Tie­to­ko­nei­ta nä­kö­vam­mai­sil­le

Näkövammaisten liitto on määritellyt näkövammaiselle käyttäjälle sopivat NKL-tietokoneet, jotka ovat yhteensopivia apuvälineohjelmien kanssa.

NKL-tietokoneissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä, ja niiden asetuksia on mukautettu käyttöönoton helpottamiseksi. Tietokoneisiin on asennettu maksuton NVDA‑ruudunlukuohjelma, eSpeak‑puhesyntetisaattori, julkaisujen lukemiseen Windows Luetus sekä Daisy-julkaisujen käsittelyä helpottava Daisy‑apuri.

Maksullisten apuvälineohjelmien, eli Jaws-, ZoomText- ja Supernova -ohjelmien asennuspaketit löytyvät tietokoneilta. Maksullisia apuvälineitä voi hakea lääkinnällisenä kuntoutuksena omasta keskussairaalasta tai ammatillisena kuntoutuksena Kelalta.

NKL-tietokoneilla on kolmen vuoden takuu, johon kuuluu laitevikojen korjaaminen tai korvaavan laitteen toimitus kotiin. Valittavissa on kolme kannettavaa tietokonetta erikokoisilla näytöillä sekä yksi pöytätietokone. Samalla voi tilata myös yleisimpiä oheislaitteita kuten näytön, kaiuttimet, skannerin tai tulostimen.

Tilaaminen

NKL-tietokoneet tilataan suoraan laitteiden myyjältä. NKL-tietokoneita ja niiden oheislaitteita myy TKM Tietokonemaailma Oy. Tietokonepaketteja on eri hintaisia. NKL-tietokoneita voi tilata kuka tahansa.

Tietokone lainaksi tilapäiseen tarpeeseen

Näkövammaisten liitto voi antaa tietokoneen lyhytaikaiseen lainaan, mikäli esim.
  • tarvitset tietokonetta ylioppilastutkinnon tai pääsykokeen suorittamiseen
  • opiskeluun tai työhön käytetty tietokone rikkoutuu
  • vireillä olevan apuvälinekoneen hakuprosessi viivästyy
Laina on maksuton. Lainattava laite on perusominaisuudet sisältävä kannettava Windows-järjestelmän tietokone. Koneeseen asennetaan tarvittaessa lainaajan apuvälineohjelmistot.

Laitteissa on vakiona ruudunlukuohjelma NVDA, puhesyntetisaattorina Espeak sekä Windowsin suurennuslasi.

Lainausta voit tiedustella Näkövammaisten liiton IT-neuvonnasta:

puhelin: 09 3960 4000
sähköposti: it-neuvonta@nkl.fi

Apua ja tukea

Näkövammaisten tietoteknisissä haasteissa voit kysyä neuvoa NKL:n IT-neuvonnasta, ja alueyhdistykset järjestävät IT-kursseja sekä lähitukea. Apuvälineen käytön opastuksesta vastaa sen myöntäjä.

Lisätietoja

Näkövammaisten IT‑neuvonta p. 09 3960 4000, sähköposti: it-neuvonta@nkl.fi

Tiedot NKL-tietokoneista ja oheislaitteista sekä niiden toimitus- ja maksuehdoista saa Tietokonemaailmasta.