Pääkirjoitus 15.12.2017
Sa­ta vuot­ta koh­ti yh­den­ver­tai­suut­ta

Teksti Marika Mäkinen

Marika Mäkisen vakituista pääkirjoituskuvaa muistuttava piirros, jossa Mäkisen valokuvan paikalla on hänen valokuvaansa muistuttava pipari. Piparista on haukattu iso lohko pois, mm. Mäkisen vasen käsi.

Ilmainen koulutus, jokamiehenoikeudet, viiden viikon vuosiloma, tasa-arvo, kaunis luonto ja puhdas ilma, yhteiskuntarauha, demokratia, äitiyspakkaus, neuvolajärjestelmä, kotihoidon tuki, sananvapaus, toimiva infrastruktuuri, salmiakki, ruisleipä, luotettavuus ja rehellisyys, lämpimät talot, vuodenajat, terveydenhoito, kirjastolaitos, hiljaisuus.

Suomi 100 -juhlavuosi on lopuillaan. Sadan vuoden aikana keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta on kasvanut vauras ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio,
jossa moni asia on hyvin. Niitä on hyvä listata etenkin silloin, kun pitkä pimeä aika uhkaa uuvuttaa ja mielessä pyörii, miten ihmeessä taas selvitään kevääseen asti.

Näkövammaisten liitossa tämän vuoden teemana on Suomen juhlavuotta sivuten ollut itsenäinen ja yhdenvertainen elämä. Teemaan kilpistyy koko näkövammaistyön ydin ja se, miksi liitto on olemassa.

Sadan vuoden aikana vammaisten suomalaisten asema onkin parantunut merkittävästi. 1940–1950-luvulla vammaiset ihmiset hahmotettiin yhteiskunnan reunamilla olevaksi erityisryhmäksi, jolta ei edellytetty osallistumista yhteiskuntaan. 1960-luvulla vammaiset alettiin vähitellen mieltää myös aktiivisina kansalaisina ja 1970–1980-lukujen vammaispoliittisessa keskustelussa tavoitteeksi asetettiin tasa-arvo, integraatio ja normaali, kuten silloin sanottiin. Nyt pyritään yhdenvertaisuuteen.

Lehti, jota parhaillaan olet lukemassa, on vuoden viimeinen. Ensi vuonna Näkövammaisten liitto täyttää 90 vuotta. Airuen osalta luvassa on palvelun parantuminen, kun lehdelle saadaan omat verkkosivut, jotka rakennetaan saavutettavalla avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmällä. Jos kokemukset ovat hyviä, tästä pilottihankkeesta on hyötyä myös silloin, kun liiton verkkosivut uudistetaan.

Ja lopuksi, kiitän teitä, hyvät lukijat, että olette uskollisesti seuranneet lehtemme 106:tta vuosikertaa. Toivotan lämminhenkistä ja stressitöntä joulua kaikille!