Ko­ke­mus­toi­mi­ja ker­too ta­ri­nan­sa

Kokemustoimijoina ovat tehtävään koulutuksen saaneet näkövammaiset henkilöt tai heidän läheisensä, joilla on omakohtaista kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Kokemustoimija pitää omaan kokemustietoonsa pohjautuvia puheenvuoroja. Hänet voidaan kutsua puhumaan sosiaali- ja terveysalan ja palvelualojen, kuten mm. bussi- ja taksikuljettajien, kampaajien tai päivittäistavarakaupan myyjien koulutuksiin. Kokemustoimija voi toimia myös vertaiskouluttajana kuntoutuksessa. Hän voi vierailla yrityksissä sekä osallistua erilaisiin tapahtumiin ja messuille yhdistyksen edustajana.

Lisäksi kehittäjä-vaikuttaja-jatkokoulutuksen käynyt kokemustoimija voi toimia organisaation tukena uuden palvelun suunnittelussa tai kehittämisessä tuoden prosessiin mukaan näkövammaisen käyttäjän tarpeet ja lähtökohdat.


Jokaisella kokemustoimijalla on oma tarinansa kerrottavanaan. Yhtä kokemustoimijan prototyyppiä ei ole, vaan tehtävissä toimii hyvinkin erilaisia ihmisiä.

Kokemustoimijan omakohtainen tarina tarjoaa mahdollisuuden oppia näkövammaiselta, mitä on elää sairauden tai vamman kanssa, ja heidän läheisiltään, mitä vaikea sairaus tai vamma tuo läheisen ihmisen elämään.

Maassamme on noin 40 koulutettua näkövammaista kokemustoimijaa. Kokemustoimijoiden tai heidän yhteyshenkilönsä tiedot löytyvät Näkövammaisten liiton alueyhdistysten sivuilta ja sekä Kokemustoimintaverkoston Kokemuspankista. Kokemuspankin käyttäjätunnuksia omalle organisaatiolle voi pyytää osoitteesta lauri.honkala@kokemustoimintaverkosto.fi.

Kokemustoimijan kanssa voitte sopia mahdollisista kulukorvauksista ja palkkioista.

Lisätietoja Näkövammaisten liiton kokemustoiminnasta saat järjestötoiminnan suunnittelijalta Aatu Komsilta, p. 050 475 1110, aatu.komsi@nkl.fi.