Siirry pääsisältöön

Vuoden Veraksi Ilkka Pirttimaa

Pirttimaa on kehittänyt näkövammaisille BlindSquare-mobiilisovelluksen, joka helpottaa näkövammaisten arkea uuden teknologian avulla.

Tiedote, Valmas ja Ruskis 11.4.2014

Ilkka Pirttimaa on valittu ensimmäisen Vuoden Vera -palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla vammaisten lasten ja nuorten osallisuutta yhteiskunnassa.

Pirttimaa vastaanotti palkinnon perjantaina 11.4.2014 Vamlasin ja Ruskiksen Helsingin Yliopiston Minervatorilla klo 14–16 järjestämässä tilaisuudessa. Palkinnonjaon yhteydessä järjestetään vammaistutkimuksen professori Simo Vehmaksen johdolla paneelikeskustelu: ”Vammaisten lasten ja nuorten osallisuuden mahdollisuudet ja reunaehdot”. Tilaisuuden suojelijana toimii Tasavallan Presidentin puoliso Jenni Haukio.

Pirttimaa valittiin palkinnonsaajaksi näkövammaisille kehittämästään BlindSquare-mobiilisovelluksesta, joka helpottaa näkövammaisten arkea uuden teknologian avulla. Sovellus kertoo synteettisellä puheella näkövammaiselle hänen kulloisenkin sijaintinsa ja mitä tärkeitä paikkoja, palveluja tai kadunristeyksiä lähistöllä on. Sovellus auttaa näkövammaisten itsenäistä liikkumista, vähentää eksymisen vaaraa ja rohkaisee osallistumaan harrastuksiin ja tapahtumiin. Sovellus hakee tietoa ympäristöstä FourSquare- ja Open Street Map -palveluista ja hyödyntää tehokkaasti avointa dataa. iPhonella toimiva sovellus toimii yli 20 eri kielellä. Vajaassa kahdessa vuodessa se on saanut runsaasti käyttäjiä ympäri maailman.

Ilkka Pirttimaa on kehittänyt BlindSquarea työnsä ohessa, harrastepohjalta. BlindSquarea aloittaessaan hän ei tuntenut ketään näkövammaista. Hän on kuitenkin kuunnellut herkällä korvalla käyttäjien palautetta ja kehittänyt BlindSquarea jatkuvasti eteenpäin. Erityisesti nuoret näkövammaiset ovat ottaneet BlindSquaren innolla käyttöönsä, palkintolautakunta kirjasi päätöksen perusteluina.

    Palkinnon taustaa

    Vuoden Vera -palkinto perustettiin juhlistamaan Vammaisten lasten ja nuorten säätiön- Ulkoinen linkki sekä Ruskis Osaamis- ja oppimiskeskuksen- Ulkoinen linkki 125-vuotisjuhlavuotta. Niiden edeltäjän, 1889 perustetun Raajarikkoisten auttamisyhdistyksen yksi perustajista oli helsinkiläinen opettaja ja nais- ja yhdistysaktivisti Vera Hjelt.

    Samana päivänä palkinnonjakotilaisuuden kanssa juhlistetaan uutta vastaperustettua Helsingin yliopiston AGORA-tutkimuskeskusta, jonka tehtävänä on keskittyä oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kysymyksiin koulutuksessa ja kasvatuksessa. Tavoitteena on herättää paitsi tutkijoita myös muita yhteiskunnan toimijoita pohtimaan, miten eroja tehdään ja miten osallisuutta mahdollistetaan.

    Vamlas ja Ruskis viettävät 125-vuotisjuhlavuottaan teemalla ”Jokaiselle on paikkansa”. Sen myötä järjestöt haluavat painottaa, että jokaiselle on paikkansa tässä yhteiskunnassa, myös vammaisille lapsille ja nuorille. Juhlan kunniaksi tehdään entistä enemmän töitä sen eteen, että kukin löytäisi oman paikkansa, oli kyse sitten päiväkoti-, opiskelu-, peli- tai työpaikasta.