Nä­kö­vam­mais­mu­seo

Näkövammaismuseo on Näkövammaisten liiton omistuksessa toimiva vammais­historiallinen erikoismuseo.

Museo huolehtii näkövammaisyhteisöä koskevan historian ja kulttuuriperinnön tallettamisesta, tutkimisesta ja näytteilläpitämisestä. Museon kokoelmissa on esineitä, valokuvia, asiakirjoja, ääni- ja puhetallenteita sekä jäsenlehtiä ja kirjoja. Kokoelmat valottavat näkövammaisten opetuksen, perinteisten ammattien, tiedonsaannin sekä arjen apuvälineiden ja järjestötoiminnan historiaa 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Näyttelytoiminnan lisäksi museo tarjoaa arkisto- ja tietopalveluja alan tutkijoille. Tarjoamme myös neuvontapalveluja museoiden ja kulttuurilaitosten esteettömyyteen ja saavutettavuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Syksyn 2019 historiaklubit

Tervetuloa Näkövammaismuseon syksyn historiaklubeille! Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Keskiviikkona 16.10 klo 15-16.15 aiheena Taitoautomaatteja vai uhkapeliä - raha-automaatit varainhankintakeinona 1920- ja 1930-luvun Suomessa. Museoamanuenssi Kari Huuskonen alustaa aiheesta. Paikka on Iiris-keskuksen kokoustila Outa (6 krs.).

Keskiviikkona 20.11 klo 15.00-16.15 aiheena Sapiens - ihmisen lyhyt historia. Keskustelemme israelilaisen historiantutkijan, professori Yuval Noah Hararin teoksesta Sapiens. Museoamanuenssi Kari Huuskonen alustaa aiheesta. Paikka on Iiris-keskuksen kokoustila Outa (6 krs.).

Yhteystiedot ja aukioloajat

Museo sijaitsee Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa. Käyntiosoite on Marjaniementie 74, 00930 Helsinki.

Näkövammaismuseo on avoinna maanantaista keskiviikkoon kello 12–15. Ei pääsymaksua.