Luetus-palvelu

Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi tuhansia kirjoja, lehtiä, radio- ja tv-ohjelmien viikkoluettelon sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki ovat näkövammaisille saavutettavassa muodossa.
Henkilöllä puhelin kädessä, puhelimella suurikokoista tekstiä. Toisessa kädessä valkoinen keppi.

Tällä sivulla

Luetus®-palvelussa saat luettavaksesi muun muassa kymmeniä sanoma- ja aikakauslehtiä, radio- ja tv-ohjelmia, tuhansia kirjoja, Luetus-palvelun ja Celian kirjakerhot sekä erilaisia oppaita, luetteloita ja ohjeita. Kaikki Luetus-palvelun julkaisut on muokattu näkövammaisille saavutettavaan muotoon.

Luetus-palvelun julkaisuja voi lukea Luetus-sovelluksella (tietokone ja mobiililaitteet) sekä Luetus-kuunteluna Daisy-soittimella ja Dolphinin EasyReader-mobiilisovelluksella.

Luetus-palvelu on Näkövammaisten liiton tuottama palvelu, johon voit ilmoittautua, mikäli näkövamman haitta-asteesi on vähintään 50 %. Palvelu on asiakkaille maksuton. Se tuotetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla yhteistyössä Celian, lehtitalojen, Näkövammaisten liiton alueyhdistysten ja muiden julkaisijoiden kanssa. Tuhansien Luetus-kirjojen valikoimaa ovat kasvattaneet Luetus-palvelun aktiiviset asiakastuottajat skannaamalla ja tekstejä muokkaamalla.

Julkaisuhaku esittelee koko valikoiman.

  Luetus®-sovellus

  Helppokäyttöisen Luetus-sovelluksen voit asentaa julkaisujen lukemista varten tietokoneelle Windows- ja Linux-ympäristöihin sekä mobiililaitteisiin Android- ja iOS-järjestelmiin.

  Luetus-julkaisujen lataamiseksi tarvitset verkkoyhteyden. Palvelusta ladataan julkaisuja luettavaksi joko Luetus-sovelluksen omalla toiminnolla tai käyttäjätunnuksen avulla verkkopalvelusta.

  Luetus-julkaisuja ilmestyy päivittäin. Sanomalehtiä saat luettavaksi heti aamuisin. Lisäksi ilmestyy kymmeniä aikakauslehtiä ja muita julkaisuja, joiden ilmestymistä voit seurata postituslistojen tai henkilökohtaiseen sähköpostiisi tilattavan ilmoituksen avulla.

  Luetus puhuu koneäänellä julkaisun tekstin, kuten kirjat ja sanomalehdet. Teksti on luettavissa myös laitteen näytöltä. Voit muuttaa koneäänen nopeutta ja tekstin kokoa itsellesi sopivaksi. Tietokoneeseen asennettuja sovelluksia pystyt käyttämään myös omilla apuvälineillä kuten esimerkiksi ruudunsuurennusohjelmalla tai pistekirjoitusnäytöllä. Luetuksen mobiiliversioissa on sisäänrakennettu puhetuki, mutta sovelluksessa hyödynnetään mobiililaitteiden omia esteettömyysominaisuuksia.  Luetus-sovelluksessa on muutamia hyödyllisiä toimintoja, kuten yksinkertainen sanahaku ja kirjanmerkkitoiminto. Eri käyttöjärjestelmien Luetukset toimivat saman periaatteen mukaisesti, mutta niissä on pieniä keskinäisiä eroja.

  Luetus®-kuuntelu

  Luetus®-kuuntelu tuo sanoma- ja aikakauslehtiä, alueellisia äänilehtiä ja Luetus-kirjakerhot kuunneltavaksi Daisy-kuuntelulaitteella heti niiden ilmestyttyä. Näkövammaisten liitto välittää palvelussa myös Celian kuukausittain ilmestyvät kerhokirjat.
  Daisy-soitin ja Luetus-kuunteluhakemus- Ulkoinen linkki.

  Tunnukset Luetus-palveluun

  Ilmoittaudu Näkövammaisten liiton Luetus®-palveluun täyttämällä hakemus:

  Jos hakijalla on näkövammaiskortti, se riittää selvitykseksi näkövammaisuudesta. Tieto myönnetystä kortista on Näkövammaisten liiton jäsenrekisterissä.

  Jos hakijalla ei ole näkövammaiskorttia, tulee hakemukseen liittää terveydenhuoltoalan ammattilaisen selvitys, josta ilmenee silmälääkärin määrittämä haitta-asteprosentti.

  Ilmoituksen (pdf) voi skannata tai kuvata ja liittää turvapostiin. Lisää sähköpostin aihekenttään hakijan sukunimi.

  Vinkkejä käyttöön

  Julkaisun hakeminen Luetus-sovellukseen

  Luetus-palvelun osoite on https://luetus.nkl.fi- Ulkoinen linkki. Tarvitset kirjautumiseen palvelutunnukset.

  Luetus-palvelussa voit hakea julkaisuja aliashakunimen avulla. Aliashakunimi on julkaisun pikahakunimi.  Kirjoita aliashakunimi Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku -kohtaan. Aliashakunimellä saa ladattua aina kyseisen julkaisun uusimman Luetus-palvelussa olevan numeron. Linkki aliashakunimien listaan on Luetus-palvelun etusivulla- Ulkoinen linkki.

  Voit hakea myös eilisen päivän sanomalehteä. Kirjoita Luetus-sovelluksen Julkaisujen haku -kohtaan lehden tiedostonimi, joka alkaa julkaisun alias-nimellä. Sen perään kirjoitetaan lehden ilmestymispäivä näin: vuosi kahdella numerolla, kuukausi kahdella numerolla ja päivämäärä kahdella numerolla, ei välilyöntejä tai välimerkkejä. Esimerkkejä:

  • Helsingin Sanomien aliasnimi on hs. Jos haet vuoden 2020 helmikuun ensimmäisen päivän lehteä, olisi hakunimi hs200201.
  • Tekniikan Maailman aliasnimi on tekn. Jos haluaisit hakea vuoden 2020 toisen numeron, olisi silloin hakunimi tekn2002.

  Windows 10 puheäänen vaihtaminen Luetukselle

  Jos vanhassa koneessa on ennestään ollut maksullinen Mikropuhe, sen lisenssiä voi käyttää. Windows 10 ei oletuksena tue Sapi-syntetisaattoreja, mutta puheäänen voi muuttaa Sapi5-yhteensopivaksi Heidiksi (maksuton). Ohje puheäänen muuttamiseksi Ohjepankissa- Ulkoinen linkki.

  Luetus-sovellus lukee tekstejä kahdella päällekkäisellä äänellä

  Luetus-sovelluksessa on oma puhetuki. Mobiililaitteissa tapahtuu joskus hetkellisesti niin, että Luetus-sovellus lukee tekstejä kahdella päällekkäisellä äänellä. Asian pitäisi korjaantua pian artikkelin lukemisen alettua. Windows-Luetuksen oma puhetuki ja ruudunlukuohjelman puhesyntetisaattori puhuvat yhtä aikaa, ellei toista mykistetä. Ohjeet mykistämiseen löydät käyttöohjeesta.

  Lehden tai kirjan luettaminen alusta loppuun

  Artikkeleita tai lukuja ei niin halutessaan tarvitse selata itse. Luetus-sovelluksissa on niin sanottu jatkuva luku -toiminto. Sen käynnistämällä puhetuki lukee julkaisua niin kauan kunnes keskeytät sen. Eri käyttöjärjestelmien Luetus-sovelluksissa toiminto käynnistetään ja keskeytetään hieman eri tavoin. Tarkista kunkin sovellusversion käyttöohjeesta, miten jatkuva luku -toiminto otetaan käyttöön.

  Sovelluksen asentaminen usealle laitteelle

  Voit asentaa Luetus-sovelluksen myös usealle eri laitteelle, esimerkiksi älypuhelimeesi ja tietokoneellesi, kun laitteet ovat henkilökohtaisessa käytössäsi. Kysy lisälisenssiä Näkövammaisten liiton digineuvonnasta.

  Unohtunut salasana

  Pyydä salasanasi Näkövammaisten liiton digineuvonnasta.

  Käyttäjätunnuksen vaihtaminen

  Käyttäjätunnusta ei pysty itse vaihtamaan. Jos sukunimesi vaihtuu, ota yhteyttä Näkövammaisten liiton digineuvontaan.

  Ohjeet Luetus-sovellukselle

  Ohjeet avautuvat Ohjepankkiin. Alla myös latauslinkit Luetus-sovellukselle eri laitteille.

  Digineuvonta

  Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua esimerkiksi Luetus-palvelun käytössä tai Daisy-laitteen kanssa.


  Sivu päivitetty