Saa­vu­tet­ta­vuus so­siaa­li­ses­sa me­dias­sa

Vasemmalla on piirroskuva kännykästä, jonka ympärillä leijailee sosiaalisen median   symboleita. Oikealla on punatukkainen ja punapartainen mies, joka pitää kättä korvan takana   ja kuuntelee kohti kännykkää. Miehen ja kännykän välissä on puhekupla, jossa on avattu   munalukko ja sanat #SanoitaSome. Kuvan vasemmassa alalaidassa on Näkövammaisten liiton ja   Näkemättä kaunis-kampanjan logot.

Sosiaalisen median palvelut Facebook, Twitter ja Instagram ovat nykyisin entistä saavutettavampia. Niissä kaikissa on käytössä kuvien alt-tekstiominaisuus, eli kuville voi kirjoittaa kuvauksen/vaihtoehtoisen tekstin näkövammaisia käyttäjiä varten. Kuvauksen kuulee ainoastaan silloin, kun palveluita käyttää ruudunlukuohjelmalla. Riittävä kuvaus kertoo yhdellä lauseella kuvan olennaisen sisällön.

Tälle sivulle olemme koonneet aiheeseen liittyvää materiaalia ja ohjevideoita. Tehdään yhdessä saavutettava some!

Tämä sivu on osa Näkövammaisten liiton ja Näkemättä kaunis -yhteisön #SanoitaSome-kampanjaa, jolla kutsumme ihmisiä mukaan tekemään saavutettavampaa somea.

Ohjeita vaihtoehtoisen tekstin lisäämiseen sosiaalisessa mediassa

Kuvakaappaus Facebookin julkaisunäkymästä, johon on ladattu kuva. Oranssi nuoli osoittaa kohtaan, jossa on siveltimen kuva.

Näin teet alt-tekstin Facebookissa

Kuvailun lisääminen tietokoneella: Kun olet lisännyt julkaisuun kuvan, vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa kuvan päälle ilmestyvää sivellin-symbolia ("Muokkaa kuvaa"). Valitse aukavasta ikkunasta toiseksi alin kohta "Vaihtoehtoinen teksti". Klikkaa "Ohita luotu vaihtoehtoinen teksti" ja kirjoita kuvailu. Klikkaa "Tallenna".

Julkaistun kuvan vaihtoehtoista tekstiä voi muokata myöhemmin valitsemalla kuvan asetukset, ja sieltä kohdan "Muuta vaihtoehtoista tekstiä". 

Jos lisäät kuvan iOS-laitteella, julkaise ensin kuva. Tämän jälkeen aktivoi kuva ja valitse kuvan valikosta "Muokkaa vaihtoehtoista tekstiä" (Katso kuvakaappaukset alla.) 

Jos lisäät kuvan Android-mobiililaitteella, voit kuvailla kuvan itse julkaisukentässä.

PS. Ethän jaa somessa kuvaa, joka sisältää tekstiä. Esimerkiksi somessa yleisesti kiertävät mietelauseet ovat usein kuvia, jotka eivät ole näkövammaisten ruudunlukuohjelmille luettavia.

Jos kuitenkin haluat jakaa kuvana olevaa tekstiä, muista kirjoittaa kuvalle vaihtoehtoinen teksti tai kirjoita kuvan teksti auki julkaisukenttään.

Kuvakaappaus Facebookin julkaisunäkymästä mobiilissa. Valkoinen nuoli osoittaa kohtaan, jossa on valikko.

Kuvakaappaus Facebookin julkaisunäkymästä mobiilissa. Punainen nuoli osoittaa kohtaan valikossa, jossa on kohta Muokkaa vaihtoehtoista tekstiä.

Kuvankaappaus Instagramista, kohta missä lisättävä kuva valitaan. Valittu kuva on #SanoitaSome logo.

Näin teet alt-tekstin Instagramissa

Instagramissa kuvaus lisätään samalla sivulla, jossa kuva julkaistaan. Paina julkaisusivun alimmasta komennosta Lisäasetukset.  Valitse Esteettömyys-otsikon alta "Kirjoita vaihtoehtoinen teksti" ja sanoita kuvasi tekstikenttään.
Kuvakaappaus Twitteristä, kohta missä julkaisu tehdään ja alt-teksti kirjoitetaan. Valittu kuva on #SanoitaSome logo.

Näin teet alt-tekstin Twitterissä

Twitterissä on laitettava ensin saavutettavuusasetukset kuntoon, jonka jälkeen kuvan päälle ilmestyy aina automaattisesti Lisää kuvaus -painike.

Mobiililaitteessa: Paina profiilikuvaasi ja valitse Asetukset ja yksityisyys. Apple-laitteessa valitse yleisasetuksista Käyttöapu ja aktivoi valinta Kirjoita kuville kuvauksia. Android-versiossa asetus löytyy Esteettömyys-otsikon alta. Tästä lähtien Twitter ehdottaa kuvauksen lisäämistä jokaisen kuvan alareunassa, kohdassa Lisää kuvaus. 

Tietokoneella valitaan yläpalkista kohta Profiili ja asetukset, ja sieltä Asetukset ja yksityisyys. Sen jälkeen klikataan kohtaa Saavutettavuus ja laitetaan ruksi kohtaan Kirjoita kuvien kuvaukset ja Tallenna muutokset -painiketta. 
Oikealla on luontokuvaaja Konsta Punkka ja vasemmalla kuvailutulkki Carita Lehtniemi. He istuvat värikkäiden jakkaroiden päällä ja heidän välissään on kannettava tietokone, jota molemmat katsovat.

Miten kuvailen somekuvia näkövammaisille ja Mitä on kuvailutulkkaus -videot

Näkövammaisten liiton YouTube-kanavalta löytyy kaksi videota, joissa luontokuvaaja Konsta Punkka keskustelee kuvailutulkki Carita Lehtniemen kanssa kuvailutulkkauksesta, kuvien kuvailusta ja niitten vaihtoehtoisesta tekstistä, kun kuvia julkaistaan sosiaalisessa mediassa.