1.7.2014
Ääni­kir­ja syn­tyi tal­koil­la

Teksti Marika Mäkinen
Kuvat Petteri Mård

Kuka puhuu? on näkövammaisille suunnattu äänikirja, jonka tekemisessä on ollut mukana poliitikkoja, radio- ja tv-ääniä sekä näyttelijöitä.

Esko Salminen

Kuvateksti: Esko Salminen lukee Aleksis Kiveä.

Lukijoina ovat muun muassa Aku Hirviniemi, Paula Risikko, Timo Soini, Jutta Urpilainen, Jenni Haukio sekä 10 muuta tunnettua suomalaista.

Äänikirjan idea on peräisin Näkövammaisten Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Tahvanaiselta ja sen tekstit on valinnut tunnettu radioääni, Yleisradiossa yli nelikymmenvuotisen uran tehnyt toimittaja Päivi Istala.

Istala kertoo, että ensimmäinen purkkiin saatu lukija oli europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja viimeinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Tekstit Istala pyrki valitsemaan kullekin sopiviksi.

– Äänityspaikat vaihtelivat Mäntyniemestä ministeriöihin. Suurenmoisen työn teki Näkövammaisten Keskusliiton äänittämön ääniteknikko Iivo Johansson, Istala kiittelee.

– Lukeminen oli hieno kokemus, mutta yllättävän vaikeaa, kertoo Jutta Urpilainen.

– Minulla oli aikaa lukemiseen noin puoli tuntia, kunnes taas oli riennettävä kokoukseen.

Urpilainen lukee äänikirjassa katkelman Maria Jotunin novellista Tyttö ruusutarhassa.

Muut lukijat ovat Paavo Arhinmäki, Jari Aula, Hellevi Härkönen, Arvi Lind, Paavo Lipponen, Anja Pohjola, Eva Polttila, Esko Salminen ja Pertti Sveholm. Tekstejä on Aleksis Kivestä Kari Hotakaiseen.

Arvi Lind kertoo, että äänikirjan lukemiseen oli helppo suostua, mutta tehtävä oli haasteellinen.

– Päivi Istala oli onneksi tavattoman hyvä ohjaamaan ja neuvoi muun muassa sanojen painotuksen kanssa.

Lukeminen on Lindille sikälikin mieluista, että hän on intohimoinen suomen kielen vaalija, joka ennen uutistoimittajan uraa suunnitteli äidinkielen opettajaksi ryhtymistä. Lind luki Maiju Lassilan Kilpakosijat-näytelmän.

– Se on ollut lempparini lapsesta lähtien ja oli suorastaan nautinto saada lukea se nyt ääneen.

Kirjaa on jatkossa tarkoitus jakaa yhteistyökumppaneille. Se löytyy myös Celian kokoelmista. Kirjaa ei ole tarkoitettu myyntiin.


Kuvateksti: Aku Hirviniemi (ylh. vas.), Jutta Urpilainen, Anja Pohjola, Jenni Haukio (kesk. vas.), Sirpa Pietikäinen, Paavo Lipponen, Paavo Arhinmäki (alh.) ja monet muut tutut äänet osallistuivat Kuka puhuu? -äänikirjan tekemiseen.