15.2.2017
Teu­vo Yli­ta­lo in me­mo­riam

Mustavalkoisessa kuvassa Teuvo Ylitalo posetiivinsa takana.

Hämeenlinnalainen posetiivari Teuvo Ylitalo nukkui pois 71-vuotiaana 29. marraskuuta, kun sairaudet veivät lopulta voimat. Teuvo oli syntynyt Tammelassa. Vaikka lapsena todettu diabetes vei näön jo nuorena, ystävät eivät muista Teuvoa katkerana. Päällimmäinen muistikuva on innostuva, yritteliäs, seurallinen, huumorintajuinen ja toimelias. Teuvon jälki jää näkymään näkövammaistoiminnassa ja posetiiviperinteen jatkumona, mutta ystävät nostaisivat tärkeimmäksi perheen. Teuvosta ja perheestä välittyi ulospäin läheisyys, välittäminen ja huolenpito. Teuvo oli perheensä keskipiste.

Teuvo Ylitalo oli aina vammaisten ja heikossa asemassa olevien puolustaja. Kanta-Hämeen näkövammaisissa hän oli yksi perustajista, pitkäaikainen puheenjohtaja ja moottori. Hän oli käynnistämässä Hämeenlinnassa näkövammaisia työllistänyttä fysioterapia- ja hierontayksikköä, Annansilmät-Aitta-myymälää ja vuonna 1991 avattua näkövammaisten omaa toimintakeskusta. Tampereen seudun Näkövammaisissa Teuvo oli hallituksen jäsenenä, samoin Hämeenlinnan Erityisasuntosäätiössä ja Opaskoirayhdistyksessä. Lisäksi Teuvo vaikutti Hämeenlinnan vammaisneuvostossa ja seurakunnan musiikkitoimikunnassa. Opaskoiratoiminta oli pitkäaikainen harrastus. Teuvolla oli useita koiria, hän järjesti tapahtumia ja voitti kerran opaskoirien Suomen mestaruudenkin.

Sokeutumisen jälkeen leipä tuli muun muassa harjojen ja kynttilöiden tekijänä, kunnes Teuvo löysi posetiivin ja perusti vaimo Riitan kanssa invataksiyrityksen. Posetiivikipinä oli syttynyt jo lapsuudessa, kunnes vuonna 1985 Teuvo sai ensimmäisen posetiivinsa. Saman tien alkoi keikkojen myynti. Teuvo on avustajineen kiertänyt moneen kertaan Suomen, soittanut lukemattomissa tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Suurimmat soittimet olivat valtavia koristeellisia katu-urkuja. Pitkään Teuvo oli maan ainoa täyspäiväinen ammattilainen ja on epäilemättä edelleen maan tunnetuin posetiivari. Hän oli Suomen posetiivareiden perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja sekä Hämeenlinnassa nelinkertainen kansainvälisten posetiivifestivaalien festivaalijohtaja. Kampi pyöri lähes loppuun saakka.

Osa hämeenlinnalaisista muistaa Teuvon innokkaana pyöräilijänä. Näkevän kaverin kanssa tandemin matkat venyivät satoihin kilometreihin. Teuvo oli monessa mukana,   aina mielellään ihmisten kanssa tekemisissä, auttoi missä saattoi.

Teuvo Ylitalo siunattiin sukulaisten ja läheisten ystävien läsnä ollessa Hämeenlinnassa 17. joulukuuta. Teuvoa jäivät kaipaamaan vaimo Riitta, tyttäret Kirsi, Päivi, Terhi, Virpi ja Pilvi, lapsenlapset, sisaret, muut sukulaiset ja suuri joukko ystäviä.

Markku Karvonen, posetiivarioppipoika
Kari Vähänen, Kanta-Hämeen näkövammaisten puheenjohtaja
Reijo Klaasio, pitkäaikainen ystävä