Val­koi­nen kep­pi

Val­koi­nen kep­pi apu­vä­li­nee­nä ja merk­ki­nä

Valkoisella kepillä voi havaita reitillä olevat tasoerot kuten portaat tai kuopat sekä löytää jalkakäytävän tai tien reuna. Valkoisesta kepistä hyötyvät sekä sokeat että vaikeasti heikkonäköiset.

Valkoinen keppi on maksuton

Valkoinen keppi on maksuton käyttäjälle. Sitä haetaan joko kotikunnan terveyskeskuksesta tai oman alueen keskussairaalasta.

Kepin käyttöön saa ohjausta
  • Näkövammaisten liitossa
  • keskussairaalan näönkuntoutuskeskuksissa
  • kunnan sosiaalitoimen järjestämänä.
Valkoinen keppi toimii myös muille liikkujille merkkinä näkövammaisuudesta, minkä vuoksi se helpottaa sekä avun pyytämistä että tarjoamista pulmatilanteissa.
Alas vievät portaat, joiden yläpäässä seisoo henkilö valkoisen kepin kanssa.

Keppi käyttötarkoituksen mukaan

Valkoinen keppi toimii tuntoaistin apuna ja sen avulla saa tiedon muun muassa kulkureitin tasoeroista, pintamateriaaleista, reunakivistä ja reitillä olevista vyötärön alapuolisista esteistä. Valkoinen keppi myös kertoo näkövammasta muille liikkujille, erityisesti autoilijoille.

Valkoisia keppejä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Kepin pituus, käyttötapa ja tarve vaihtelevat olosuhteiden mukaan. Yleensä valkoinen keppi on kokoontaitettava ja heijastavaa materiaalia. Valkoinen keppi voi yhtä hyvin olla myös tuki-/kävelykeppi.

Valkoinen keppi valitaan aina yksilöllisesti henkilön pituuden ja liikkumistyylin mukaan. Käytössä keppi kuluu ja esimerkiksi taiteltavan kepin kuminauha väljenee, jolloin kepin jämäkkyys löystyy. Kepit voivat myös vääntyä tai katketa liikkumista turvatessaan.

Aktiiviliikkujilla keppejä tai ainakin niiden kärkiä saattaa kulua useampia vuodessa. Tästä syystä keppiä tarvitsevalla henkilöllä tulisi olla aina vähintään kaksi keppiä kerrallaan käytössään. Eihän kukaan pärjää yhdellä kenkäparillakaan.

Lisätietoja

Lisätietoja valkoisesta kepistä saat terveyskeskuksesta ja keskussairaaloiden silmäyksiköistä sekä apuvälinemyymälä Aviriksesta.