VR:n vam­mais­pal­ve­lut

Vammaispalvelut on merkitty aikatauluihin inva-merkillä.

Näkövammainen on oikeutettu maksuttomaan saattajaan. Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa pyörätuolipaikoilla, jolloin koirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Tutustu tarkemmin junamatkaan opaskoiran kanssa.

Maksuton vammaispalvelunumero

VR otti 1.1.2017 alkaen käyttöön maksuttoman palvelunumeron vammaisasiakkaille. Numerosta saa hoidettua kaikki matkaan liittyvät palvelut, junalipun ostamisesta asemien avustamispalvelun tilaamiseen. Uusi palvelunumero on 08001-66888 ja palvelu on avoinna päivittäin klo 7–22.

Asemien avustuspalvelut

Asemien avustamispalvelun kohtaamisaika on muuttunut. Uusi kohtaamisaika on 1.1.2017 jälkeen tehdyille avustamistilauksille 20 minuuttia ennen junan aikataulunmukaista lähtöaikaa. Kohtaamisaika vahvistetaan asiakkaalle avustamispalvelun tilaushetkellä. Avustamispalvelu on mahdollista tilata 37 asemalle ja sen voi tilata asemien lipputoimistojen lisäksi puhelimitse VR Vammaispalvelusta p. 08001-66888 viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Numero on maksuton.

Avustaminen asemalla

1. Kun olet varannut avustajan asemalla, tule paikalle hyvissä ajoin, viimeistään 20 minuuttia ennen junan lähtöä.
 2. Avustamispiste on merkitty asemalla kansainvälisellä merkillä. Voit  tarkistaa avustamispisteen sijainnin asemakohtaisesti netissä Asemat-osiossa tai vammaispalvelunumerosta. Turvallisuussyistä henkilökunta ei voi nostaa vammaista pyörätuoliin tai pyörätuolista. Useimmilla asemilla toimii asiakasinformaatiojärjestelmä, jota kautta saat tietoa junien kulkuajoista kuulutuksin ja näyttötaulujen välityksellä. Muutokset ovat mahdollisia, ja niistä ilmoitetaan kuulutuksin ja näyttötauluissa.

Näkövammaiset

Näkövamma on todistettava matkustettaessa maksuttoman saattajan kanssa
• Näkövammaisten Keskusliiton jäsenkortilla (näkövammaiskortilla), kun haitta-aste on vähintään 65 %
• Näkövammaiset Lapset ry:n jäsenkortilla (näkövammaiskortilla)
• Lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamma on vähintään 65 %
• Suomen kuurosokeat ry:n jäsenkortilla

Matkustaminen saattajan kanssa

Kun näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas matkustaa saattajan kanssa, saattajalla on oikeus VR:n maksuttomaan matkaan kauko- ja lähiliikenteessä, myös yöjunien makuupaikalla. Saattajalla tulee olla valmiudet auttaa vammaismatkustajaa matkan aikana. Saattajan ja saatettavan tulee matkustaa kokonaisuudessaan sama yhteysväli.
• Asiakkaalla on oltava aikuisen, lapsen, opiskelijan tai eläkeläisen junalippu. Myös alle 4-vuotiaalle näkö- tai liikuntavammaiselle tulee ostaa juniorilippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Saattajan on oltava yli 18-vuotias.
• Saattajan maksuttoman lipun saa myös Säästö- tai Peruslipulla matkustava näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas. Huom! Autopaketti ei oikeuta maksuttomaan saattajaan.
• Lisätietoja HSL-alueen saattajalipusta on erikseen saatavilla.

Saattajaliput

Saattajan maksuton lippu tulee hankkia verkkokaupasta, aseman lipunmyynnistä, puhelimitse VR Asiakaspalvelusta tai junan konduktööriltä samalla kuin saatettavan vammaismatkustajan lippu.

Jos näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen on jo ostanut lippunsa itsepalvelukanavasta, saattajan lipun voi varata aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.

Vammaismatkustajan ja saattajan liput verkkokaupasta

Näkö- tai liikuntavammaisena matkustajana voit ostaa junalipun verkkokaupasta. Jos olet oikeutettu saattajan maksuttomaan matkaan, voit nyt samalla lunastaa lipun saattajalle verkkokaupassa asioidessasi.

 Toimi näin:
• Valitse verkkokaupan hakuruudussa matkustajaksi (esim. aikuinen, eläkeläinen) ja klikkaa Lisää uusi matkustajatyyppi.
• Valitse toisesta alasvetovalikosta matkustajatiedoksi Saattaja ja hyväksy saattajalipun ehdot klikkaamalla.
• Sen jälkeen voit valita paikat itsellesi ja saattajallesi. Jos tarvitset pyörätuolipaikan, valitse sellainen verkkokaupan vaunukartalta ja saattajallesi paikka sen läheisyydestä. Sitten voit edetä lipun ostoon. Saattajalippu on maksuton.
• Huomioithan, että pyörätuolimatkustajan saattajan paikkaa ei voi toistaiseksi hankkia mobiiliselaimen kautta.

Liikuntavammaiset

• Pyörätuolipaikkoja ei varata muille kuin liikuntavammaisille tai -rajoitteisille matkustajille. Pyörätuolipaikkojen vieressä olevat paikat on varattu ensisijaisesti liikuntavammaisten saattajille. Jos liikuntavammainen haluaa istua tavallisella istumapaikalla, hän voi varata sellaisen pyörätuolipaikan sijaan.
• Liikuntavammaisen matkustajan apuväline kuljetetaan matkatavarana maksutta junissa, joissa on invapalvelut tai kun vammainen matkustaa avustajan kanssa. Invamopo ei kuitenkaan mahdu Pendolino-junaan.
• Vammaismatkustaja tai hänen saattajansa huolehtii pyörätuolin, invamopon tai muun apukulkuvälineen käytöstä junaan noustaessa sekä junasta poistuttaessa.
• Kun liikuntavammainen matkustaa lemmikin kanssa, hänellä on oikeus matkustaa IC- ja Pendolino-junissa palveluvaunussa vammaispaikoilla, samoin kuin avustaja- tai opaskoiran kanssa.

Matkustaminen opas- avustaja- tai kuulokoiran kanssa

• Suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.
• Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolino-junan palveluvaunussa.
• Opaskoirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Lemmikkimaksu peritään, jos opastettavalla on maksuttomaan lippuun oikeutettu saattaja.
• Makuuvaunussa opaskoira matkustaa maksutta opastettavansa kanssa päätyhytissä, joka tulee varata kokonaan omaan käyttöön.
• Jos matkustaja matkustaa yksin makuuvaunun päätyhytissä opaskoiran kanssa, hytti hinnoitellaan normaalia yhden hengen hyttiä edullisemmaksi.

Matkan aikana junassa

• Kaukojunissa on saatavilla vammaispalveluita joitakin pika- ja taajamajunia lukuun ottamatta.
• Vammaisena voit pyytää junan henkilökuntaa avustamaan ravintolatuotteiden ostossa, mikäli junassa on ravintolavaunu.
• Junissa on informaatio- ja kuulutusjärjestelmä, joka antaa tietoa junan kulusta ja pysähdyspaikoista. Kuulutustiedot näkyvät InterCity- junissa ja Pendolinoissa myös näyttöruuduissa.

Näkövammaiset

• Uuden kaluston penkit on numeroitu pistekirjoituksella ja merkitty värikontrasteilla vaunuosaston ulko- ja sisäpuolella.
• Junien sisustusvärityksessä on käytetty vastavärejä oviaukkojen ja seinien, ovien avausnappien sekä rappusten erottamisessa.

Lähteet