4. Päivittäistaitojen tukeminen

Päivittäistaitojen tukemiseen voidaan käyttää kuvia toiminnan tukena (valo-, PCS-, taktiilikuvat). Päiväohjelman voi rakentaa esim. kellotauluun, kuvilla tai esineillä.

Vaatteet pysyvät järjestyksessä, kun yhteen kuuluvat vaatteet ripustaa vaa-tekaapissa samaan henkariin. Näin voi varmistua myös siitä, että päälle puet-tavat vaatteet sopivat keskenään.

Puhuva värintunnistin on kätevä tapa tarkistaa vaatteiden värit, esim. sukkien parituksessa jne (esim. Aviris myy).

Kynsien hoito; Kynsien leikkaamiseen näkövammainen tarvitsee usein toisen henkilön apua, mutta kynsiviilalla näkövammainen voi hoitaa kynsiään itse. Riittävän isolla ja vahvalla kynsiviilalla kynsien hoitaminen sujuu helpommin (esim. rakennekynsille tarkoitetut kynsiviilat).

Hammastahnan annosteleminen; Näkövammaisen on vaikea annostella/laittaa hammasharjaan sopiva määrä hammastahnaa, mutta kun käyttää omaa tahnaputkiloa, niin tahnan voi puristaa suoraan suuhun ja kielellä tunnistaa sopivan määrän tahnaa.
Shampoo- ja hoitoainepullot sekä hammasharja; Omien tarvikkeiden tunnistamiseksi voi esim. pullon korkin tai hammasharjan varren karhentaa tai loveta mm. viilalla tai veitsellä. Heikkonäköinen voi merkitä shampoo- ja hoitoainepullot merkintätarralla (kirjaimet esim. S ja H) kuvaamaan mitä pullo sisältää. Myös pullon ympärille laitetun kumilenkin avulla voi erottaa toisistaan shampoon ja hoitoaineen. Shampoo myös ”hiljenee” ravistettaessa.

Kengännauhojen sitominen; Kengännauhojen sidonnassa rusettia tehtäessä tahtoo ensimmäinen solmu löystyä, varsinkin lapsilla. Kun koukkaa kaksi kertaa ensimmäistä solmua, se pitää varmasti ja voi keskittyä rusettisolmun sidontaan.

Kengännauhojen sitomista voi opetella myös ottamalla riittävän pitkän, n. 1/2–1 metrin mittaisen, värikkään matonkuteen pätkän. Narunpäihin voi tehdä solmut, jotta ne erottuvat hyvin. Istu ja kierrä naru toisen polvesi alta ja harjoittele siinä alkusolmun tekoa. Kun solmunteko sujuu, voit alkaa opetella seuraavaa vaihetta. Tee ensimmäinen lenkki, (pupunkorva) ja toinen lenkki (pupunkorva), jotka sitten lopuksi solmitaan yhteen samoin kuin alkusolmu. Ja muista - harjoitus tekee mestarin.

Kengännauhojen sitomiseen voi käyttää myös merimiessolmun periaatteella tehtävää rusettia. Solmu pitää hyvin, mutta on helppo ja nopea avata. Solmu tehdään samoin kuin tavallinen solmu, mutta sillä erotuksella, että toinen osa solmusta (esim. rusettivaihe) tehdään toisin päin. Se tekee solmusta pitävän. Solmua voi käyttää vaikka kahden narun liittämisessä, tällöin sen ei tarvitse olla rusetti. Solmu on merimiessolmuna tehtynä luistamaton. Solmu tunnetaan myös kankurinsolmu nimellä.

Hoitoaineen levittäminen kenkiin; Suihkutettavan hoitoaineen voi levittää kenkiin kätevästi niin, että laittaa kengät pahvilaatikkoon, jossa on n. 20 cm korkeat reunat (suositeltava suihkutusetäisyys). Pullolla kierretään laatikon reunaa pitkin ympäri, samalla suihkuttaen. Näin hoitoaine saadaan suihkutettua kenkiin.

Kenkien parittaminen; Kengät pysyvät pareittain, kun kiinnittää ne toisiinsa pyykkipojalla. Samalla tavalla voi liittää yhteen myös sukkaparit tai käsineet.

Sukkia pestäessä sukat voi laittaa pyykkikoneeseen sukkalukolla (apuväline) tai hakaneulalla toisiinsa, jolloin parit pysyvät yhdessä pesun ajan. Pesupussissakin sukat pysyvät toistensa kavereina.

Pyykinpesuaineen annostelu helpottuu, kun ostat kaupasta tuotteen valmiiksi annospakatussa muodossa.

Imuroinnin voi suorittaa paljain jaloin, jolloin tuntee lattian puhtauden.