Kuun­te­le Dai­sy-soit­ti­mel­la ää­ni­leh­tiä ja ää­ni­kir­jo­ja

Näkövammaisten liitto ry lainaa Daisy-julkaisujen kuunteluun helppokäyttöisiä Daisy-soittimia Celian ja yleisten kirjastojen asiakkaille sekä näkövammaisille äänilehtien lukijoille. Daisy-äänilehtiä tuottavat Näkövammaisten liitto ja alueyhdistykset.

kuvassa erilaisia Daisy-soitinmalleja

Daisy-soittimen lainaus

Näkövammaisten liitto lainaa Daisy-soittimia näkövammaisille sekä muille henkilöille, joiden lääkärin toteama vamma tai sairaus haittaa olennaisesti painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä. Daisy-soittimen lainaaminen ei edellytä 50 % näkövamman haitta-astetta toisin kuin monet muut näkövammaisuutta edellyttävät palvelut. Daisy-soittimen voi saada lainaksi pysyvästi manner-Suomessa asuva henkilö. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee palvelua Veikkauksen tuotoilla.

Asiakkuushakemuksen voi täyttää verkossa tai tulostaa täytettävän lomakkeen tältä sivulta. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan selvitys hakijan vammasta tai sairaudesta. Sen voi tulostaa ja lähettää täytettynä Daisy-lainaamoon. Selvitystä ei tarvita, jos hakijalla on näkövammaiskortti. Celiaan lähetetty ilmoitus lukemisesteestä ei välity NKL:lle. NKL ja Celia voivat asiakkaan pyynnöstä välittää toisilleen tiedon asiakkuuden päättymisestä tai osoitteenmuutoksesta, mutta tietoja ei luovuteta automaattisesti.
Palauta tulostettava hakemus osoitteeseen

Näkövammaisten liitto ry
Tunnus 5001195
Info: Tiedonhallintapalvelut
00003 Vastauslähetys

Daisy-soitin

Daisy-soittimessa on selkeät näppäimet, oma kaiutin ja liitäntä kuulokkeita varten. Voit muuttaa lukunopeutta ja äänenvoimakkuutta. Äänijulkaisuja voit kelata eteen- ja taaksepäin ja selata otsikoittain ja aikasiirtymin. Daisy-soitin muistaa lukukohdan, johon olet kuuntelussa jäänyt. Voit myös jättää kirjanmerkkejä mielenkiintoisiin kohtiin tai asettaa illalla Daisy-soittimen sammumaan automaattisesti unitoiminnon avulla.

Valitse kuuntelutapa

Sopiva Daisy-soitinmalli toimitetaan pääsääntöisen kuuntelutavan mukaan. Valitse äänilehtien ja -kirjojen kuunteluun jokin seuraavista tavoista:

1. Lataan julkaisut tietokoneella muistikortille tai -tikulle
2. CD-levyt
3. Lehtikuuntelu-palvelu, ilman tietokonetta suoraan soittimeen tulevia äänilehtiä.

Jos valitset esimerkiksi kirjojen latauksen tietokoneen avulla muistikortille, voit tilata myös äänilehdet Lehtikuuntelupalveluna suoraan soittimeen.

1. Lataan äänikirjoja- ja lehtiä tietokoneella muistikortille tai -tikulle

Muistikortilla tai -tikulla varustetut mallit ilman CD-asemaa sopivat äänikirjoja- tai lehtiä tietokoneella verkosta lataaville. Ladatut julkaisut siirretään muistikortille- tai tikulle. Äänikirjoja voi ladata Celian äänikirjapalvelun verkkoasiakkaana tietokoneelle, tabletille tai puhelimeen (Celianet ja Pratsam Reader -sovellus). Asiakas ei saa tällöin cd-levyjä lainaksi. Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun asiakkaat voivat ladata äänilehtiä.

2. Kuuntelen CD-levyjä

CD-asemalla varustetulla mallilla voi kuunnella äänilehtiä ja -kirjoja CD-levyltä. Näkövammaisten liitto ja alueyhdistykset tuottavat äänilehtiä CD-levyllä. Lehtiä on sekä ihmisäänellä että koneäänellä luettuina. Näkövammaiset voivat tilata niitä omasta alueyhdistyksestä. Daisy-muotoisia äänikirjoja voi tilata lähikirjastosta.

3. Lehtikuuntelu-palvelusta äänilehtiä suoraan Daisy-soittimeen

Näkövammaiset voivat saada äänilehtiä suoraan Daisy-soittimeen. Lehtikuuntelu-palvelun lehdet ovat luettavissa heti niiden ilmestyttyä. Lehdet tulevat Internet-yhteyden välityksellä, ilman tietokonetta ja CD-levyjä. Jos kotitaloudessa ei ole Internet-yhteyttä, näkövammainen henkilö voi saada käyttöönsä maksuttoman Kuuntelukaista-yhteyden.

Lehtikuuntelu-palvelu ja Kuuntelukaista edellyttävät vähintään 50 % näkövamman haitta-astetta. Palvelun käyttöönotto on helppoa. Daisy-soittimen mukana toimitetaan 3G-reititin, jonka käyttäjä liittää pistorasiaan ja käynnistää Daisy-soittimen. Oman internetyhteyden käyttöönottoon saat ohjeita Daisy-neuvonnasta.

Miten saan kuunneltavaa Daisy-soittimeeni

Daisy-soittimen ostaminen

Daisy-soittimia myyvät muun muassa Aviris-apuvälinemyymälä ja Näköpiste Polar-Print.

Lisätietoa Daisy-julkaisuista

Daisy on saavutettava, digitaalinen julkaisu näkövammaisille ja lukemisesteisille. Daisy-julkaisussa on painetun julkaisun teksti ja rakenne sisältäen otsikot ja sivunumerot. Sitä voi apuvälineitä hyödyntäen lukea, kuunnella tai lukea pistenäytöltä. Lisätietoa saavutettavasta julkaisusta on Suomen Daisy-konsortion sivuilla, joka edistää Suomessa Daisy-tuntemusta ja -kehitystä.