Siirry pääsisältöön

Maailman näköpäivä 13.10.: Etio­pias­sa so­keu­du­taan, koska hoito ja lääkärit puuttuvat

Kuvittele, että Suomessa olisi yksi tai kaksi silmälääkäriä. Mahdoton ajatus? Runsaan 110-miljoonaisen väestön Etiopiassa suhdeluku on tällainen. Yksi maan harvoista silmälääkäreistä on Alemayehu Bayou.

Alemayehu Bayou työskentelee 120 kilometriä Addis Abebasta koilliseen sijaitsevassa Debrebirihanin kaupungin sairaalassa ainoana silmälääkärinä. Debrebirhanin Referral-sairaalan silmäyksikkö palvelee 3,5 miljoonaa ihmistä Pohjois-Shoanin, Oromian ja Afarin alueilla.

Debrebirhanissa on runsaat 65 000 asukasta, mutta väkimäärä lisääntyy vauhdilla, kuten kaikkialla maassa. Kaupungissa ollaan kuitenkin onnekkaita, että siellä ylipäätään on silmälääkäri. Väestön valtava määrä tarkoittaa silti väistämättä, että lääkärin vastaanotolle pääseminen on miltei lottovoitto.

Alhainen elintaso liittyy näkövammautumiseen

Etiopian kaltaisissa maissa silmäsairaudet ja näkövammautumisen syyt ovat hyvin toisenlaisia kuin korkean elintason maissa.

Yleisimmät syyt näkövammautumisen taustalla ovat kaihi, trakooma, sarveiskalvon sameus, taittovirhe ja glaukooma, jotka kaikki liittyvät tavalla tai toisella alhaiseen elintasoon.

- Trakooma esimerkiksi liittyy huonoon hygieniaan. Se on yleisin maaseutualueilla, missä on pulaa vedestä, Alemayehu Bayou sanoo.

Toinen elintasosta johtuva silmäsairaus on aliravitsemukseen ja siihen liittyvään A-vitamiinin puutokseen kytkeytyvä hämäräsokeus. A-vitamiinin puutos aiheuttaa pahimmillaan silmien tulehduksen, joka hoitamattomana voi lopulta johtaa pysyvään sokeutumiseen.

- Ja jos ihmisellä on alhaiset tulot, hänellä ei ole varaa edes silmälaseihin ja näin taittovirheet jäävät korjaamatta. Tämä on myös suuri ongelma Etiopiassa, Bayou toteaa.

Taittovirheiden korjaaminen tärkeää

Jotta näkövammautumista voitaisiin ehkäistä, tarvittaisiin tehokasta näönseulontaa kouluissa ja hygieniatason parantamista.

- Näin jo lapsille voitaisiin hankkia silmälasit ja taittovirheet saataisiin kiinni koulussa.

Sekä aikuisille että pienille lapsille tarvittaisiin silmälasien lisäksi peruslääkkeitä.

Toimivaan ennaltaehkäisystrategiaan kuuluu myös ympäristön sanitaation kehittäminen.

- Lääkkeet, silmälasit ja kirurginen korjaus ovat sokeuden ehkäisyssä kohtuullisen edullisia interventioita.

Alemayehu Bayoun mukaan pitäisi nimenomaan muistaa taittovirheiden mahdollisimman varhainen hoito ja ottaa se kehitysyhteistyöhankkeissa yhdeksi kärkitavoitteeksi. 

Näkövammaisten liiton ja etiopialaisen vammaisjärjestö HPDO:n (Help for Persons with Disabilities Organization) yhteistyöhankkeessa koulutetaan opettajia havainnoimaan näköongelmat luokkatilanteissa ja välittämään niistä tiedon HPDO:lle, joka järjestää oppilaiden näöntutkimukset keskussairaalalla. Hanke kattaa tarvittavat lääkkeet ja silmälasit niille oppilaille, jotka niistä hyötyvät. Näkövammaisia, heidän perheitään ja koulukavereita valistetaan siitä, että lasit ovat toimiva apu oppilaille, eikä niihin liity mitään hävettävää. Lisäksi paikallisia yhteisöjä valistetaan hygienian merkityksestä silmäsairauksien ehkäisyssä.

- Useimmat ulkomaiset avustus- ja yhteistyöorganisaatiot kiinnittävät huomiota kaihiin ja trakoomaan, mutta eivät taittovirheisiin. Silmälasien tarjoaminen kohtuulliseen hintaan tai ilmaiseksi, silmälasipajojen rakentaminen eri alueille, säännöllinen kouluseulonta sekä tietoisuuden lisääminen silmälasien käytön hyödyistä olisi tärkeää, Bayoun sanoo.

Maailman näköpäivä 13.10.

Maailman näköpäivää (World Sight Day) vietetään joka vuosi lokakuun toisena torstaina. Tänä vuonna Maailman näköpäivä on 13.10.

Päivän tarkoituksena on nostaa esille silmäterveyttä ja jokaisen oikeutta saada hoitoa näkemisen ongelmiin ja silmäsairauksiin. Monet näkövammat olisivat ennaltaehkäistävissä varhaisella puuttumisella ja havainnoinnilla, ja oikealla hoidolla. Tähän tarvitaan globaalia yhteistyötä ja vastuunkantoa.

Näkövammaisten liitto ja HPDO

Näkövammaisten liiton kehitysyhteistyön hankekumppani on Etiopiassa toimiva HPDO eli Help for Persons with Disabilities Organization. Yhteistyötä on tehty vuodesta 2014 saakka. Tuemme esimerkiksi vuosittain HPDO:n avulla kymmenien näkövammaisten lasten ja nuorten opiskelua tavallisessa koulussa. Köyhissä maissa koulutus on vammaisille ihmisille usein ainut mahdollisuus parempaan elämään.

Lisää tietoa: