Siirry pääsisältöön

Vimma-palkinto näyt­te­li­jä Petri Poi­ko­lai­sel­le

Vimma-raati toivoo, että Poikolaisen keskeinen ja hienosti toteutettu roolityö rohkaisisi tuottajia, ohjaajia ja käsikirjoittajia huomaamaan vammaiset taiteilijat ja vammaisuuden tarjoamat henkilökuvauksen ja juonirakenteiden mahdollisuudet.

Kynnys ry:n tiedote 3.12.2021.

Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman näyttelijä Petri Poikolaiselle hänen roolisuorituksestaan elokuvassa Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021). Palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5 000 euron työskentelyapuraha, ja se jaettiin kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2021 DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalilla jo 13. kerran.

Petri Poikolaisen roolityö on samaistuttavan elämänmakuinen. Se tempaisee katsojan matkaansa ja jättää runsaasti tilaa tunteille ja tulkinnoille. Poikolainen kannattelee koko intensiivisen tarinan näyttelijäntyöllään alusta loppuun. Rooli vie katsojan maailmansa osaksi, ja yhtäkkiä voimme katsoa todellisuutta toisen ihmisen silmin. Erityisen arvokasta ja harvinaista on nähdä MS-tauti ja näkövammaisuus näin omakohtaisesti sekä roolityön, näyttelijän itsensä että katsojan positioista. Entistä tärkeämpi näkökulma on, kun huomioidaan, että esimerkiksi vuonna 2020 ensi-iltansa saaneissa kotimaisista elokuvissa ja TV-sarjoissa vammaisia roolihahmoja oli ainoastaan 0,3 %. Vammaisia lasketaan kuitenkin olevan keskimäärin 15 % maailman väestöstä.

Vimma-raati toivoo, että Poikolaisen keskeinen ja hienosti toteutettu roolityö rohkaisisi tuottajia, ohjaajia ja käsikirjoittajia huomaamaan vammaiset taiteilijat ja vammaisuuden tarjoamat henkilökuvauksen ja juonirakenteiden mahdollisuudet. Vielä tärkeämpää on toteuttaa ne aitoon, kokonaiseen ihmiskuvaukseen pyrkien. 

Kynnys ry haluaa kunniamaininnalla nostaa esiin Kvartetto-tanssiteoksen. Nykytanssin voi ajatella olevan kertomus vapautumisesta kehon rajoista. Jokaisella keholla voi tanssia, ja on ehdottoman tärkeää, että näin myös tapahtuu. Kvartetto synnyttää vapautumisen tunteen, ja välittää sen suoraan myös katsojalle. Tanssijat tuottavat rytmin esitykseen persoonallisesti ja lumoavasti ja koreografia onnistuu spontaaniudessa, vaikka monet teoksen osuuksista ovat vaativia. Teoksen teemoina ovat kaipaus ja rakkaus, joita se kuvaa suurenmoisella tarkuudella. Esityksen sisältö nojaa vammaisten tanssijoiden omakohtaisiin kokemuksiin, ja se onnistuu puolustamaan ihmisyyttä, joka on samanaikaisesti voittamatonta ja haavoittuvaa, arkaa ja rohkeaa, heikkoa ja vahvaa, totista ja leikillistä.

Vimma-palkintoraatiin kuuluivat Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Taru Perälä, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrean hallituksen puheenjohtaja Jasmin Riihiniemi Tukilinja-lehden päätoimittaja Iris Tenhunen, kriitikko Aleksis Salusjärvi Suomen arvostelijain liiton edustajana, erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelusta sekä viime vuoden Vimma-voittaja, sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteen lajin edustajalle. Palkittavaa sai ehdottaa avoimella haulla, ja ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna runsaasti.

Kaikille palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään sekä Kynnys Galleriassa että vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.

Lisätietoja ja tiedustelut: sanni.purhonen@kynnys.fi