Niina Nä­kö­vam­mai­sen polku

Tämä on kuvitteellinen tarina Niinasta, jonka näkö heikkenee aikuisiällä.

Tällä sivulla

Niina Näkövammaisen kokemuspolku, jolla kahdeksan kohtaa: oireet, silmälääkäriin, keskussairaala, kuntoutus, palvelut, työssäkäynti, vertaistuki ja hyvä elämä.

1 Oireet

Niina huomaa näkevänsä silmälaseillakin sumeasti. Liikkuessa käy yllättäviä tilanteita, ja työtehtävät sujuvat aiempaa hitaammin. Onkohan näössä vikaa?

2 Silmälääkäriin

Niina varaa aikailematta ajan silmälääkärille. Diagnoosina on silmänpohjan rappeuma, Niina on heikkonäköinen.

3 Tuki keskussairaalasta

Kuntoutusohjaaja auttaa hakemaan palveluja ja näönkäytönohjaaja apuvälineitä.

4 Kuntoutus

Niina osallistuu Kuntoutus-Iiriksen kurssille. Yhdessä harjoitellaan muun muassa valkoisen kepin kanssa liikkumista ja apuvälineiden käyttöä.

5 Palvelut

Niina saa kotikuntansa sosiaalitoimesta henkilökohtaisen avustajan ja oikeuden kulkea bussin sijaan taksilla. Kotiin tehdään valaistuksen muutostöitä.

6 Työssäkäynti

Niina saa Kelalta tietoteknisiä apuvälineitä, ja työpisteen valaistusta parannetaan. Lisäksi työtehtäviä hieman muokataan. Työnteko sujuu taas.

7 Vertaistuki

Niina liittyy näkövammaisyhdistyksen jäseneksi. Hän huomaa, ettei ole näkötilanteensa kanssa yksin ja saa myös uusia ystäviä.

8 Hyvä elämä

Näön heikentyessä Niina pelkäsi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Nyt hän huomaa, että vaikka elämä on muuttunut, on se edelleen omannäköistä ja hyvää. Oikeiden tukien avulla arki sujuu.


Sivu päivitetty