LG Ea­sy Smart H410 käyt­töö­not­to ja Talk­Bac­kin mu­kaut­ta­mi­nen

Lukijalle

Tämä ohje on kirjoitettu LG Easy Smart -matkapuhelimen asentamiseksi näkövammaiselle käyttäjälle. Jos olet vaikeasti heikkonäköinen tai sokea, tarvitset avustajaa asennuksen ja mukauttamisen tekemiseksi.
 
Näkövammaisille on aiemmin valmistettu perusohje Android-laitteiden käyttöön. Ohjeessa kerrotaan TalkBack-sovelluksen asetuksista ja matkapuhelimen käytöstä sen avulla tarkemmin kuin tässä ohjeessa. Android-laitteiden käyttöohje on Näkövammaisten liiton verkkosivuilla osoitteessa www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut_nakovammaisille/tietotekniikka/materiaalia_itseopiskeluun
 
25.11.2015, NKL

1 Easy Smart -matkapuhelimen käyttöönoton valmistelut

LG Easy Smart H410 -matkapuhelimessa on valmiiksi asennettuna TalkBack-ruudunlukusovellus. Älä päivitä sitä vaan säilytä alkuperäinen asennus.
 
Tarvitset Android-käyttäjänä Google-tilin ja Google Payments -tilin sovellusten ostamista varten. Google Payments -tilin avulla sovellusostoksia pystyt tekemään luottokortilla tai esimerkiksi R-kioskeista saatavilla lahjakorteilla. Ensimmäinen tarve tulee asennusvaiheessa, kun joudut ostamaan Vocalizer-puhesyntetisaattorin TalkBackia varten. Vocalizer maksaa noin neljä euroa.
 
Google-tili luodaan osoitteessa www.google.fi ja Payments-tili luodaan Google-tilin tunnuksilla osoitteessa https://wallet.google.com.

2 Ensimmäinen käynnistys

 1. Kytke laite päälle virtapainikkeesta.
 2. Valitse kieli.
 3. Ohita helppokäyttöasetus-kohta, mikäli sinulla on mahdollisuus käyttää näkevää avustajaa asennuksessa. Tarvittaessa saat TalkBackin käyttöön puhelimen käynnistyttyä pitämällä kahta sormea ruudulla kahdeksan sekunnin ajan. Huomioi, että TalkBack käynnistyy tässä vaiheessa englannin kielisenä siitä huolimatta, että asennuksen alussa on valittu kieleksi suomi.
 4. Täydennä internetyhteys-asetukset sekä matkapuhelinverkon että mahdollisen langattoman verkon osalta.
 5. Anna Google-tilisi käyttäjätunnus ja salasana. Mikäli tarvitset virtuaalinäppäimistöä näytölle, kosketa tekstin syöttökenttää.
 6. Hyväksy käyttöehtosopimukset.
 7. Valitse vaihtoehto ota käyttöön uutena laitteena Ellet ole aikeissa mukauttaa puhelimeesi asennettuja sovelluksia ja asetuksia aikaisemmin käytössäsi olleesta Android-laitteesta.
 8. Ohita seuraavaksi näytölle tuleva Ruudunlukitussuojaus -asetus. Sitä ei aseteta päälle.
 9. Hyväksy seuraavaksi oletusasetuksilla Google-palvelut, sijaintipalvelut, aktiviteettien lokit ja käyttöehdot.
 10. Hyväksy käytettäväksi kotinäytöksi ”Easy home”.
 
LG Easy Smart H410 on nyt perusvalmiudessa

3 Näkövammaiselle mukauttaminen

3.1 Vocalizerin ostaminen Play-kaupasta

 1. Siirry sovelluskauppaan kotinäytön kuvakkeesta ”Play Kauppa”.
 2. Kirjoita hakukenttään vocalizer TTS.
 3. Valitse hakutuloksista Vocalizer TTS – Suomi.
 4. Valitse "Asenna".
 5. Hyväksy näytölle tulevat käyttöoikeudet. Sovelluksen asentuminen kestää hetken. Odota asentumisen ajan ja avaa sitten Vocalitzer ohjelman kuvakkeesta. Vocalitzerin kuvake on vihreä puhuva ihmishahmo.
 6. Näytölle avautuu seuraavaksi kielen valinta. Valitse luettelosta suomi.
 7. Valitse käytettävä puheääni. Näitä ovat Satu ja Onni, Valitse esimerkiksi Onni napauttamalla pilven kuva -painiketta.
 8. Seuraavaksi siirryt maksamiseen. Maksun yhteydessä tarvitset Google-tilisi tunnuksia sekä maksukortin tietoja, jollei niitä ole jo aikaisemmin määritelty.
 9. Maksun suoritettuasi sulje sovellukset painamalla näppäimistön ylärivistä oikeassa reunassa olevaa painiketta ja valitse näytöltä "tyhjennä kaikki".
 10. Käynnistä Vocalizer uudelleen. Valitse suomi ja valitse pilvi-painikkeesta ostettu puheääni. Valitse äänenlaaduksi "+" (parempi äänenlaatu) ja äänitiedostojen lataus käynnistyy.
 11. Latauksen jälkeen palaa takaisin kotinäytölle.

3.2 Ruudunluvun käyttöönotto

 1. Valitse kotinäytöltä kuvake ”Yksinkertaiset asetukset”.
 2. Valitse kohta Katso kaikki asetukset ja sieltä helppokäyttöisyys / Näkö / TalkBack. Älä käynnistä vielä TalkBackia.
 3. Valitse kohta Teksti puheeksi ja vaihda käytettäväksi puheeksi Vocalizer. Vahvista valinta OK-painikkeella.
 4. Palaa edelliseen näyttöön Takaisin-näppäimellä ja käynnistä Talkback valintaruudusta. TalkBack muuttaa kosketuseleitä. Valitseminen tehdään TalkBackin ollessa käynnissä yhden sormen kaksoisnapautuksella tai painamalla näppäimistöllä nuolien keskellä olevaa OK-näppäintä.
 5. Ohita opetusnäytöt valitsemalla seuraava painike, kunnes näytölle tulee valmis painike. Valitse se.
 6. Ota käyttöön asetus kohdasta "Salasanan äänivahvistus päälle".
 7. Poista valinta kohdasta "Näytä TalkBack vesileima".

3.3 Ruudunluvun asetusten mukauttaminen

 1. Valitse kotinäytöltä kuvake ”Yksinkertaiset asetukset”.
 2. Valitse sieltä kohta "Katso kaikki asetukset" ja edelleen helppokäyttöisyys / Näkö / TalkBack / Asetukset.
 3. Poista värinäpalaute käytöstä.
 4. Muuta äänenvoimakkuus 25 prosenttiin "Median äänenvoimakkuudesta".
 5. Ota "Näytä kontekstivalikko luettelona" käyttöön.
 6. Ota TalkBackin keskeytyksen ja jatkamisen pikanäppäin käyttöön.
 7. Määrittele kohdasta "Eleiden hallinta" seuraavat käyttöä helpottavat muutokset:
  a) "Pyyhkäise ylös", muutetaan "Lue alusta alkaen".
  b) "Pyyhkäise alas", muutetaan "Lue seuraavasta kohteesta alkaen".

  Jotta seuraavien asetusten muuttaminen onnistuisi käännä laite vaakatasoon siten, että näyttö on vasemmalla puolella. Navigointinäppäin vaihtaa asennon mukaan toimintaansa.
 8. Määritä seuraavat navigointitoiminnot:
  a) Avaa "Siirry seuraavaan kohteeseen". Valitse navigointinäppäimistä nuoli oikealle eli navigointiympyrän oikea reuna, joka osoittaa nyt laitteen asennon muututtua oikealle näppäimien suuntaan.
  Hyväksy kosketusnäytöltä OK kaksoisnapautuksella.
  b) Avaa "Siirry edelliseen kohteeseen". Valitse nuoli vasemmalle ja hyväksy napauttamalla OK kosketusnäytöltä.
  c) Avaa "Suorita Klikkaus". Valitse nuolien keskellä oleva painike ja hyväksy jälleen napauttamalla OK kosketusnäytöltä.
 9. Määritä seuraavaksi tarkkuustoiminnot:
  a) Avaa kohta lisää tarkkuutta ja valitse alaspäin osoittava nuoli. Hyväksy painamalla OK-painiketta.
  b) Avaa kohta "Vähennä tarkkuutta" ja valitse ylöspäin osoittava nuoli. Hyväksy painamalla OK.
 10. Poista näytön säästäjän aikaviive käytöstä valitsemalla Kotinäytöltä "Yksinkertaiset asetukset". Valitse kohta "Katso kaikki asetukset" ja sieltä näyttö / näytön pimennys. Valitse asetus ”Pidä näyttö päällä”.
 11. Ota käyttöön puheluun vastaaminen kannen avauksella valitsemalla Kotinäytöltä kuvake ”Yksinkertaiset asetukset”, Valitse kohta Katso kaikki asetukset ja sieltä puheluasetukset / Vastaa puheluun. Vaihda asetukseksi ”Kansi Auki”.
 12. Heikkonäköisen käyttäjän kannattaa kokeilla, toisiko seuraavien asetusten säätäminen apua puhelimen hallintaan:Valitse ensin "Yksinkertaiset asetukset" ja sieltä "Katso kaikki asetukset". Valitse seuraavaksi Helppokäyttöisyys / Näkö. Tämän asetuksen alta löytyvät
  • Fontin koko
  • Kosketuskohdennus eli suurennuseleet
  • Ruudun värien inversio eli käänteiset värit
  • Ruudun värien säätö

Määritykset ovat nyt valmiit ja voit palata kotinäytölle.

4 LG Easy Smart -puhelimen pikaohje TalkBack-käytössä

4.1 PIN-koodi

PIN-koodia ei voi näppäillä TalkBackin ollessa käytössä. Jos Sim kortti sitä vaatii, sulje TalkBack painamalla yhtä aikaa äänenvoimakkuus säätimiä. Ne ovat laitteen vasemmassa kyljessä.

Nääpäile koodi ja hyväksy navinäppäimistön keskellä olevalla OLopuksi palauta TalkBack käyttöön painamalla molempia äänenvoimakkuus näppäimiä yhtä aikaa.

4.2 LG Easy Smart -matkapuhelimen näppäimet

Puhelimen numeronäppäimet ovat alareunassa, kohonäppäin on numero viisi.

Numeron viisi yläpuolella on numero kaksi  ja alapuolella numero kahdeksan.

Virtanäppäin on punainen luuri, joka löytyy numeron kolme yläpuolelta. Numeroiden yläpuolella keskellä ovat Navi-näppäimet ympyränmuotoisesti siten, että nuolet ovat kehällä ja niiden keskellä on OK-painike.

Ylimmässä rivissä keskimmäinen on Koti-näppäin, joka vie aina aloitusnäytölle. TalkBack sanoo aloitusnäytön kohdalla "Easy home".

Ylimmän rivin vasemmanpuoleisin on Takaisin-näppäin, joka vie edelliselle näytölle.

4.3 Soittaminen ja vastaaminen

Puheluun vastaat avaamalla matkapuhelimen kannen tai sen ollessa jo auki paina numeronäppäimen yksi yläpuolella olevaa vihreää Luuri-näppäintä.

Puhelun lopetat sulkemalla matkapuhelimen kannen tai painamalla lyhyesti punaista Luuri-näppäintä, joka on numeronäppäin kolmen yläpuolella.

Kun haluat soittaa puhelun, avaa kansi, näppäile numero ja paina vihreää Luuri-painiketta numeronäppäin yksi yläpuolelta.

Tallennettuihin yhteystietoihin pääset painamalla punaisen Luuri-näppäimen yläpuolella olevista pienistä pyöreistä näppäimistä alempaa. Selaile yhteystietoja käyttämällä nuolia oikealle tai vasemmalle. Valitse yhteystieto painamalla OK-näppäintä navinäppäimistön keskeltä.