Valkoinen kepin rinnalle tulossa opas­ro­bot­ti

Valkoisen kepin kansainvälistä nimikkopäivää vietetään 15.10. Suurin osa suomalaisista 50-60 000 näkövammaisesta käyttää valkoista keppiä.

Alkuperäinen julkaisupäivä 12.10.2018

Valkoisen kepin kansainvälistä nimikkopäivää vietetään 15.10. Valkoisen kepin käyttäjiä on maailmassa miljoonia. Suomessa näkövammaisia on 50-60 000, joista suuri osa käyttää valkoista keppiä. Kaikki käyttäjät eivät ole sokeita, vaan joukossa on myös eri tavoin heikkonäköisiä ihmisiä.

Teknisen kehityksen myötä valkoisen kepin ja opaskoiran rinnalle on tullut muitakin näkövammaisen liikkumisen apuvälineitä. Esimerkiksi älypuhelimet ja niiden navigointisovellukset ovat näkövammaiselle käyttäjälle tarpeellisia. Ne eivät kuitenkaan ole syrjäyttäneet valkoista keppiä vaan pikemminkin tukevat sen käyttöä.

Uusinta teknologista innovaatiota edustaa Suomessa paraikaa kehitteillä oleva opasrobotti, joka voi olla yksi vaihtoehto näkövammaisen liikkumisen avuksi. Opasrobottiprojektin tavoitteena on kehittäjien mukaan aikaansaada käyttäjillä testattu opasrobotin prototyyppi, joka olisi jatkokehityksen jälkeen valmis vietäväksi kansainvälisille markkinoille. Robotin kehitystyössä kerätään käyttäjänäkökulmaa näkövammaisilta valkoisen kepin ja opaskoiran käyttäjiltä.

Opasrobottia kehittää robotiikan huippuosaamista edustava Espoon Otaniemessä sijaitseva GIM Robotics Oy. Projektille on saatu rahoitus kahdeksi ja puoleksi vuodeksi EU:n Eurostars-ohjelmasta, jonka lisäksi sitä rahoittaa saksalainen robotiikka-alan yritys Locomotec sekä Business Finland ja Saksan vastaava kansallinen rahoittajataho.

Tietoa valkoisesta kepistä: www.nkl.fi/valkoinen-keppi-historia- Ulkoinen linkki
Tietoa opasrobotista contact@GIMltd.fi, p. 040 5367753


Sivu päivitetty