Liik­ku­mi­nen ja lei­kit

Paketti tarjoaa erilaisia kokemuksia näkövammaisena liikkumisesta.

Vaihtoehtoina on erilaisia leikkejä ja liikuntamuotoja, joiden avulla on mahdollisuus samaistua näkövammaisuuteen. Eri-ikäisille osallistujille voi luoda sopivan kokonaisuuden. Materiaalit Näkövammaisten Keskusliitossa.

1. Polttopallo

Max 20 ihmistä
Kesto: 30min
Sopii kaiken ikäisille lapsille ja nuorille

Säännöt: Yksi on polttaja, joka on näkevänä rajojen ulkopuolella kulkuspallon kanssa. Muut ovat silmät peitettyinä rajojen sisällä ja väistelevät palloa. Polttaja saa polttaa vain heittämällä pallon maata pitkin. Pelin aikana on oltava hiljaa, jotta kulkuspallon ääni kuuluu. Kun pallo osuu pelaajaan, pelaaja palaa ja siirtyy pelialueen ulkopuolelle. Pelaaja pitää siteen edelleen silmillään ja voi osallistua muiden polttamiseen. Viimeiseksi pelialueelle jäänyt voittaa pelin.

2. Mustekala

Max 20 ihmistä
Kesto: 30min
Sopii ala-asteikäisille

Tarvikkeet: Sokkolasit tai huivi sekä kartiot rajojen merkitsemiseen
Säännöt: Yksi osallistuja valitaan keskelle mustekalaksi ja hänen silmänsä peitetään. Mustekala ei saa liikkua, vain huitoa jalat paikallaan. Muut ovat näkevinä, ja yrittävät päästä mustekalan ohi niin, ettei mustekala ehdi koskettaa. Jos mustekala koskettaa, pelaaja jää keskelle muodostaen ketjun mustekalan kanssa ja yrittää myös ottaa pelaajia kiinni liikkumatta. Kaikkien on liikuttava yhtä aikaa, kävellen ja pidettävä ääntä liikkuessaan.

3. Kepittely

Max 20 ihmistä
Kesto: 30min
Sopii kaikenikäisille

Tarvikkeet: Valkoisia keppejä, simulaatiolasit, sokkolasit
Idea: Tällä pisteellä on tarkoitus tutustua opastamiseen ja valkoisen kepin käyttöön. Kokeilla voi esimerkiksi suunnistusta, opastusotetta, portaita, ovi-tilanteita tai tuolille opastamista. Simulaatiolasien ideana on havainnollistaa erilaisia näkövammoja.

4. Rapsutusmurhaaja

Max 20 ihmistä
Kesto: 30min
Sopii yli 4lk oppilaille

Säännöt: Yksi on leikinjohtajana, muut ovat silmät peitettyinä. Leikin johtaja merkitsee murhaajan koskettamalla häntä olkapäähän. Osallistujat alkavat kierrellä tilassa ja kättelevät toisiaan sokkoina. Kätellessä sanotaan aina oma nimi. Kaikki toistavat kättelyä samalla tavalla, mutta murhaaja rapsuttaa kätellessään toisen kämmentä, jonka jälkeen rapsutettu kuolee. Rapsutuksen jälkeen odotetaan 10 sekuntia, minkä jälkeen huudetaan ääneen, että on kuollut. Muut yrittävät arvata, kuka on murhaaja. Jos arvaa väärin, kuolee. Jos joku arvaa, kuka on murhaaja, leikki päättyy. Ideana on näkövammaisen kohtaaminen. Tämä leikki havainnollistaa myös hyvin, kuinka tärkeää on sanoa nimi, jotta tunnistaminen on helpompaa.

5. Juoksu

20-30 ihmistä
Kesto: 30min+
Sopii kaikenikäisille

Idea: Tarjotaan mahdollisuus kokeilla juoksemista eri tavoilla sokkona. Opastuslenkillä juostessa tarvitaan näkevä opas, jolloin opas ja sokko pitävät kiinni samasta lenkistä ja opas ohjaa. Juoksunaru kiinnitetään kahden tolpan väliin, jolloin narusta kiinni pitämällä voi juosta itsenäisesti lyhyttä matkaa. Juoksu ääntä kohti toimii niin, että näkevä antaa sokolle äänimerkkiä, esimerkiksi taputtamalla, jolloin sokko suuntaa ääntä kohti.