Siirry pääsisältöön

Kuvailu ja ku­vai­lu­tulk­kaus

Näkövammainen ihminen saa sanallisen kuvailun avulla tietoa ympäristöstä. Kuvailutulkkaus tarjoaa sokeillekin ihmisille mahdollisuuden seurata esimerkiksi teatteriesitystä ja tv-sarjaa.
Nuori nainen istuu sohvalla, hymyilee ja kuuntelee kuulokkeilla, älypuhelin käsissään.

Tällä sivulla

Kuvailu 

Kuvailulla tarkoitetaan tässä yhteydessä sanallista informaatiota, joka auttaa näkövammaista ihmistä arjessa ja työssä. 

Kuvailua on esimerkiksi kuvailutulkkaus (ks. alla) sekä kuvien vaihtoehtoiset tekstit verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. 

Tässä muutama vinkki: 

  • Kuvaile objektiivisesti. Älä käytä esim. adjektiivia ”söpö”, vaan kerro, että koira on pieni, valkoinen ja pörröinen.
  • Selitä konkreettisesti. Kerro, että käännytään vasemmalle (ei "tuonne") tai että perille on noin 100 metriä (ei "vähän matkaa").
  • Kerro olennaiset. Esimerkiksi seinän väri on syytä mainita vain, jos puhutaan sisustuksesta tai väreistä tai näkövammainen ihminen on yleensä kiinnostunut kuulemaan, miltä ympäristö näyttää. Muussa tapauksessa se on todennäköisesti turhaa informaatiota. 
  • Kysy rohkeasti. Kuten kaikilla meillä, myös näkövammaisilla ihmisillä on henkilökohtaisia kiinnostuksen kohteita ja tarpeita. Toiset haluavat vaikkapa matkustaessa kuulla tarkasti, millaisia rakennuksia kävelyreitin varrella on, ja toisia ne taas eivät kiinnosta lainkaan. Älä hukuta näkövammaista ihmistä tietoon. 

Kuvailutulkkaus 

Kuvailutulkkaus on esineen, asian, taideteoksen tai vaikka tapahtuman kuvailua näkövammaiselle ihmiselle. Kuvailutulkkausta käytetään esimerkiksi televisiosarjoissa ja elokuvissa, jolloin näkövammaiselle katsojalle kerrotaan näyttelijöiden ilmeet ja eleet. 

Kuvailutulkkauksen perusperiaatteena on, että tulkki välittää näkövammaiselle ihmiselle sanallisesti sen informaation, jonka hän visuaalisesti näkee. Kuvailutulkki ei arvota, analysoi tai kerro omia näkemyksiään, vaan kuvailutulkkaus on aina mahdollisimman objektiivista. 

Kuvailutulkkaus ei vaadi tiettyä ammattitaitoa, vaikka Suomessa kyllä toimii myös erittäin ammattitaitoisia kuvailutulkkeja. Kuka tahansa voi kuitenkin kuvailutulkata näkemäänsä. Edellä on mainittu muutamia vinkkejä kuvailuun, ja ne passaavat mainiosti myös kuvailutulkkauksen perusohjeiksi. Tässä pari lisävinkkiä nimenomaan kuvailutulkkaukseen: 

  • Muista pitää myös taukoja. Näkövammaisen ihmisen tulee kuvailun lisäksi kuulla muut äänet, kuten näyttelijöiden puhe ja elokuvan muu äänimaisema. 
  • Jos mahdollista, tutustu kuvailutulkattavaan aiheeseen ennalta. On helpompi kertoa, mitä näkee, kun ymmärtää, mihin asiat liittyvät ja mikä on milloinkin olennaista.

Elokuvien kuvailutulkkauksessa on käytössä maksuton MovieReading-sovellus, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS-laitteelle.

Tv-ohjelmien kuvailutulkkaus

Lue lisää