja yleisenä nuortenryhmänä. Voit tutustua What'sApp-ryhmien sääntöihin täältä- Ulkoinen linkki.

Nutorin sähköposti:
nutor@listat.nkl.fi

nuorisotoiminnan suunnittelija
Teemu Ruohonen
+358 50 596 5022
teemu.ruohonen@nkl.fi
PL 30, 00030 IIRIS


Sivu päivitetty