Siirry pääsisältöön

Ylen tv-uutisten tekstistä puheeksi -palvelu pois käytöstä

Ylen tv-uutisten käännöstekstityksissä on ollut teknisiä ongelmia, joiden vuoksi tekstistä puheeksi -palvelu ei ole tällä hetkellä käytössä. Vieraskielisten haastattelujen käännös ei siis kuulu uutislähetyksissä puhuttuna suomeksi.

Ylen tv-uutislähetysten erityispalvelut toistaiseksi pois käytöstä

Tämä tiedote on julkaistu alun perin Ylen verkkosivuilla 25.09.2021- Ulkoinen linkki.

Yle Uutisten toistuvien tekstitysongelmien vuoksi erityispalvelut ovat toistaiseksi pois käytöstä.

Yle Uutisten tv-lähetyksiä ovat vaivanneet jatkuvat tekstitysongelmat. Katsojille ongelmat ovat näkyneet esimerkiksi tekstityksen poisjääntinä, toimimattomana äänitekstityksenä tai kaksinkertaisena tekstityksenä lähetyksessä. 

Ongelmien vuoksi Yle Uutisten tv-lähetyksissä palataan tekstittämään lähetykset ns. polttamalla. Myös äänitekstitys, eli ruudulla näkyvän tekstityksen välittäminen synteettisenä puheena, otetaan toistaiseksi pois käytöstä. Palvelut eivät ole käytettävissä myöskään Yle Areenassa. Ohjelmatekstitys toimii lähetyksissä normaalisti.

“Ratkaisu heikentää tv-uutislähetysten saavutettavuutta, mutta haluamme tarjota toimivan käännöstekstityksen uutislähetyksissämme, ja tällä hetkellä tämä on ainoa tapa varmistaa se. Tv-uutisten tekstitysongelmat pyritään nyt korjaamaan luotettavasti ja toivottavasti lopullisesti”, sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

Yle toteuttaa tv-lähetystensä tekstityksen- Ulkoinen linkki ns. DVB-tekstityksenä, jolloin ohjelmassa voidaan tarjota tekstityksiä usealla eri kielellä tai tekstityksen voi halutessaan jättää kokonaan pois. Myös tv-uutisissa siirryttiin DVB-tekstitykseen alkuvuodesta 2021, mutta valitettavasti se ei ole toiminut lähetyksissä luotettavasti.

“Ylen teknologiaympäristö on laaja ja monimutkainen, ja tekstitys on yhdistelmä järjestelmiä, automatiikkaa ja ihmistyötä. Toivon, että voimme palata myös erityisryhmiä palvelevaan tekstitysmalliin pian”, Yli-Äyhö sanoo.

Anna palautetta

Ylelle voi antaa palautetta Ylen omien asiakaspalvelukanavien- Ulkoinen linkki kautta.