24.3.2017
50. so­keain kuun­nel­ma­pal­kin­to Hir­vi­met­säl­le

Sokeain kuunnelmapalkinto on intohimoisten ja tarkkaavaisten kuulijoiden kunnianosoitus kotimaiselle kuunnelmalle. Nyt palkinto jaetaan 50. kerran.

Vuoden 2016 voittaja on Elli Salon käsikirjoittama ja Linda Wallgrenin ohjaama Hirvimetsä. Äänisuunnittelu on Ari Mursulan. Rooleissa ovat isänä Raimo Grönberg, poikana Verneri Lilja, pojanpoikana Iivo Jaakkola ja laulavana hirvenä Juha Hurme. Musiikki on Petra Poutanen-Hurmeen.

Kuunnelmassa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta.

Sokeain kuunnelmaraati kiittää vähillä elementeillä rakennettua asetelmaa, jossa sukupolvien väliset jännitteet ja vastakkainasettelut nousevat hyvin esiin. Hirvenmetsästyksen todellisuus, ampumisen hurjuus, rutakoissa rämpiminen ja hirven suolistaminen tulevat kuulijan iholle. Petra Poutanen-Hurmeen arkaainen musiikki sekä Juha Hurmeen laulamalla toteutettu hirvi suorastaan naulitsevat kuulijan paikoilleen. Kaunis loppukohtaus kirvoittaa raadilta liikuttuneita erityiskiitoksia.

Voittajakuunnelma uusitaan Yle radio 1:ssä sunnuntaina 2.4. klo 15.00, minkä jälkeen se on kuunneltavissa Yle Areenassa. Lisäksi Yleisradio/Radioteatteri julkaisee lähes kaikki Sokeain kuunnelmapalkintovoittajat Toivotut-sarjassaan. Kuunnelmien julkaiseminen aloitetaan palkinnon 50-vuotisen historian kunniaksi huhtikuussa ja kuukausittain julkaistaan noin kymmenen uutta teosta. Huhtikuussa palkittujen sarja aloitetaan tuoreimmasta päästä: muun muassa massiivinen Täällä pohjantähden alla ja Arto Paasilinnan veikeä Onnellinen mies tulevat kuunneltavaksi heti alkuun. Yli viisi vuotta vanhempien kuunnelmien julkaisemisen mahdollistaa Ylen ja tekijänoikeusjärjestöjen välillä sovittu laaja arkistosopimus.

Ensimmäinen Sokeain kuunnelmapalkinto jaettiin vuoden 1967 parhaasta kuunnelmasta. Kuunnelmaraadissa on kuusi näkövammaista jäsentä eri puolilta Suomea.

Palkinnon 50. juhlavuotena raati haluaa yhä kunnioittaa äänellä luomisen tärkeyttä ja taikaa. Kuuntelemisella on edelleen paikkansa kasvavan visuaalisuuden keskellä. Läpi vuosien palkitut tekijät ovat arvostaneet raadin palautetta ja paneutumista kuuntelukokemukseen.

Lisätietoja kuunnelmapalkinnosta ja raadista:
Riikka Hänninen, p. 050-3080 232, riikka.hanninen@iki.fi
Kaksi miestä hirvimetsällä. Vasemmalla on nuorempi mies, joka ottaa kuvan kännykällä ja oikealla on vanhempi mies, jolla on kädessään metsästysase.

Kuvassa Verneri Lilja (Simo) ja Raimo Grönberg (isä). Kuva: Yle Kuvapalvelu