Varmista osal­li­suus ja ta­val­li­nen arki – päätä vas­tuul­li­ses­ti!

Vammaispalvelut eivät ole näkövammaiselle ylellisyyttä, vaan välttämättömyys.

Näkövammaisten liiton valtuuston kannanotto 18.5.2019

Näkövammaisten liitto muistuttaa yhdenvertaisuuden olevan oikeutta ja mahdollisuutta elää tavallista arkea ja itsensä näköistä elämää – samalla tavoin kuin samanikäinen ja samassa elämäntilanteessa oleva näkevä elää. Se on oikeutta olla oman elämänsä subjekti, ei objekti.

Tulevan hallituksen on vietävä kesken jäänyt vammaispalvelulain uudistus pikaisesti loppuun. Lakia valmisteltiin hyvässä yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa, joten tämän työn tuloksia ei kannata hukata. Vammaispalvelulain kautta on varmistettava kuljetuspalvelujen, henkilökohtaisen avun, apuvälineiden, liikkumistaidonohjauksen ja muiden arjessa tarvittavien palvelujen todellinen toimivuus ja sopivuus jokaisen omaan elämään. Kuljetuspalvelujen ja henkilökohtaisen avun on tarkoitus palvella näkövammaisen arkea ja mahdollistaa sinullekin, PÄÄTTÄJÄ, tuttu tavallinen elämä – ei hankaloittaa sitä tai tehdä arkisten asioiden hoitamisesta mahdotonta.

Laatu on paljon muutakin kuin pelkkiä säästyneitä euroja. Vammaispalvelut eivät ole näkövammaiselle ylellisyyttä, vaan välttämättömyys. Näkövammaisten liitto muistuttaa hallitusneuvottelijoita YK:n vammaissopimuksen sitovuudesta ja vammaispalvelulain voimaan saattamisen tärkeydestä. Se, mikä voi olla pieni asia sinulle, PÄÄTTÄJÄ, on suuri asia näkövammaiselle ihmiselle.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Sari Loijas 040 360 1271, sari.loijas@nkl.fi
järjestöjohtaja Sari Kokko 050 4015802, sari.kokko@nkl.fi


Sivu päivitetty