Nuo­ri­so­toi­min­ta

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea.
Kolme nuorta aikuista istuu sohvalla, yhdellä kädessä valkoinen keppi ja toisella pistekirjoituslehti.

Tällä sivulla

Näkövammaisten liiton nuorisotoiminta järjestää monipuolisia aktiviteetteja ja tarjoaa vertaistukea. Nuorisotoimemme antaa näkövammaisille nuorille mahdollisuuden itsensä ylittämiseen niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Nuorisotoimintamme on valtakunnallista ja avointa kaikille 12–30-vuotiaille näkövammaisille. Meillä on aina innostunut ilmapiiri. Hymyn, naurun, kaverin auttamisen ja yhteishengen määrällä – ja etenkin laadulla – mitattuna tapahtumamme ovat taattua ykkösluokkaa!


Nuorten tapahtumat

Nuorisotoimi järjestää monipuolista toimintaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tapahtumat on aina järjestetty näkövammaisille nuorille esteettömiksi: ohjaajia ja oppaita riittää. "Kaveria ei jätetä" -hengessä kukaan ei jää yksin tai vaille apua. Nuorisotoimen tapahtumien osallistumismaksu kattaa myös matkat julkisilla kulkuneuvoilla.

Vuoden perinteisiä kohokohtia ovat kesäleiri ja lokakuun toisena viikonloppuna järjestettävä nuorisofoorumi. Suomi on mukana myös pohjoismaisessa toiminnassa: joka vuosi jossakin maassa järjestetään pohjoismainen leiri. Lisäksi mukaan mahtuu erilaisia viikonlopputapahtumia. Tapahtumien ja ohjelmien teemat vaihtelevat laidasta laitaan. Nuorisotoimella on mahdollisuus toteuttaa myös nuorten tekemiä projekteja.

Kesäleirikooste_ Pitkä kuuma kesä 2018 (osa1).mp3
Kesäleirikooste, osa2 (Pitkä kuuma kesä 2018).mp3

Näkkäriajot

Näkövammaiset nuoret kokoontuvat näkkäriajoihin jokaisen kuun ensimmäinen ja kolmas keskiviikko klo 18 etänä Teamsiin. Puhumme rennosti kaikesta maan ja taivaan väliltä. Puhetta riittää aina noin tunnin verran.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan rentoon porukkaan, laita sähköpostia teemu.ruohonen@nkl.fi ja saat Teemulta Teams-linkin näkkäriajoihin.

Teams on apuvälineillä saavutettava parhaiten joko Chrome-selaimella tai puhelimen sovelluksena.


Nutor

Nutor eli nuorisotoimijaryhmä on Näkövammaisten liiton valtakunnallinen nuorisotoimikunta. Se suunnittelee nuorille valtakunnallista toimintaa, kuten viikonlopputapahtumia ja kesän leirejä. Nutor ottaa myös kantaa ajankohtaisiin näkövammaisia nuoria koskettaviin aiheisiin ja tekee näkövammaisuutta tunnetuksi nuorten keinoin.

Nutorissa on puheenjohtaja ja neljä jäsentä. Jäsenet valitaan joka vuosi järjestettävässä nuorisofoorumissa. Ehdolle voivat asettua alle 30-vuotiaat alueyhdistyksen jäsenet.

Nutorin jäsenten esittelyt kuvan alla.

Laiturilla seisoo vuoden 2020 Nutor-porukka, viisi nuorta.
Nutor-porukka
Kuuntele mitä Nutor on

Puheenjohtaja

Anniina Latikka, Espoo

"Moro! Mä olen Ansku 25-vuotias heikkonäköinen Espoosta. Mä käyn töissä, harrastan uintia ja osallistun monipuolisesti järjestötoimintaan. Nuorisotoimen tapahtumissa oon ollu kolmetoistavuotiaasta lähtien ja kasvanut sekä oppinut tässä ympäristössä tosi paljon. Muita kiinnostuksen kohteita mulla on matkustaminen, neulominen, tanssiminen, leipominen ja paljon muuta!

Mulla on kokemus Nutorista kymmenen vuoden ajalta. Ja yhä se jaksaa mua innostaa uusilla ihmisillä, ideoilla ja suunnitelmilla. Joskus on tietysti rankempaa eikä kaikkea aikaa voi tähän kuluttaa. Mutta aina edes se yksi hyvä palaute, osallistujien hymy tai uudet ihmissuhteet ovat suurin palkinto, mitä tästä voi saada. Toiveenani on toteuttaa hyviä tapahtumia, tehdä kansainvälistä toimintaa ja tuoda NKL:n nuorisoa enemmän sekä laajemmin näkyville. Mä olen saanut tältä niin paljon kokemuksia ja ystäviä, että haluan antaa samaa iloa myös muille!"

Jäsenet

Mehmet Kasap, Tampere

"Moikka! Mä oon Mehmet tai tuttavallisemmin Memu. Olen syntyjäni lappeenrantalainen, nykyisin tamperelainen 20-vuotias miehenalku. Aloitin tietojenkäsittelytieteiden opinnot syksyllä 2018 Tampereen yliopistossa. Opintojeni lisäksi pidän erityisesti hauskanpidosta, ihmisistä sekä uusista kokemuksista. Pyrin elämään hetkessä ja olemaan aina mahdollisimman positiivinen. 

Olen ollut aktiivisesti mukana nuorisotoiminnassa vuodesta 2012 lähtien, eli koko nuoruuteni ajan. Päätin syksyllä 2018, että nyt voisi vihdoin olla minun aikani asettautua ehdolle Nutoriin. Ja täällä sitä nyt ollaan. Hain Nutoriin, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joista nuoret saisivat paljon iloa, uusia ystäviä, vertaistukea sekä unohtumattomia kokemuksia, kuten minäkin olen näiden vuosien aikana saanut. Lisäksi haluan olla mukana edustamassa näkövammaisia nuoria ja erityisesti rohkaisemassa uusia nuoria lähtemään mukaan tapahtumiin."

Markus Tihumäki, Espoo

"Olen Markus, 26-vuotias aktiivinen ja sosiaalinen 'monenpaikanhöylä'. Opiskelen fonetiikkaa Helsingin yliopistossa, pelaan maalipalloa korkealla tasolla sekä teen kaiken ohessa töitä muun muassa saavutettavuuden, litteroinnin, lehtiartikkelien ja Pimé café -tarjoilujen parissa unohtamatta intoani edustaa näkövammaisuutta kokemuksellani ihmisten negatiivisia ajatuksia ja ennakkoluuloja pudottaen.

Olin mukana Nutorissa jo vuosina 2013–2015. Parin vuoden tauko sai minut haluamaan takaisin ennen kaikkea edustamaan aktiivista, nuorta sokeaa, joka pärjää elämässä ja pystyy osoittamaan ulkopuolisille kuinka turhaa hössöttäminen on ja mihin kaikkeen näkövammaisena oikein pystyykään. Yksi suurimmista motivaatioistani on levittää tietoisuutta näkövammaisuudesta positiivisuuden kautta sekä päästä paremmin eroon ennakkoluuloista, joita meitä kohtaan turhaan on. Näkövammaisten nuorten tapahtumat ja niissä hauskanpito yhdessä vertaistuen ja ikimuistoisten, opettavien ja kasvattavien kokemusten kanssa ovat osa sokeutuneen minäni historiaa ja sitä kautta aina mukana tuottamassa tulevaisuutta."

Miina Grönroos, Riihimäki

"Olen Miina, kohta parikymppinen ja ainakin toistaiseksi Riihimäkeläinen nuori. Valmistuin syksyllä 2019 ylioppilaaksi, joten seuraavaksi edessä onkin kevään yhteishaku korkeakouluihin. Muuten suuren osan vapaa-ajastani vie urheilu harrastukseni maalipallon myötä.

Minut valittiin Nutoriin 2018, joten ensimmäistä kautta mennään. Halusin hakea jäseneksi, koska haluan olla mukana suunnittelemassa tapahtumia, joissa on mahdollisuus vertaistukeen sekä unohtumattomiin ja kasvattaviin kokemuksiin. Lisäksi haluan edustaa aktiivista näkövammaista nuorta sekä omalta osaltani levittää tietoa nuorisotoiminnasta mahdollisimman monille nuorille, koska toiminnan kautta saa upeita kokemuksia ja ystäviä ja ainakin itselleni nämä ovat korvaamattomia."

Joni Kokko, Helsinki

"Moi! Mä olen Joni, heikkonäköinen nuori Helsingistä. Opiskelen kolmatta vuotta tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa. Opintojen ohella arkeni kuluu hyvinkin vaihtelevasti aina Luetus-julkaisujen muokkaamisesta urheilemisen ja hauskanpidon kautta järjestöjuttuihin. Siis aikalailla mitä tahansa mihin aika vain riittää ja just sillä hetkellä huvittaa.

Nuorisotoiminnassa olen ollut mukana vuodesta 2012. Vieläpä niin aktiivisesti, että pystyn yhä luettelemaan yhdellä kädellä kaikki aktiviteetit, joihin omasta tahdosta olen jättänyt osallistumatta.

Vuosien varrella olen ehtinyt myös olla muun muassa oman seurakunnan, VAU:n, Näkövammaisten lasten sekä oman nykyisen ainejärjestöni toiminnassa mukana enemmän tai vähemmän.

Nutorissa olen ensimmäistä vuotta. Halusin päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia, joissa näkövammaisilla nuorilla on mahdollisuus vertaistukeen, tutustua uusiin ihmisiin ja saada unohtumattomia kokemuksia. Minua kiinnostaa myös kansainvälisen toiminnan tekeminen."


Ota yhteyttä ja seuraa somessa

Nuorilla on NKL nuorisotoimi -ryhmä Facebookissa- Ulkoinen linkki ja tilit Instagramissa- Ulkoinen linkki ja Twitterissä- Ulkoinen linkki. Lisäksi käytössä on aktiiviset WhatsApp-ryhmät tapahtumakohtaisesti ja yleisenä ryhmänä.

Nutorin sähköposti:
nutor@listat.nkl.fi

nuorisotoiminnan suunnittelija
Teemu Ruohonen
+358 50 596 5022
teemu.ruohonen@nkl.fi
PL 30, 00030 IIRIS


Sivu päivitetty