Vammaisfoorumin vuonna 2018 tekemässä kyselyssä vastanneista 56,7 % oli kokenut syrjintää työelämään pääsemisessä ja työnhaussa sekä 47 % muuten työelämässä. Koulutukseen pääsyssä syrjintää oli kokenut 31 % vastanneista ja koulutuksessa 37 %. Syrjintää eri vammaryhmistä olivat kokeneet eniten aistivammaiset.
Näkövammaisten koulutusaste on noussut, mutta hitaammin kuin koko väestön. Näkövammaisten työllisyysaste on laskenut 41 %:sta (2010) 39,6 %:iin (2015). Koko väestön työllisyysaste on vastaavana aikana noussut 67,8 %:sta 68,1 %:iin. Muutosten taustalla voivat osaltaan olla syrjivät käytännöt ja epäasiallinen kohtelu.
Ehdotuksia:
- Vammaisjärjestöjen erityisosaaminen, kohtuullisten mukautusten ja saavutettavuus- sekä esteettömyysasioiden tuntemus varmistetaan osana palveluverkostoa ja sen kehittämistä.
- Työkykykoordinaattorikoulutuksesta kehitetään suppeampi ja kevyemmin toteutettava versio TE-palvelujen henkilöstön, oppilaitosten ja työpaikkojen työsuojelu-, esimies- ja HR-henkilöstön tarpeisiin. Vammaisjärjestöt ovat mukana koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
- Ruotsin Gör plats! -kampanjaa vastaavan työnantajille ja suurelle yleisölle suunnatun kampanjan toteuttaminen Suomessa.