Täysillä työelämässä!
Mik­si ei on­nis­tui­si?

Teksti Riikka Hänninen Jaakko Pohjalan videohaastattelun pohjalta

Kuvankaappaus videohaastattelusta. Kuvassa Jaakko Pohjala istuu työpöytänsä vieressä. Kuvassa näkyvässä tekstityksessä lukee:

"Olen Jaakko Pohjala, 33-vuotias lakimies. Pyöritän omaa yritystä, yhden hengen lakitoimistoa Hämeenlinnassa. Työtehtäviini kuuluu muun muassa kuolinpesien selvittelyä, omaisuuden jakoa erotilanteissa ja lapsikiistoja.

Käytännössä työ on paljolti tietokoneella tekemistä. Tutkin lainsäädäntöä ja muuta juridista aineistoa. Tässä minulla on apuna suurennus- ja puheohjelma. Papereita luen luku-tv:llä tai skannaan ne skannerilla elektroniseen muotoon.

Työmatkoihin käytän kuljetuspalveluja. Käräjillä saattaa tulla vastaan aineistoa, johon en ole voinut tutustua etukäteen. Silloin minulla on käytössä avustaja, joka lukee aineiston minulle. Siellä käytän myös valkoista keppiä, jolloin muut ihmiset osaavat tarpeen tullen ottaa vammani huomioon.

Tulevaisuudessa haluan edelleen pyörittää toimistoa ja kehittyä ammatissani. Olen avoin sille, jatkanko eläkeikään asti yrittäjänä vai työsuhteessa. Sitäkin mietin, pyöritänkö toimistoa yksin vai muiden kanssa.

Uravalintaan ja työskentelyyn näkövammaisena tarvitaan ennakkoluulotonta asennetta. Ei ainakaan pidä lähtökohtaisesti olettaa, ettei jokin asia onnistu. Miksei onnistuisi?  Aika moni este voidaan ylittää järjestelyillä, joita on mahdollista saada työnteon avuksi."
Täysilä työelämässä!

Täysillä työelämässä! on NKL:n työllisyyspalvelujen tuottama videohaastattelujen sarja, jossa näkövammaiset henkilöt kertovat opiskelu- ja työuristaan. Videot löytyvät osoitteesta www.nkl.fi/fi/etusivu/palvelut_nakovammaisille/tyo/kirjoituksia-tyoelamasta.