3. Kodin askareet

Kahvin keittäminen; Usein kahvinkeittimien vesisäiliöt ovat pieniä ja veden kaataminen säiliöön on hankalaa. Vesi ohjautuu keittimen säiliöön, kun veden mittaa kahvikupilla ja kaataa muovisen suppilon kautta vesisäiliöön.

Heikkonäköinen voi merkitä vesisäiliön kuppimäärien mitta-asteikon värillisellä teipillä. Kahvinkeittimen vesimäärän voi mitata myös pullolla; 1 pll = 2 mukillista, 2 pll = 4 mukillista, jne.

Uunin lämpötilan säätäminen kellotaulun mukaan; Klo 12 = 0 astetta, klo 3 = 100 astetta, klo 6 = 200 astetta, kello 5 (hieman taaksepäin) = 175 astetta ja klo 7 (hieman eteenpäin) = 250 astetta, klo 9 = 300 astetta. Uunin lämpeneminen 200 asteeseen kestää n. 20 minuuttia.

Patakintaat; Uunia tai grilliä käytettäessä pitkävartiset patakintaat suojaavat käsivarsia palovammoilta. Silikoniuunikinnas on pitkävartinen, joka on helppo sujauttaa käteen. Silikonihanskat loistavat ruoanlaitossa ja niillä voi tunnustella kuumiakin kohteita turvallisesti, uunit, grillit, jopa kiehuvassa kattilassa olevia kohteita.

Liesi; Saatavilla on myös liesimalli, jossa uunista voi vetää koko pellin ulos kiskoilla, jolloin kuumaa peltiä tai astiaa ei tarvitse kurkottaa uunista. Uunissa on esim. ikäihmisille hellavahti/ajastin turvallisuuden lisäämiseksi.

Ruoan kypsentäminen on helpompaa ja turvallisempaa uunissa tai mikroaaltouunissa kuin työskentely kuuman levyn ja kuumien astioiden kanssa.

Metallilankaritilää tai -pannunalustaa voi käyttää liedellä kuuman keittolevyn päällä ruoanvalmistuksen jälkeen varoittimena, ettei polta itseään, kun esim. etsii jotain lieden läheisyydestä tunnustelemalla.

Valontunnistinta voi käyttää apuna uunin ym. laitteiden merkkivalojen tarkistamiseen.

Öljyn käyttäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita keittiössä, koska lämmetessään kattilassa tai paistinpannussa öljy on äänetön, eikä se tuoksu, toisin kuin esim. voi tai margariini. Öljy saattaa myös varoittamatta leimahtaa liekkeihin. Jos käytät öljyä, varaudu pitämään kattilan tai paistinpannun kansi lähettyvillä, sillä voit tukahduttaa mahdolliset liekit.

Voi- tai margariinipaketista 50 g = 1 sormen leveys, 100 g = kaksi sormen leveyttä jne. Saatavilla on myös pullossa kasviöljyvalmiste leivontaan ja ruoanlaittoon. Pullosta öljy on helppo annostella; 1 dl = 100 g.

Mausteiden ja jauhojen mittaamista voi helpottaa opettelemalla käyttämään kämmentä mittana. Tarkista ensin kuinka paljon jauhoja mahtuu kämmenkuoppaan 1dl mittaa vertailun apuna käyttäen.

Kananmunan keltuaisen voi erotella valuttamalla valkuaisen sormien lomitse astiaan.

Maitopurkin avaaminen käy helposti, kun tunnustelee purkin kyljestä saumakohdan. Avauskohta on sauman vastakkaisella puolella. Sama ohje toimii myös piimä- ja jogurttipurkeissa jne.

Perunoiden kuorimisessa voi käyttää tuntoaistia. Kuori tuntuu samettimaiselle verrattuna kuorittuun alueeseen.

Hedelmät, vihannekset, juurekset jne. voi kuoria suoraan lautasliinalle tai pesualtaassa olevan sanomalehden päälle, josta kuoret on helppo laittaa suoraan biojätteisiin. Kuoria ei tarvitse etsiä tai keräillä pöydältä ja kädet pysyvät myös puhtaampina.

Omenan kuoriminen helpottuu, kun sen halkaisee ensin neljään osaan. Omenalohkoja on hyvä, kun tarvitsee omenanlohkoja esim. ruokaan, leivonnaisiin tai naposteltaviksi. Omenalohkoista on siemenkota jo erotettu pois. Kotimaiset omenat voi käyttää kuorineen. Omenalohkojaa voi käyttää myös perunoiden pilkkomiseen, jolloin saa lohkoperunoita.

Kannellinen vihannesleikkuri (umpikulho) on myös kätevä. Se on kädellä veivattava. Nelikulmainen ritilälävikkö, johon kuuluu tilavuudeltaan litran vetoinen astia. Ritilälävikön läpi voi pilkkoa vihannekset esim. salaattiin. Kokonaisuuteen kuuluu erimallisia ritilälävikköjä (tuotetta on saatavissa esim. TV-shopista).

Juustohöylällä saa juuston lisäksi siivuja kurkusta, omenasta jne. helpommin ja turvallisemmin kuin veitsellä. Juustohöylä on monipuolinen väline, jolla saa kauniiden ohuiden siivujen lisäksi myös kuorittua kurkun, kesäkurpitsan ja porkkanan. Juustohöylää voi käyttää myös kaalista salattia valmistettaessa.

Kananmunaleikkurilla voi viipaloida monia pehmeitä ruoka-aineita, kuten perunaa perunasalaattiin ja punajuurta rosolliin. Leikkurilla voi viipaloida kivettömiä oliiveja tai maksamakkaraa viipaleiksi. Täytekakun päälle voi siivuttaa koristeeksi esim. marmeladipalloja ja pehmeät juustot on myös helpompi viipaloida leikkurilla.

Sakset ovat veistä käyttökelpoisemmat yrttien ja kalafileiden tai pikkukalojen paloittelemisessa.