Kuun­te­le Dai­sy-soit­ti­mel­la ää­ni­leh­tiä ja ää­ni­kir­jo­ja

Näkövammaisten liitto ry lainaa Daisy-julkaisujen kuunteluun helppokäyttöisiä Daisy-soittimia Celian ja yleisten kirjastojen asiakkaille sekä näkövammaisille äänilehtien lukijoille. Daisy-äänilehtiä tuottavat Näkövammaisten liitto ja alueyhdistykset.

Korona-tilanteen vaikutukset Daisy-lainaamon toimintaan:
Daisy-neuvontamme palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Daisy-lainaamosta lähtee vielä viikolla 12 ulos uusia laitteita sekä ennen epidemiaa palautuneita, puhdistettuja vaihtolaitteita.

Luetus-kuuntelulaitteita ei asenneta tällä hetkellä.

Näkövammaisten liiton Iiris-palvelukeskuksen asiakaspalvelussa ei vastaanoteta Daisy-lainaamon palautuksia eikä postin kautta palautuneita paketteja avata.

Ilmoitamme muutoksista tällä sivulla.

kuvassa erilaisia Daisy-soitinmalleja

Daisy-soittimen lainaus

Näkövammaisten liitto lainaa Daisy-soittimia näkövammaisille sekä muille henkilöille, joiden lääkärin toteama vamma tai sairaus haittaa olennaisesti painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä. Daisy-soittimen lainaaminen ei edellytä 50 % näkövamman haitta-astetta toisin kuin monet muut näkövammaisuutta edellyttävät palvelut. Daisy-soittimen voi saada lainaksi pysyvästi manner-Suomessa asuva henkilö. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee palvelua Veikkauksen tuotoilla.

Asiakkuushakemus täytetään verkossa. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan selvitys hakijan vammasta tai sairaudesta. Selvitystä ei tarvita, jos hakijalla on näkövammaiskortti (tieto on rekisterissämme). Ilmoituspohjan (pdf) voi skannata tai kuvata ja liittää turvapostiin. Aihekenttään on hyvä laittaa asiakkaan sukunimi. Celiaan lähetetty ilmoitus lukemisesteestä ei välity NKL:lle. NKL ja Celia voivat asiakkaan pyynnöstä välittää toisilleen tiedon asiakkuuden päättymisestä tai osoitteenmuutoksesta, mutta tietoja ei luovuteta automaattisesti.

Asiakashakemus

Hakemus on uusittu 20.12 2019. Voit hakea lainaksi sekä Daisy-soitinta että tilata Luetus-kuuntelu-palvelun. Täytä hakemus myös silloin, jos sinulla on lainassa ennestään Daisy-soitin ja haluat tilata Luetus-kuuntelun. Toisin kuin Daisy-soittimen lainaaminen, Luetus-kuuntelu edellyttää vähintään 50 % näkövamman haitta-astetta.

Jos hakija ei voi täyttää hakemusta, Daisy-neuvonta voi täyttää sen puhelimessa 
p. 09 3960 4040 yhdessä hakijan kanssa.

Ruudunlukuohjelmaa käytettäessä lomake toimii parhaiten selaimilla Firefox tai Chrome.

Jos laitetta ei ole toimitettu kuukauden sisällä, tiedustelethan Daisy-neuvonnasta asiakkuuskäsittelyn etenemisestä. Jos laite vaatii huoltoa, ota yhteyttä Daisy-neuvontaan.

Daisy-soitin

Daisy-soittimessa on selkeät näppäimet, oma kaiutin ja liitäntä kuulokkeita varten. Voit muuttaa lukunopeutta ja äänenvoimakkuutta. Äänijulkaisuja voit kelata eteen- ja taaksepäin ja selata otsikoittain ja aikasiirtymin. Daisy-soitin muistaa lukukohdan, johon olet kuuntelussa jäänyt. Voit myös jättää kirjanmerkkejä mielenkiintoisiin kohtiin tai asettaa illalla Daisy-soittimen sammumaan automaattisesti unitoiminnon avulla.

Valitse kuuntelutapa

Sopiva Daisy-soitinmalli toimitetaan pääsääntöisen kuuntelutavan mukaan. Valitse äänilehtien ja -kirjojen kuunteluun jokin seuraavista tavoista:

1. Lataan julkaisut tietokoneella muistikortille tai -tikulle
2. CD-levyt
3. Luetus®-kuuntelu (entinen Lehtikuuntelu-palvelu), ilman tietokonetta suoraan soittimeen tulevia äänilehtiä.

Jos valitset esimerkiksi kirjojen latauksen tietokoneen avulla muistikortille, voit tilata myös äänilehdet Luetus-kuunteluna suoraan soittimeen.

1. Lataan äänikirjoja- ja lehtiä tietokoneella muistikortille tai -tikulle

Muistikortilla tai -tikulla varustetut mallit ilman CD-asemaa sopivat äänikirjoja- tai lehtiä tietokoneella verkosta lataaville. Ladatut julkaisut siirretään muistikortille- tai tikulle.

Äänikirjoja voi ladata Celian äänikirjapalvelun verkkoasiakkaana tietokoneelle, tabletille tai puhelimeen (Celianet ja Pratsam Reader -sovellus). Asiakas ei saa tällöin cd-levyjä lainaksi.

2. Kuuntelen CD-levyjä

CD-asemalla varustetulla mallilla voi kuunnella äänilehtiä ja -kirjoja CD-levyltä. Näkövammaisten liitto ja alueyhdistykset tuottavat äänilehtiä CD-levyllä. Lehtiä on sekä ihmisäänellä että koneäänellä luettuina. Näkövammaiset voivat tilata niitä omasta alueyhdistyksestä. Daisy-muotoisia äänikirjoja voi tilata lähikirjastosta.

3. Luetus-kuunteluna äänilehtiä ja Celian kirjakerhokirjat suoraan Daisy-soittimeen

Näkövammaiset voivat saada äänilehdet ja Celian kuukausittain ilmestyvät kirjakerhokirjat suoraan Daisy-soittimeen ilman cd-levyjä. Luetus-kuuntelun (entinen Lehtikuuntelu-palvelu) lehdet ovat luettavissa heti niiden ilmestyttyä. Kirjakerhoja on suomeksi ja ruotsiksi. Kirjat ilmestyvät laitteeseen kuun puolivälissä. Lehdet tulevat Internet-yhteyden välityksellä, ilman tietokonetta. Jos kotitaloudessa ei ole Internet-yhteyttä, näkövammainen henkilö voi saada käyttöönsä maksuttoman Kuuntelukaista-yhteyden.

Luetus-kuuntelu ja Kuuntelukaista edellyttävät vähintään 50 % näkövamman haitta-astetta. Palvelun käyttöönotto on helppoa. Daisy-soittimen mukana toimitetaan mobiili-reititin, jonka käyttäjä liittää pistorasiaan ja käynnistää Daisy-soittimen. Oman internetyhteyden käyttöönottoon saat ohjeita Daisy-neuvonnasta.

Daisy-soittimen ostaminen

Daisy-soittimia myyvät muun muassa Aviris-apuvälinemyymälä ja Näköpiste Polar-Print.

Lisätietoa Daisy-julkaisuista

Daisy on saavutettava, digitaalinen julkaisu näkövammaisille ja lukemisesteisille. Daisy-julkaisussa on painetun julkaisun teksti ja rakenne sisältäen otsikot ja sivunumerot. Sitä voi apuvälineitä hyödyntäen lukea, kuunnella tai lukea pistenäytöltä. Lisätietoa saavutettavasta julkaisusta on Suomen Daisy-konsortion sivuilla, joka edistää Suomessa Daisy-tuntemusta ja -kehitystä.