Aluesihteereiden kuukausitiedote / lokakuu 2015
Ce­lian pal­ve­lut

Celian palvelut

Celian palveluita voivat käyttää kaikki henkilöt, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan lukemisesteen vuoksi hankalaa. Tässä tiedotteessa kerrotaan Celian uusista käytännöistä. Vanhoilla lainaajilla palvelut jatkuvat toistaiseksi ennallaan.

Kuinka pääsen Celian äänikirjojen käyttäjäksi?

Äänikirjat verkon välityksellä
- Ilmoittaudu Celian kirjojen käyttäjäksi omassa kirjastossasi. Kirjastossa ei tarvita kirjallista todistusta lukemisesteestä. Jos oma kirjasto ei vielä tarjoa Celian aineistoja, pyydä silloin asiantuntijaa (esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaista tai erityisopettajaa) täyttämään erillinen liittymisilmoitus Celiaan.

Celian kirjojen kuunteluun käytetään maksutonta Pratsam Reader -mobiilisovellusta. Kuuntelusovellus toimii sekä Android- että iOS -käyttöjärjestelmissä. Käytännössä iPhoneissa, iPadeissä, Samsungin tableteissa ja älypuhelimissa sekä Lenovon ja Doron mobiililaitteissa.
Celian palveluiden uudet käyttäjät saavat tunnukset sovelluksen käyttöön suoraan omasta kirjastostaan Celian verkkopalvelun käytön aloituksen yhteydessä. Celian nykyiset asiakkaat saavat tunnukset Celiasta. Kirjoja voi kuunnella myös tietokoneella. Lisää tietoa sovelluksesta ja ohjeet sen käyttöön löytyvät Celian verkkosivuilta 


Äänikirjojen lainaaminen cd-levyinä
- Jos tarvitset Celian kirjoja cd-muodossa, voit kysyä niitä omasta kirjastostasi tai kirjastosi kotipalvelusta. Kirjasto voi tarvittaessa tilata cd-äänikirjoja valikoimiinsa Celiasta.
- Jos kirjastolla ei ole vielä Celian kirjoja cd-muodossa, voit asiantuntijalausunnon perusteella ilmoittautua Celian suoraksi asiakkaaksi. Liittymisilmoituksen Celian suoraksi asiakkaaksi tekee terveydenhuollon asiantuntija asiantuntijan ilmoittautumislomakkeella. Huom. koululaiset ja opiskelijat liittyvät aina Celian verkkoasiakkaiksi eivätkä voi lainata cd-levyjä.
- Celian suoriksi cd-lainaajiksi otetaan aikuisia asiakkaita vain seuraavissa poikkeustapauksissa:
1) kunta ei pysty tarjoamaan kirjastonsa asiakkaalle äänikirjoja cd-muodossa
2) asiakkaan toimintakyky on niin rajoittunut, ettei hän pysty hankkimaan kunnan tarjoamia äänikirjapalveluita itse, omaistensa tai laitos- ym. palvelun avustamana

Lainattavien koskettelu- ja pistekirjojen käyttö
- Jos haluat lainata koskettelu- tai pistekirjoja, pyydä kuntoutusohjaajasi tai muuta terveydenhuollon ammattilaista ilmoittamaan sinut suoraan Celian asiakkaaksi.

Oppikirjapalveluiden käyttö
- Celian oppikirjat peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatilliseen koulutukseen ovat maksullisia ja ne tilataan Oppari-verkkokaupasta.
- Korkeakouluopiskelijat saavat kirjansa maksutta oman korkeakoulukirjastonsa kautta.

Mistä saan kuuntelulaitteen?

Näkövammaisten Keskusliitto lainaa Daisy-soittimia näkövammaisille sekä muille henkilöille, joiden lääkärin toteama vamma tai sairaus haittaa olennaisesti painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä. Daisy-soittimen lainaaminen ei edellytä 50 % näkövamman haitta-astetta toisin kuin monet muut näkövammaisuutta edellyttävät palvelut.

Daisy-soittimen lainaushakemukset tehdään suoraan Näkövammaisten keskusliiton Daisy-lainaamoon
- Daisy-neuvonta p. 09 - 3960 4040
- sähköposti daisy@nkl.fi
- verkossa www.nkl.fi/daisy
 

Daisy-asiakkuushakemuksen voi täyttää joko asiakas tai hänen edustajansa. Asiakkaalle toimitetaan Daisy-soitin yleensä kahden viikon kuluessa hakemuksen ja mahdollisten liitteiden saapumisesta.

Lisätietoa

Celian asiakaspalvelu
Lainaaminen, neuvonta ja asiakkaaksi liittyminen
maanantai-torstai klo 9-12, perjantaisin suljettu (aukioloajat muuttuneet 1.9.2015 alkaen)
p. 0295 333 050, palvelut@celia.fi